Fredag den 1 juli

Fem en fredag hos Elisamatilda förstås

Varje fredag levererar Elisa fem frågor till oss på sin blogg. Vi svarar på frågorna i våra egna bloggar och sedan länkar vi till våra respektive bloggar på Elisamatilda.se. Här är veckans frågor på temat Konsekvens.

 1. Vad skulle hända om du försov dig?
 2. Vad skulle du göra om du vinner storvinsten?
 3. Vad gör du om du missar bussen?
 4. Om du skulle låsa dig ute, vem kan släppa in dig?
 5. Vad skulle hända om du fick strömavbrott?

Vad skulle hända om du försov dig?
Ha, ha! För en pensionär som mig, ger det bara lite glädje. Wow jag sov ända till halv tio idag, så skönt! Såvida jag inte har något inbokat just den morgonen, då får jag ringa och förklara att vi får ta det lite senare.
Det var annorlunda när jag jobbade, jag minns en speciell försovning. Jag skulle delta i ett styrelsemöte i Sparbankernas Datacentraler AB (Spadab), det hette Data inte IT på 80-talet, när de skulle titta på nya uttagsautomater. Det betydde fakiren, flyget som gick från Växjö vid 6-tiden på morgonen. Jag vaknade halv sex och flög ur sängen, borstade tänderna blixtsnabbt och blaskade bara av mig så fort jag kunde, slängde på mig kläderna och körde långt över hastighetsbegränsningarna till flygplatsen. De var på väg att ta bort trappan till flygplanet men jag hann. Det hade förstås varit skämmigt att inte komma när man var speciellt inbjuden.

Vad skulle du göra om du vinner storvinsten?
Det första som slår mig är att köpa en Tesla. Har funderat en tid på att eventuellt byta bil. Det är en garanterat dålig affär så egentligen skulle nog den bästa affären vara att låta bli att använda bil. Men, det är ju bekvämt när man fredagshandlar och det är kul att köra en utflykt till Österlen när andan faller på. Men, det går ju att hyra bil och det skulle antagligen bli billigare. Men, med en storvinst så skulle jag nog köpa en Tesla, en ren elbil alltså.

Vad gör du om du missar bussen?
Det betyder inte ett skvatt för mig. Jag har en busshållplats några 100 meter från mig och det går tre linjer in till centrum förbi den hållplatsen, så nästa buss kommer om ett par minuter. Eftersom jag alltid är ute i god tid, nästan, så är det inget problem. Det är en av många fördelar att bo där jag bor nu. Jag har 2-3 km in till centrum, cykel- och gångväg utmed Växjösjön, elsparkcyklar står det alltid några i närheten (men jag har inte provat än).

Om du skulle låsa dig ute, vem kan släppa in dig?
Hustrun är förmodligen hemma, om hon är med mig och hon också glömt nyckeln då har jag två möjligheter. Vänta tills dottern slutat jobbet så får hon komma och släppa in oss, det andra alternativet är att ringa nyckelfirman, men det kostar en rätt bra slant. Men hade jag bott i egen villa fortfarande då hade jag nog installerat ett lås med kod. Kanske, fast jag är ju rätt glömsk… men jag har ju ett rätt bra sifferminne.

Vad skulle hända om du fick strömavbrott?
Jag skulle bli irriterad och frustrerad. Det händer ju ytterst sällan numera – vilket enormt jobb elleverantörerna gjort med att gräva ned kablar de senaste åren, det kan vara värt att tänka på. Tidigare var det inte ovanligt med strömavbrott i samband med åskväder, men inte nu längre. Det som irriterar mig mest är när det innebär att jag tappar internet. Många av oss är ju idag väldigt beroende av internetuppkopplingen. Vi kommunicerar via nätet. När vi handlar krävs el, butiken kan inte ta betalt om det är strömavbrott, de har inga prislappar på varorna, det är en streckkod och utan el kan de inte läsa av den. Nästan alla affärerna stänger idag vid strömavbrott, definitivt alla bankerna. Lokaltrafiken däremot,  de hanterar det bra. ”Bara gå in och sätt er, det är gratis idag”.
När jag började i sparbanken så tände vi ljus och satte på disken och på skrivborden. Våra kassamaskiner kunde drivas med en vev om strömmen gick!!!

Det var ju en fråga om strömavbrott idag. Nu är klockan lite över 11 på kvällen och det har åskat rätt bra och rätt länge, men strömmen fungerar utmärkt. På 80-talet tror jag nog att vi hade fått strömavbrott av ett sådant här åskväder. Bara en tanke till dem som ofta tycker att det var bättre förr. Det var det inte, men det var annorlunda. Vissa saker var säkert bättre men på det stora hela är det mycket bättre idag. Tycker jag i alla fall.
Jag cyklar ju lite då och då, om det inte är för kallt och inte för varmt för då tar jag min Aprilia. Men häromdagen cyklade jag och då besökte jag Linnéparken, ska jag till sta´n är det kul att cykla igenom den parken. Det är så vackert just nu så här är årets färger enligt våra trädgårdsmästare i kommunen.
IMG_6146_1920x1080

Detta inlägg publicerades i Foto, IT-teknik, Nostalgi, Resor och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Fredag den 1 juli

 1. minns en gång för länge sedan när vi skulle flyga… och just den natten strömavbrott, helt tyst väckarklocka – men min mor ringde!! Med all hast kom vi i tid 🙂 (på den tiden fanns även telefonväckning, någon ringde, minns jag)
  Vi bor som på landet, ser havet, Highland cattle betar utanför altanen, MEN bussen till Göteborg tar en kvart och går ofta, lyxigt! Inget letande efter dyra P-platser… och gratis för pensionärer.

  • p169sun skriver:

   Omtänksamma mödrar är underskattade! Länstrafiken Kronoberg är väl de enda som ännu inte har gratis busstrafik för pensionärer. För några månader sedan införde de gratis länstrafik för alla som fyllt 80 år. Snålt tycker jag. Deras syfte är att få ner bilåkandet i stan då bör man sänka priserna, tycker jag.

  • 80-åringar ska inte ut och köra i trafiken… män har ofta svårt att inse sina begränsningar, de som drunknar, ramlar ner från träd och annat

 2. bpz3 skriver:

  Det var bra jobbat att ”hinna ikapp” flygplanet. En rolig grej att minnas.
  Det finns ju en Tesla-butik mitt i Täby Centrum, och det är rätt så logiskt att det kryllar av Tesla i kommunen. Just nu skulle jag leasa en bil, alldeles för osäker vad man ska köpa som nybil. Precis som allt annat är Tesla en smaksak, utseendemässigt alltså.
  Kul att höra att kollektivtrafiken i Växjö är i klass med Stockholm. Tycker alltid så synd om människor som bor norr om Uppsala. Där verkar busstrafiken vara ett dåligt skämt.

  • p169sun skriver:

   Nja, tror inte att det allmänt är så bra med lokaltrafiken, vi har 3 busslinjer vid vår hållplats och alla går till centrum. Min bror bor i andra änden av stan, buss var 30:e minut. Jag känner 2 personer med rena elbilar, han med Teslan har betydligt enklare med laddningen låter det som. Både tätare och snabbare laddning. Å andra sidan kör jag så lite numera så en laddhybrid skulle nog vara smartast?

 3. A ROOM OF MY OWN skriver:

  visst var strömavbrotten flera förr i tiden och varade längre. hemma på landet i Blekinge var det ofta åskväder om somrarna. det blev strömavbrott och telefonen fungerade inte. jag skulle gärna ha en ny bil också. en elbil eller åtminstone en hybrid vore trevligt. är det storvinst så är det!

  • p169sun skriver:

   Ja, laddhybrid skulle nog passa mig bättre eftersom jag kör ganska lite numera. Jag hade en mamma som var väldigt rädd för åska, hon växte upp på en liten kraftstation och det var tydligen inte ovanligt att blixten slog ned där. Varje gång det åskade satt de i trappan färdiga att ut och släcka. Så jag förstod hennes rädsla.

 4. Helen skriver:

  Det var bra gjort att hinna till flyget den där morgonen! Du har alldeles rätt att förr var det strömavbrott mer regelbundet så vi får vara tacksamma att de gjort förbättringar för att minska dem.

  • p169sun skriver:

   Ja, men det var inte roligt när det hände. Det tog ett tag innan jag hämtat mig och tur att inget hände under den vansinniga bilkörningen. Hade nog hellre missat flyget idag än kört på det viset. Man blir lite klokare med åren, tror jag.

 5. Pingback: Fem en fredag v. 27: Dubbelt upp - elisamatilda.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s