Fredag den 22 april

Elisamatilda förstås, det är ju fredag!

Varje fredag så lägger Elisa ut 5 frågor på sin blogg för oss att klura kring och svara så gott vi kan. Den här veckan är ämnet: Fem-en-fredag-v-16-ysch. Klicka på länken och var med du också om du vill.

 1. När blev du senast störd av ljud?
 2. När senast höll du något hemligt?
 3. Vad är den längsta period du inte pratat?
 4. När är du som mest högljudd?
 5. Vilket ljud ger dig mest obehag?

När blev du senast störd av ljud?
Det var igår. Vi bor i en bostadsrätt på fjärde våningen och nu byter våra grannar rakt ovanför oss sitt kök. Och det låter när de sågar och borrar. Men det är nog snart vår tur att byta köket så då ger vi igen. Rent allmänt om ljud så har min inställning förändrats med stigande ålder. Tidigare hade jag alltid radion på när jag jobbade, idag stänger jag av radion så fort jag ska göra något som kräver minsta koncentration. Men jag har en förändring i andra riktningen. Förr skulle det alltid vara tyst när jag skulle somna. Idag sätter jag på en spellista i Spotify (max 60 min) när jag lägger mig, men det är speciella sovlistor med lugn musik, perfekta att somna till.

När senast höll du något hemligt?
Det kan jag inte säga, då är det ju inte hemligt längre.

Vad är den längsta period du inte pratat?
Det måste vara en natt, ibland pratar jag i sömnen men det är bara i bland. När jag var ung kunde jag nog sova 10 timmar en natt, så det borde vara då.

När är du som mest högljudd?
Det händer tyvärr alldeles för ofta, jag har lätt för att bli engagerad när det blir dispyt och då höjer jag rösten. Många tror då att jag blir arg, men det är bara engagemang. Jag har blivit bättre på att argumentera utan att höja rösten även om jag har en bit kvar tills jag är nöjd. Jag var en av få på jobbet som hade lätt för att argumentera med nya medarbetare från sydligare länder med hetare temperament. Jag kanske är en grek innerst inne? Jannis Sundinis?

Vilket ljud ger dig mest obehag?
Tandläkarens borr? Ja, den är inte kul att lyssna på. Jag tror att musik jag inte tycker om är det värsta jag vet. Det finns vissa former av jazz som jag älskar men det finns andra former av jazz som jag bara tycker är oljud. Jag tycker om de flesta former av musik, till och med rap, men det tog ett tag innan jag kunde ta det till mig. Det finns en sak till, när man spelar bra musik på högtalaren på en smartphone, det skär i öronen på mig. Spelar jag musik så ska den spelas på en riktig högtalare eller i ett par hörlurar, inte i de skithögtalare som sitter i smarta mobiler. Snobbigt, ja kanske men jag tycker så.

En Dodge årsmodell 1939 på Stortorget i Växjö

I tisdags såg jag en fantastiskt fin bil, en Dodge årsmodell 1939 som stannade på parkeringen på Stortorget i Växjö. 3 män steg ur bilen, jag kunde inte låta bli utan sa ”fantastiskt vacker bil”. Tack, sa den ene med ett stort leende, den andra sa då att han har just köpt bilen av mig. Sedan gick de till SEB, troligen för att göra upp affären. Den var säkert inte billig. Så här såg interiören ut. Klicka/tryck/zooma.
IMG_5538_1920x1080

Detta inlägg publicerades i Foto, Musik, Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Fredag den 22 april

 1. Detta bytande av kök… grannen flyttade till ganska nytt hus, bara några år… men det ”gamla” köket slängdes snabbt på gräsmattan… men smaken är väl olika.
  Dispyter deltar jag inte så mycket i längre… men klippte mig i veckan hos frisören som jag besökt under ett decennium nu, för resultatet har alltid blivit bra. ”Nu ska vi prata om krig!” Han kommer från Bosnien… eller var det min bilmekaniker som kom från Kroatien? Min frisör var så upphetsad, högljutt viftade han med händerna; Putin bra, USA som bombat många länder, en lång lista hade han… några höll jag med om, men dålig på bakgrunden till alla krig (min finska pappa fick fly från Karelen vid tyska gränsen som barn 1939), och Tramp tyckte han var bra president, de andra bara bombat, Afghanistan… (men Iran… ?? hur gick det till när det landet förstördes??)
  Vågar jag gå klippa mig fler gånger…? Snygg blev jag i alla fall, till slut, ingen quick fix 🙂

  Bibliotekariechef är serb, gift men en bosnisk man, vilket vanligt, och det har alltid gått bra, sen kom ett knasigt inbördeskrig, grannar dödar varandra… och österrikisk Nobelpristagare Peter Handke, som alla jugoslaver dömer, för han höll ett tal på Milosevics grav – nu sägs att Handke hade rätt om Serbien… nästan man inte vågade berätta om Handkes böcker, fast han skriver bra.
  Jag blir helt snurrig… vems historieböcker ska man läsa…?

  • p169sun skriver:

   Ja, det är inte lätt att sätta sig in hur andra upplever händelser, det är svårt att diskutera med någon som upplevt något på nära håll. De har förstås rätt på sitt sätt, men vem har sanningen. Kanske inte någon.

 2. (Karelen vid ryska gränsen 1939… skrev jag väl)

 3. Susjos skriver:

  Jag är lyrisk över min nya hörsel, men visst finns det ljud som irriterar, allra helst när det renoveras hos grannar, och som du säger musik på iphonens högtalare låter bara skränigt tycker jag, men jag kopplar ihop mitt ci-implantat med mobilens blutooth, och då blir det bättre ljud, i alla fall tillsammans med hörapparaten på mitt andra öra, med bara ci så låter musiken sådär…fast ”gammal” musik som jag brukade lyssna på som ABBA, låter bättre, hörselminnet fixar det sanbbare! Kul!
  Ha en fin söndag!

  • p169sun skriver:

   Vilken fantastisk teknik det finns idag och man kan undra hur det är om 20-30 år. Säkert saker som vi inte ens kan tänka oss idag.
   Ha en skön söndag du också!

 4. Hållr helt med dig i ditt resonemang om musik. Och borrande, jo tack!!!! Fast jag menar förstås nej tack, helst.

  • p169sun skriver:

   Jag gillar verkligen vår flytt från villa till bostadsrätt så jag står ut med oljudet när ngn i huset bygger om. Det är ett pris jag gärna betalar.

 5. Kina Hellquist skriver:

  Precis som du stänger jag av radion om det är något som jag måste koncentrera mig på. Det där med att kunna göra två saker samtidigt. . . .?! Ibland när människor från andra länder pratar med varandra låter det som om dom är arga, men det har jag lärt mig nu, att så är det inte alls. Det är mer deras sätt att vara, och vi svenskar skulle kanske behöva bli lite mer uttrycksfulla lite till mans.
  Ha det gott!

  • p169sun skriver:

   Det där med att vara mer uttrycksfull är tveeggat, ibland tror jag det är positivt att visa sina känslor, men ibland är det bättra att förhålla sig mer ”kall”. jag känner ibland att jag agerar för ”hett”.

 6. Pingback: Fem en fredag v. 17: Favoriter - elisamatilda.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s