Fredag den 6 maj

Elisa och Fem en fredag v. 18: Just nu

Häng gärna med, här hittar du Elisamatilda.se. Här är veckans frågor att klura över:

 1. Vad stör dig?
 2. Vad är det som luktar gott?
 3. Vad behöver du tvätta?
 4. Hur länge har du varit vaken?
 5. Vad är planen för idag?

Vad stör dig?
Ingenting just nu! Möjligen att jag vaknade redan vid 5-tiden i morse och inte somnade om på riktigt utan låg och slumrade, halvsov, tills det var dags att stiga upp strax efter sju. Men det var skönt så egentligen inget att störa sig på.

Vad är det som luktar gott?
Just nu känner jag doften av nybryggt kaffe! Det är en god doft på morgonen.

Vad behöver du tvätta?
Framförallt behöver jag tvätta ansiktet i kallt vatten så jag vaknar ordentligt. Det är en nyhet för mig, jag har alltid tidigare tvättat mig i varmt vatten. Men så en morgon när jag kände mig lite slö och trött tog jag kallt vatten istället och upplevde att det var så skönt. Nu gör jag alltid det på morgonen.

Hur länge har du varit vaken?
Som jag skrev på första frågan, men riktigt vaken var jag först lite efter klockan sju. Jag sover inte så mycket numera, jag har alltid varit en kvällsmänniska och oftast varit vaken till midnatt. Innan jag pensionerade mig sov jag som en stock tills hustrun väckte mig och på helgerna sov jag oftast till minst kl 10 på morgonen. Efter pensioneringen vaknar jag oftast någon gång mellan kl 7 och 8 på morgonen.

Vad är planen för idag?
När jag ätit frukost och varit och fredagshandlat, så ska jag installera en ny köks-TV som jag köpte igår. Vi har en liten 24-tummare i en String-hylla i köket eftersom vi gillar att ha Morgonstudion på under frukosten. Det är en TV-apparat men istället för antenn/parabol/box har den bara en chromecast ansluten så vi kan streama alla kanaler vi har tillgång till även på den TV’n med deras resp. play-appar.

TV-apparaterna har ju blivit mindre, förr var det alltid en bred ram runt skärmen men den är borta nu. Jag mätte bredden på hyllan och så åkte jag till Elgiganten och kollade om jag inte kunde få in en 32-tummare istället. Yes! Det fungerade med 1 cm till godo.

Växjö Konserthus och PM & Vänner

Ikväll blir det musik i konserthuset och innan dess går vi till vår favoritrestaurang i Växjö PM & Vänner och tar en bit mat och en god öl i Bistron.
Swing is in the air med Glenn Miller Orchestra Scandinavia med Meta Roos  och Andreas Weise. Glenn Miller soundet uppstod om jag inte missuppfattat det när trumpetaren skadade läppen på en repetition och Glenn Miller arrangerade om konserten med en klarinett istället för trumpet ovanpå 5 saxofoner. Det blev succé direkt. Det är det soundet vi ska lyssna till ikväll. Lyssna och se här.

Detta inlägg publicerades i Foto, Kultur, Musik, Nostalgi och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Fredag den 6 maj

 1. Kraka skriver:

  Avundsjuk blir jag. Men jag är ju inte i Växjö och får nöja mig med att lyssna på youtubeklippet du bifogade. Hoppas kvällen blir till belåtenhet.

  • p169sun skriver:

   Det gör jag också, för några år sedan hette de Slottenäs storband (tror jag) men nu har de licens att får kalla sig Glenn Miller Orchestra. Jag gillar den musiken.

 2. ska nog ta en kopp innan jag ska till biblioteket och hämta ett par nya böcker 🙂
  Kallt eller varmt beror väl på årstiden, riktigt många minus så ska man vänta med ansiktsvaskning…

  • p169sun skriver:

   Det är nog inte nyttigt att vaska sig i ansiktet med kallt vatten och sedan gå ut direkt när det är minusgrader. Men så snart det är plusgrader är det skönt.

 3. fin länk, sån musik spelar maken med storbandet ❤️ sett nyss en annan youtube-länk; fick närvara min mors 95-åriga brors begravning i norra Finland, kände igen de flesta kusiner och deras barn, visst är teknik bra, även min 89-åriga mor i Göteborg fick titta 🙂

  • p169sun skriver:

   Jo visst är tekniken bra, rätt använd. Jag hjälper min 91-åriga granne och hon sköter det mesta med sin iPad idag. Internetbank, kolla kortköp, elförbrukning och telefonräkning på nätet. ”Varför skulle inte jag kunna det, man blir väl inte dum bara för att man blir gammal” brukar hon säga.

 4. Susjos skriver:

  In the mood, underbar musik! Å Andreas Weise är en idol, ha en toppenkväll!

  • p169sun skriver:

   Jag hoppades det men Glenn Miller Orchestra levde inte upp till mina förväntningar. Bra musiker, bra solister men låtvalen och arrangemangen av musiken var inte i min smak. Hoppas du hade en fin kväll!

 5. A ROOM OF MY OWN skriver:

  nybryggt kaffe på morgonen är en härlig doft. jag blaskar också kallt vatten i ansiktet om jag behöver vakna till ordentligt. jag vaknar också vid femtiden ganska ofta. jag tror att jag känner på mig att nu kan jag gå ut och hämta tidningen. ha en allt igenom trevlig kväll!

  • p169sun skriver:

   Nja, PM & Vänner var suveränt trevligt och maten var fantastisk. Men, jag had förväntat mig mer av Glenn Miller Orchestra, bra musiker och bra solister men det levde inte upp till mina förväntningar.

 6. it_is/Anette skriver:

  Jag gillar inte kaffe direkt – dricker det om jag blir bjuden på det o då helst med massor av mjölk. Men doften av kaffe eller nymalda kaffebönor, att öppna ett paket med kaffe – mmmm det är så otroligt härligt. Ha en fin helg,

  • p169sun skriver:

   Det ät bara till frukosten jag gillar kaffe. Det händer att jag dricker kaffe annars också, men det är inte så ofta. Men frukost utan kaffe, det kan jag inte tänka mig. Ha en skön helg du också.

 7. BP skriver:

  Håller helt med dig – doften av nybryggt kaffe på morgonen är oslagbar. Däremot håller jag inte med dig om storleken på tv-apparater. Okej, de är mindre tjocka, men när jag talar om för någon att vi har två stycken 32″ smart-tv får jag för det mesta bara ett medlidande leende som svar. Va, ingen 68 tummare (eller om det var en 64 tummare)…
  Sedan har jag gått motsatt utveckling som du sedan jag pensionerades. Har alltid varit en nattuggla och har ”förfinat” denna egenskap sedan jag pensionerades. Går aldrig upp förrän klockan 9 – tidigast…

  • p169sun skriver:

   Jag uttryckte mig slarvigt, TV-apparaterna blir större och större hela tiden. Det jag menade var att en 32” är inte lika bred idag som för 5 år sedan. Jag hade inte fått plats med den i hyllan när vi flyttade in, men nu gick det precis.

 8. Du verkar ha haft en skön fredag. Musik i Glenn Millers anda måste ha varit en underbar avslutning på den dagen!

  • p169sun skriver:

   Ja, det borde blivit det. Jag gillar jazz över huvud taget, men om nu bandet har fått licens att kalla sig Glenn Miller Orchestra så hade jag förväntat mig musik med det sound den orkestern skapade med 5 saxofoner och en klarinett som spelar melodin. Men jag tror det var sammanlagt 3 eller möjligen fyra låtar med det ”riktiga” Glenn Miller-soundet. Så jag var inte missnöjd men jag var inte heller nöjd när jag lämnade konserthuset.

 9. Paula Merio skriver:

  Glenn Miller i all ära, men någon favorit hos mig är han inte, inte storband heller. Men doften av nybryggt kaffe är ganska oslagbart, speciellt på morgonen! Jag ”tvättar” ansiktet med en våtservett baby på morgonen, oj så ung och slät i hyn jag blir då!

  • p169sun skriver:

   Jag gillar Glenn Miller-soundet. Han letade länge efter ett eget sound och om jag läst på rätt så hittade han det när hans trumpetare skadade läppen och Glenn Miller skrev om arrangemangen med istället för en trumpet och en sax som spelade melodin så blev det en sax och en klarinett. Kanske beror mitt gillande på att jag själv spelade 1:a klarinett i Skolorkestern i 9 år. Eller inte, men jag gillar ”In the mood” och ”Moonlight Serenade” i alla fall.
   Våtservett baby kanske jag skulle prova men ”slät i hyn”, det vete fan om jag kan bli…

 10. Pingback: Fem en fredag v. 19: Trevlig - elisamatilda.se

 11. Att vakna förtidigt är sällan en hitt. Känner väl igen mig själv i den saken. Är ofta så att jag är en morgonpigg person.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s