Fredag 22/10

Fredag – Elisamatildas fem frågor en fredag

Det är Elisamatilda som varje fredag ställer fem frågor till oss, att fundera över och svara. Det är riktigt kul att läsa alla andras svar på frågorna och att fundera lite själv också innan man svarar. Häng på du också, klicka här så kommer du till Elisamatilda.

Så här frågar hon idag
Var går du helst för att se konst?
Konst är lite svårdefinierat tycker jag. Men Kosta Glasbruk besöker jag ganska ofta, jag beundrar verkligen Bertil Valliens glaskonst. Jag är väldigt sällan i kyrkan men ibland när det är musik så kan vi gå dit. Bertil Vallien har gjort altartavlan och den kan jag sitta och titta på väldigt länge utan att tröttna. Synd att hans glaskonst är så dyr.
Fotografiska besöker jag gärna när vi är i Stockholm. 

Vad såg du senast på bio?
Är inte 100 säker om detta är den senaste jag såg, men jag minns filmen Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Aktion, Äventyr och Fantasi, det gillar både jag och dottern, det är vi som går på så’na filmer. Tillsammans med hustrun var det nog Green Book vi såg senast, vi såg också Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Lite annan typ av filmer men fantastiskt bra bägge två.

Vilken typ av ställe skulle vi kunna hitta dig en fredagkväll?
Hemma framför TV’n eller datorn… Men om vi går ut så är det nog oftast på någon konsert i Växjö Konserthus. Senast såg och hörde vi Per Tengstrand och Ola Salo tillsammans. Vilken fantastisk kombo det är. Ola Salo sa att han tycker det är så kul att uppträda tillsammans med Per Tengstrand för det är enda gången han får sjunga klassisk musik. Båda två är ju från Växjö, Per Tengstrand är en världspianist och bor idag i New Jersey. Ola Salo bor numera i Malmö.

Vilken bok kom senast i din ägo?
Jag köper sällan böcker numera, men hustrun köper böcker varje månad. Jag har samtliga 850 böcker i en excelfil förstås som den datanörd jag är. Vi fick skänka bort många böcker när vi sålde villan och flyttade till bostadsrätten, vi fick inte plats med alla bokhyllorna där. Men nu växer det igen…
Den senaste boken jag läste som gjorde starkt intryck på mig var Där kräftorna sjunger av Delia Owens. En annan bok som fångade mig var Konsten att höra hjärtslag av Jan Philipp Sendker, men det är länge sedan jag läste den.

Vem ser du gärna på scen?
Isabella Lundgren, en suverän jazzsångerska, kommer snart till Växjö Konserthus och då är vi där, hustrun och jag och några andra kompisar också. Ola Salo är också en favorit, jag tycker att han är ett geni. För några år sedan komponerade han ett klassiskt stycke, när det framfördes för första gången i Konserthuset då fick jag ståpäls.

Bokhultet

Jag besöker ofta Bokhultet som ligger i Växjös västra utkant, alldeles söder om Vida Arena (Växjö Lakers) och Visma Arena (Östers IF). Bokskog är något alldeles extra, det är som att komma in en stor sal och väldigt högt i tak. Det blir ett speciellt ljus i bokskogen. Idag körde jag med Aprilian och kameran till Bokhultet med förhoppningen att höstens färger kommit dit också. Det hade de. De två första bilderna är från Bokhultet och den sista bilden tog jag när jag nästan var hemma på Kampen, vid hinderbanan precis söder om Simhallen. Det är Växjösjön som skymtar i bakgrunden.
IMG_4858_1920x1080IMG_4868_1920x1080IMG_4878_1920x1080

Detta inlägg publicerades i Foto, Kultur, Miljö, Musik och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Fredag 22/10

 1. it_is/Anette skriver:

  Håller med dig om att konst svårdefinierat det finns mycket som man kan lägga in under begreppet o kanske det är upp till en själv vad man tycker är konst.
  Ha en fin helg

  • p169sun skriver:

   Så är det för mig, en del ”konst” förstår jag inte, kanske kommer förståelsen med tiden, men Bertil Valliens glaskonst, den uppskattar jag verkligen.
   Ha en skön helg!

 2. har nån liten vas av Bertil Vallien, tror jag

 3. Sognafaret skriver:

  Det er ingenting som å kose seg med en bra bok.

 4. Så vackra höstbilder. Nu när jag ser att du hyllar Ola Salo måste jag se till att lyssna mer på honom. Har nog missat det där att han sjunger klassisk musik.

  • p169sun skriver:

   Jag var aldrig något stort fan av The Ark, men Ola Salo alltså. Jag såg honom i Malmö för några år sedan i Jesus Christ Superstar. Jag hörde också uruppförandet av det första klassiska verket han skrivit, ståpäls.
   Ha en skön helg!

 5. Susjos skriver:

  Ja, Fotografiska är kul att gå på, har i alla fall varit där två gånger! Båda filmerna du sett med din hustru har jag också sett, Green book på bio med maken, den var riktigt bra, den andra filmen såg jag själv framför TV:n, tror jag köpte filmen på SF Anytime, och jag såg den tack vare att jag gillar Frances McDormand och hon fick en Oscar för bästa kvinnliga skådespelare i just den filmen, den var verkligen sevärd!
  Boken ”Där kräftorna sjunger” önskade jag mej i julklapp förra året, och den var bra. Däremot ” Konsten att höra hjärtslag” blev jag inte så förtjust i…
  Ola Salo såg vi på Hamburger Börs, wow, visst är han ett geni!!!!
  Ha en fin vecka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s