Fredag 29/10 och fem frågor

Elisamatildas fem frågor en fredag, den här veckan handlar det om ord

Jag tycker det här är roligt, Elisa ställer fem frågor varje fredag på sidan Elisamatilda. Nu är vi ganska många som skriver våra svar på frågorna. Det är kul att läsa vad de andra svarar och det är kul att själv klura lite kring frågorna. Klicka på länken här ovan så kommer du till frågorna den här veckan.

Vad har du för favoritord?
Gränssnittslogik! Ordet har fastnat någon gång och jag blir inte av med det. En fras som jag också tycker om är ”Civil olydnad”. Jag tänker inte utveckla det men jag gillar frasen.

Vilket ord kan du inte säga?
Det fanns en del ekivoka ord – ekivoka är också ett ord jag gillar – som jag absolut inte kunde säga för 20-30 år sedan och det var knappt någon annan som kunde det heller. Idag hörs de överallt, till och med i radio och TV, jag har inga som helst problem att säga dem idag. Men …

Vilket ord har du svårt att stava?
Jag väljer att kopiera Elisas svar på den här frågan. Typ abonnemang och satellit (hur kan satellit stavas med ett t i början på ordet), ord med dubbelbokstäver alltså.

Med vilka fyra ord skulle du beskriva veckan?
Tandläkaren, kursplanering, dokumentation, oro! Jag gillar inte tandläkarbesök men det har blivit oerhört mycket lättare sedan jag bytte tandläkare för några år sedan. Oro har jag känt för att inte hinna planera kurser och internetkafé. Jag lägger till ett femte ord som måste bli SKITKUL. Allt fungerade perfekt till och med tandläkaren.

Finns det tillfällen då du ordbajsar?
Jadå, det händer nog någon gång. Förhoppningsvis inte alltför ofta.

Internetkafé Tallgården

Igår var jag kafévärd, det är jag varje torsdag, på Internetkafé Tallgården i Araby, det är en stadsdel i Växjö. Igår berättade jag en del om Internetstiftelsens stora årliga rapport ”Svenskarna och intrnet”. Var femte pensionär – och det är inte bara 20- och 30-talister, det är en del 40-talister också – använder inte internet! Men vi pratade om mycket annat också, om Länstrafikens nya app för att åka buss eller tåg med Öresundstrafiken eller Krösatåg.
Självklart berättade jag om min klantiga beställning och Länstrafikens klantiga hantering av detta. Jag skulle köpa biljett från Kampen till Åkervägen i Växjö för mig och min kompis. När jag kom in i appen stod det överst Älmhults lokaltrafik och under detta stod det Växjö lokaltrafik, Älmhult var valt! Jag ändrade till Växjö förstås. Sedan valde jag Sök och köp för att kolla tiderna, såg en buss som var framme kl 18 på Åkervägen, det lät bra. Tryckte på Köp i huvudmenyn och valde enkelbiljett och sedan 2 styck och det blev 40;50. Betalade och då upptäckte jag att jag köpte två enkelbiljetter i Älmhults lokaltrafik! Ringde Kundtjänst på Länstrafiken OBS! det heter kundtjänst! Undrade om hen kunde hjälpa mig. ”Du har godkänt appens villkor så vi kan inte göra någonting, du får väl åka till Älmhult och utnyttja biljetten någon gång. Varför skulle jag vilja åka lokalbuss i Älmhult?

Bilden är från Internetkafé Tallgården igår förmiddag. Det är jag som är infälld.
IMG_0066_Tallis_2021-10-28_1920x1080B_ej_publicering

Detta inlägg publicerades i Foto, IT-teknik, Kultur, SeniorNet, Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Fredag 29/10 och fem frågor

 1. BP skriver:

  Det är oerhört glädjande att se att det är sååååå många deltagare på din kurs. Måste vara otroligt givande för dig som lärare att ha så många elever som verkligen vill lära sig internet och allt det kan göra för dom. Har en 80-årig granne som är så himla duktig på allt vad datorer heter. Hans fru är fem år yngre och använder ingen dator alls. Det närmaste ”datorkunskap” hon kommer är emojis på iPhonen. Å dessa figurer är hon riktigt vass på.

  När jag läser ”gränssnittslogik” tänker jag konstigt nog på programspråket Basic. Har ingen förklaring varför jag associerar ordet till Basic…

  Ett härligt inlägg!

  • p169sun skriver:

   Det är sant, det ger mig så mycket både glädje och energi. Men det är inte bara min förtjänst, det är ett par riktigt roliga gubbar med varenda torsdag och de höjer verkligen stämningen. Det räcker inte med att man lär sig något, det måste vara roligt också.

 2. bokdamen skriver:

  låter som en bra och rolig vecka, även tandläkaren. 😉 ekivoka, hm inte så vanligt ord numera känns det som.

  • p169sun skriver:

   Ekivoka skämt så sa man väl rätt ofta förr om skämt som var under bältet. Men som du säger det är ett väldigt ovanligt ord idag.

 3. Susjos skriver:

  Det finns endel ekivoka (roligt ord) ord som ja gockså har svårt att använda, skriver inte ut dem här, haha!
  Galet med felbeställningar och dåliga svar !
  Kul med internetcafé! Ha en fin helg!

  • p169sun skriver:

   Internetkaféet på Tallgården är för det mesta veckans höjdare. Det är ett tajt gäng med många som kommer varje vecka. Det har blivit en rå men mycket hjärtlig ton mellan deltagarna. Ha en skön helg du också!

 4. Robert W skriver:

  Gränssnittslogik är ett ord jag sällan tänker på 😉

 5. it_is/Anette skriver:

  Skoj att titta in och läsa dina svar på fredagens fem – visst är det skoj att så många är med o svarar på frågorna. Jag gillar att läsa andras svar, se hur frågorna kan tolkas.
  Det var ett viktigt ämne ni hade där, tycker jag. För det är tråkigt o svårt idag att man inte kan göra saker via personlig kontakt utan allt ska gå via nätet, via appar… jag använder internet men gillar inte just den biten när man skulle vilja ha eller behöver personlig service.
  Ha en fin lördag

  • p169sun skriver:

   Jag är ju inte irriterad på de som jobbar på Kundtjänst för de har säkert fått reda på hur de ska svara på alla frågor. Det är ”företaget” Länstrafiken Kronoberg jag är irriterad på. Men de kommer förhoppningsvis att rätta till det här. Annars tror jag inte att de finns kvar om några år alternativt går med kraftig förlust.

 6. Sognafaret skriver:

  Skitkul var et fengende ord, det skulle vært brukt mye mer.

 7. Scylla skriver:

  Ekivok är ett charmigt ord. Elokvent gillar jag också. Jag har svårt att ta de där tre ”klassiska”, k f k, i min mun. Vet inte riktigt varför, jag är inte särskilt pryd. Men de låter ju så fuuula, äckliga. Det är knöligt med de där orden som utgör undantag från stavningsregeln: dubbeltecknad lång konsonant endast i betonad stavelse.

  • p169sun skriver:

   Elokvent har jag aldrig hört förut, det var kul att lära sig ett nytt ord. Jag håller med dig de orden låter ofta fula.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s