Fredag den 8 juli

Fem en fredag v. 27: Dubbelt upp

Det är Elisa som ger oss fem frågor varje fredag, du svarar i din egen blogg och så lägger du en länk på Elisa’s sida till dina svar. Det är ett roligt tidsfördriv tycker jag. Här hittar du Elisamatilda.se, den här veckan.

 1. Vad har du två av, för att du alltid tappar bort den ena?
 2. Vad har du inte som du istället lånar från någon?
 3. Vad äger du något gammalt av för att det fungerar bra?
 4. Vad är något du har på flera ställen?
 5. Vad är något du gärna vill ha det senaste av?

Vad har du två av, för att du alltid tappar bort den ena?
Det är flera saker jag tappar bort jämt och ständigt. Pennor, ena dagen har jag 4 pennor och nästa dag är det lögn att hitta en enda. Sedan dyker de upp igen. Sedan ett par år nu så har jag en favoritpenna, det var vår kassör i SeniorNet som köpte in dem som reklam. Pennan är samtidigt suverän att använda för att skriva och ”dutta” på min iPad och iPhone.
På vintern har jag en tråkig ovana att slarva bort mina handskar, det har blivit lite bättre nu på äldre dar men inte mycket.

Vad har du inte som istället lånar från någon?
Det är verktyg och det har blivit svårare sedan min granne från Rösvägen i Sandsbro flyttade in till stan. Han var ruskigt praktiskt lagd, motsatsen till mig, han hade också alla typer av verktyg i sitt garage. Han köpte också alltid kvalitetsverktyg, det fanns inga hobbyverktyg i hans garage.

Vad äger du något gammalt av för att det fungerar bra?
Det är inte mycket, förr kunde man ha en gammal TV för den fungerade ju bra. Men numera köper vi inte ny TV för att den gamla inte fungerar, vi köper en ny därför att den är så mycket bättre.
Det är ganska många år sedan jag köpte en Kärcher fönstertvätt, det är ett av de bästa köp jag gjort över huvud taget. Tvätta fönster är inget kul men med den här maskinen har det nästan blivit det. Det går så enkelt och blir så bra.
Min harman/kardon bluetooth-högtalare har rätt många år på nacken idag, den gillar jag också så den kommer nog att hänga med ett tag till. Det är egentligen helt onödigt att den har bluetooth, trådlös anslutning, för den har stått på samma ställe i alla år, jämte min dator.

Vad är något du har på flera ställen?
Det enda jag kommer på är samma som Elisa, mobilladdare. I flera rum hemma, i bilen, i ryggsäcken. Särskilt när mobilerna blir lite äldre då får man ladda så snart man har tillfälle.

Vad är något du gärna vill ha det senaste av?
Jag skulle gärna vilja ha den senaste iPhonen, men jag köper aldrig den när jag köper ny. Det är för dyrt, så jag köper ofta den näst senaste årsmodellen. Ekonomi är nog egentligen att ha speciellt dator, smartphone och surfplatta så länge som möjligt. TV har verkligen utvecklats så det är kul, men rätt dyrt, att byta till ny. Nyligen köpte jag en ny TV till köket, den står i en stringhylla så det är ett begränsat utrymme. När vi flyttade in i lägenheten så fick det plats max en 24-tummare, för några månader sedan tänkte jag att nu är det sällan några ”ramar” runt bildskärmen så kanske får det plats en 32-tummare. Det gjorde det, precis. Den TV’n var för det första extremt lätt att installera, allt skötte sig självt egentligen. Dessutom blev den uppkopplad mot mitt wi-fi så alla play-kanalerna på TV’n kan jag se på den – SVT play, YoutTube, Netflix, Discovery+ etc utan chromcast eller Apple TV.

Lite roliga, nostalgiska bilder

Bokmärke_Sparbanken_Öppettider_B2Jag brukar protestera när någon säger att det var bättre förr. Det var det inte, men vissa saker kanske var bättre förr men de hade förstås en baksida.

På den här tiden (bilden) början på 60-talet, då fanns inga motbokslösa konton, inga bankkort, ingen internetbank, ingen Swish-app.
Skulle du ta ut pengar fick du ta med din bankbok, de flesta klädde om också, gå till banken, fylla i en uttagsblankett, stå i kö till kassan (den brukade inte vara så lång) och så fick du ut dina kontanter och bankboken visade ett lite lägre saldo nu.

Men visst låter det bra, Kronobergs läns Sparbank hade öppet 9:30 – 18:00 på vardagar och 9:30 – 13:00 på lördagar. De tiderna gällde när jag började i den banken 1962. Klicka på bilden så blir den större.

Cary_Grant_mode_1940-2017Den här bilden gillar jag verkligen!

Modet, åtminstone det på bilden, har gått fel nånstans! Okej, jag tycker – trots att jag är man – att Cary Grant är bland de elegantaste och snyggaste jag vet. Så lite orättvist är det kanske att jämföra, men nej det ser för jävligt ut på den högra bilden. Undrar om det är fejk av något slag, hoppas det.

BankbussDen här bussen körde jag en sommar i mitten på 60-talet då den ordinarie busschauffören hade långsemester. Han skulle hyra en bil i Chicago och köra Route 66 så han hade ledigt 2 månader. Det är nog det roligaste jobb jag haft. Lite över 20 år och köra en ”stor” Volvobuss.

Alla bilderna kan du klicka/trycka/zooma.

Detta inlägg publicerades i Foto, IT-teknik, Nostalgi och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Fredag den 8 juli

 1. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Pennor är ett speciellt kapitel. Jag blir av med, plockar på mig, köper, lånar ut. Om jag tycker särskilt mycket om en penna köper jag flera, men det kan bli problem ändå. Jag har en gammal dator som tjänat mig utmärkt, men nu är en ny på väg. Min gamla telefon är inte riktigt pålitlig och jag har börjat kika efter en ny. Tyvärr tror jag inte att den högra bilden är ett skämt. Vansinnigt fult är det. Det var nog mycket trevligare att vara busschaufför på 60 – talet

  • p169sun skriver:

   Även om man är sparsam så tar framförallt smarta mobilier tidskänsliga. Jag brukar säga att iPhone är dyra i inköp men å andra sidan håller de längre än de flesta andra.
   Undrar om vi över huvud taget inte klädde oss bättre förr? Jag tror jag var noggrannare med min klädsel för 25 år sedan.
   Ja, jisses vad kul det var att köra bankbussen. Tänk att man kunde skicka ut en 22-23 åring i en buss på landsbygden med en massa kontanter! Det var en annan värld.

 2. jag har i alla fall slutat plocka andras pennor på mig… nu försöker jag lägga tillbaka mina. Datorerna har jag länge, har ju backup för bilder, inte så het på det nyaste, bara allt funderar… nytt tangentbord får man köpa ibland. Min lilla iPad har några år på nacken, gillar se film i sängen, inte 32 tum 🙂
  Vem vill se modebilder av en grå man i grå kostym…?

  • p169sun skriver:

   Backup var ett problem länge för mig. Dels har jag mycket bilder men jag har också många dokument och många excelfiler. Det löste sig när jag köpte nya Office, jag köpte inte utan nu hyr jag Windows 365 som innehåller alla Office-programmen Word, Excel, PowerPoint, Outlook med flera. Men framförallt ingår 1 terabyte utrymme i molnet. Så nu ligger mina bilder och dokument där. Kraschar min dator så finns ändå alla mina dokument kvar.
   Jag klarar inte att se filmer i sängen, inte ens i min sköna vilfåtölj, jag somnar, det spelar ingen roll om filmen är bra, rolig och spännande – jag somnar! Däremot kan jag läsa morgontidningen Smålandsposten, den kommer kl. 24 och då skummar jag igenom den innan jag släcker sänglampan.
   Va, tyckte du inte Cary Grant var elegant?
   Ha en härlig helg!

 3. Tror tt du resonerar helt rätt när det gäller ”nya” teknikprylar!

  • p169sun skriver:

   Det är inte lätt att handla idag, inte teknikprylar men kanske ännu värre att veta vad för bil man ska köpa när det är dags för byte. Och det är det väl nu så dyr som bensinen är. Frågan jag ställt mig i ett halvår nu är elbil eller laddhybrid? Jag har inte kommit fram till vad som passar mig bäst ännu.
   Ha en skön helg!

 4. ninnisbooks skriver:

  Jag håller med dig, mobil laddare försvinner alltid och de måste man ha flera utav.

 5. Susjos skriver:

  Min man köpte just en Kärcher fönstertvätt för bara några år sen, verkligen ett bra inköp, den är suverän, och min man tycker nu att det är kul att tvätta fönstren! Visst vill man ha det senaste i teknikväg, men jag väntar till batteriet blivit dåligt innan jag köper en ny…
  Ha en trevlig helg!

  • p169sun skriver:

   Jag Kärchern är vi helt överens om. Idag har jag en iPhone XR och den är nog 6 år nu så det börjar bli dax. Ser fram emot det bytet, det är ju väldigt enkelt att föra över allt man har på den gamla iPhonen till en ny.
   Ha en skön helg du också!

 6. bpz3 skriver:

  Det där med verktyg är roligt. Älskade samla på ”senaste nytt” för jag gillade/gillar verktyg. Men med tanke på att varken min man eller jag är händiga, så är alla våra verktyg i nyskick – oavsett ålder;-)
  Har en 32″ tv i köket och en i vardagsrummet. Själv tittar jag sällan på tv, förutom mästerskap (fotboll, friidrott, OS) och engelska deckare. Å då än en 32″ helt tillräcklig.
  Då jag inte är så värst sugen att lära mig nya tekniska pryttlar så använder jag dom jag har tills de går sönder eller inte går att uppdatera längre.

  • p169sun skriver:

   När det gäller verktyg och att vara händig så är vi nog rätt lika varandra. Hur många tum TV som passar hänger ju på avståndet till TV’n. I sängen passar iPad’ens 15″ bäst, i vardagsrummet tycker jag 42″ passar eftersom vi sitter rätt långt ifrån TV’n där.
   Jag gillar verkligen ny tekniska prylar och nya appar till mobilen. Men jag håller ändå rätt länge på min iPhone.

 7. Robert W skriver:

  En kusin hade ett företag som hade reklampennor. På dessa stod det: Denna penna är stulen från AB XXX

  • p169sun skriver:

   Jag hade en arbetskamrat på banken, det var en riktig administratör, valvschef var han också. Han hade skrivit med en sådan där Permanent marker – denna pennan är stulen från Hans Namn.

 8. Helen skriver:

  Verktyg är bra att låna för de kan vara rätt dyra och så använder man dem sällan. Pennor är en helt annan sak, de lånar man ogärna ut, speciellt om man hittat en modell man gillar 😊

  • p169sun skriver:

   Numera bor jag i en bostadsrätt med många trevliga grannar, har lärt känna ett par rätt händiga också. Jag får hjälpa dem lite med tekniken så hjälper de mig när jag behöver någon händig. Många plus med bostadsrätt om man hittar någon i rätt område med trevliga medlemmar, vilket vi hade tur med.

 9. Pingback: Fem en fredag v. 28: Hemmastadd - elisamatilda.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s