Fredag den 26 augusti

Dags för Elisa’s Fem en fredag v. 34: Förändring

IMG_6454_1920x1080

Bilden är från gårdagens besök i Torekovs hamn, färjan i bildens centrum går till Hallandsväderö. Klicka/tryck/zooma bilden så ser du vilket vackert namn färjan har, även om det är felstavat, det ska vara h på slutet…

Nu är vi inne i rutinerna igen efter semestern och här hos Elisamatilda kommer som vanligt på fredagarna 5 frågor att klura över.

Vecka 34 handlar frågorna om förändring:

 1. Vad är din nästa önskan för hösten?
 2. Vad har du fått tillräckligt av gällande sommaren?
 3. Vad är något avklarat inför hösten?
 4. Vad är något som är på gång?
 5. Vad blir en förändring i höst?

Vad är din nästa önskan för hösten?
Jag har en hel del allvarliga saker jag önskar om världen och om politiken men dem hoppar jag över här. En elbil eller kanske en laddhybrid skulle jag gärna byta till. Har påbörjat processen men det är en ganska stor förändring så jag tror det kommer att ta ett tag innan jag är framme.

Sedan önskar jag att höstterminens kurser i SeniorNet blir fulltecknade och att vi kommer igång ordentligt efter pandemin. Covid -19 finns kvar men det är längre riktigt lika allvarligt som tidigare, tack och lov.

Hösten är en favorit för mig. En vacker höstdag med blå himmel och hög luft, för mig finns inget vackrare.

Vad har du fått tillräckligt av gällande sommaren?
Extrem värme och torka har jag definitivt fått nog av. Jag gillar solsken och blå himmel men jag vill själv allra helst befinna mig i skuggan. När temperaturen går över 25⁰ då längtar jag efter svalka.

Vad är något avklarat inför hösten?
För två år sedan tyckte jag själv att jag kommit på en riktigt bra kurs. Jag la ner min kurs ”Internet, till nytta och nöje” som i grunden var en datorkurs, och startade istället kursen ”Bekvämlighet i en ny tid”. Den kursen handlade om smarta mobiler och appar som gör livet bekvämt. Jag körde ett antal föreläsningar i ämnet också, hos PRO när de hade ”kollo för pensionärer förra sommaren. För Osteoporosföreningen Kronoberg. Vet du vad osteoporos är för något? Det är benskörhet med ett enklare ord. Men som kurs i SeniorNet Växjö har den inte ”slagit” riktigt. Men vad är viktigare/roligare än appar som gör livet enklare, bekvämare och roligare?
I vårt kursutbud för den här hösten hade jag förra veckan 3 deltagare anmälda och var beredd att ställa in kursen. Men så annonserade jag den på vår Facebook-sida, tidigare har vi annonserat på vår hemsida och genom mailutskick till alla medlemmar och det gav som sagt 3 anmälningar. Jag skrev inlägget kl 19 och klockan 21:30 fick jag en ny anmälan. Dagen efter fick jag 3 nya anmälningar och ytterligare en dag senare var kursen fulltecknad dvs 8 deltagare. Facebook är en suverän annonsplats, mycket bättre än jag trodde.

Vad är något som är på gång?
Elbil, troligen laddhybrid. Frågan är hur lång tid det tar innan jag kommer till skott, jag brukar vara rätt långsam och fundera mycket fram och tillbaka innan jag bestämmer mig.

Sedan ska jag också fixa lite solskador jag har i pannan. Jag går hos en hudläkare på min vårdcentral och hon upptäckte att jag hade rätt mycket solskador i pannan, själv ser jag inte dem men jag känner att huden är lite, bara lite skrovlig i pannan. Jag ska smörja pannan 3 kvällar i veckan under fyra veckor med en medicin mot detta. Huden kommer att bli lite sårig och när jag sedan slutar behandlingen så kommer mitt immunförsvar att ta hand om skadorna. Visst är det suveränt att låta mitt eget immunförsvar fixa skadorna. Har nu också upptäckt att två nära bekanta genomgått samma behandling, det här hade jag aldrig tidigare hört talas om.

Vad blir en förändring i höst?
Det blir alltid förändringar, det är det enda som är säkert. Men jag vet inte vad det blir än. Min önskan är att vi allesammans i Sverige hittar tillbaka till humanismen och vänligheten. Ibland blir jag förtvivlad när jag hör vänner uttrycka sig på ett sätt som jag inte trodde jag nånsin skulle få höra, rasismen lurar alltid bakom hörnet tydligen. Magdalena Ribbing skrev så här i DN om rasism:
– Och till slut kan man säga, om inget annat hjälper, ungefär ”det är obegripligt att en tänkande människa kan inbilla sig att andra är sämre varelser bara för att de har en annan religion/kultur eller ett annat kön; hur korkad får man vara för att tro sådant?

Minisemester onsdag-torsdag

Den här veckan tog vi en kort utflykt hustrun och jag. I onsdags körde vi ner till Kullahalvön, vi åkte ner till Helsingborg och sedan uppåt mot Kullens fyr. Vi gjorde stopp först på Vikens tomater och sedan i Höganäs. På vägen mot Ängelholm, där vi bokat hotell, utmed Skälderviken stannade vi också till i Arild. Efter övernattningen fortsatte vi igår med att utforska Bjärehalvön. Det är skönt med sådana här små utflykter tycker jag.
Lite störningar utsattes jag för också, strax innan vi kom fram till Ängelholm och hotellet så varnade bilen för däcktrycket! Det har hänt tidigare och då har det varit ”pyspunka”, det satt en skruv i däcket. Det var för sent att göra något åt det i onsdags. På torsdagsmorgonen före det bästa med med att bo på hotell – frukosten – så gick jag ut för att kolla så jag inte hade något lufttomt däck. Men det så helt normalt ut, tack och lov.
När vi checkat ut så letade jag upp Däckia i Ängelholm. Vilken trevlig personal, de kollade däcken och kollade så alla hade 2,7. Sedan initierade de däcktrycket i bilens varningssystem. De gissade att det var värmen som utlöste däcktrycksvarningen. Ingen betalning vill de ha heller. Det var service!

Detta inlägg publicerades i Foto, Humanism, Kultur, Miljö, Moral, Resor, SeniorNet, Trafik och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Fredag den 26 augusti

 1. Bra/intressanta svar. Det där med bil är ett huvudbry även för oss. Lycka till med alla kurser, du har ju härlig energi!

  • p169sun skriver:

   Vilka stora förändringar vi står inför nu och jag hoppas att vi får en seriös regering som kan ta oss igenom detta. Enkla lösningar på svåra komplexa problem gör mig bara deprimerad.

 2. Inga större förändringar, jag ska testa ”dansa” med damer 60+, vi får se om det är tråkigt, annars får det bli något gymmet. Svärsonens femton år gamla Volvo får klappar på besiktningen än, så den behåller vi, åker ju gratis buss och spårvagn dessutom i Göteborg 🙂 Ribbing har sagt mycket klokt. Det var Internationell fyrdag för någon vecka sedan, vi firade vår 30:e bröllopsdag, dotterns 30-dag, mitt examen och annat på Nidingen för tio år sedan, och annat, varje familj fick en egen liten stuga, alla hade var sin matdag, champagne och tårta i fyren (mitt första fyrbesök)

 3. A ROOM OF MY OWN skriver:

  korta utflykter är väldigt trevligt. jag var också i Ängelholm i torsdags. men inte på något hotell. funderar på eventuell kurs till hösten men har svårt att bestämma mig. augusti är en tråkig månad med hög luftfuktighet och en hel del huvudvärtk. men en fin septemberdag med hög luft, blå himmel och sol är helt underbar. vill fortfarande köpa nya pennor och anteckningsblock på hösten

  • p169sun skriver:

   Huvudvärk är inte roligt, när jag var ung (höll på att skriva yngre…) hade jag ofta huvudvärk men bara när jag var ledig, aldrig när jag jobbade. Undrar vad det berodde på. Det är nog en fråga för en hjärnskrynklare. Men den försvann ju av sig självt för mig som väl var.

 4. bokdamen skriver:

  Ja det finns mycket önskningar bland annat om politiken och läget i världen. Ribbing sa många kloka saker. Du verkar ha gjort en hel del och ha mycket aktiviteter på gång. Trevlig helg!

  • p169sun skriver:

   Det politiska klimatet gör mig bekymrad, näst intill deprimerad. Varför så löjligt högt tonläge hos en del. Jag har ett par pålästa Facebok-vänner, en forskar mycket och hon avslöjar nog de allra flesta lögnerna som våra politiker kommer med. Och alltid länkar hon till forsning som visar att hon har rätt. Det blir mycket läsande men det är värt det.

   Magdalena Ribbing saknar jag mycket. Hennes spalt i DN läste jag alltid med stort nöje. Ha en skön helg!

   • bokdamen skriver:

    Kan bara hålla med om det politiska klimatet som sipprar nedåt till folket, samhället. Högst obehagligt och skrämmande! Bra med pålästa Facebook vänner, förstår att det är värt att läsa det.

 5. Susjos skriver:

  Här hemma grubblas det också på ny bil, och troligen hybrid, men vi tar det också väldigt långsamt. Visst kan hösten vara fin, vi får hoppas den blir det i år också.
  Vilken härlig utflykt ni gjorde, min svåger med familj bor i Viken, eller nu har de flyttat till Höganäs, så jag har faktiskt varit där , så fint så!
  Ha en fin helg!

  • p169sun skriver:

   Vi stannade i Viken, det har vi gjort tidigare också. Där finns ett ställe där de har försäljning av Vikentomater, de är riktigt bra. Höganäs är fint också.

   Jag kollade på Kia, de har många hybridmodeller. Jag har nästan bestämt mig för laddhybrid. Ha det gott i helgen!

 6. Paula Merio skriver:

  Lycka till med att läka solskadorna! Har flera vänner som går på behandling.Visst är Facebook fantastiskt på många sätt, jag är med i några grupper, dels på orten jag bor och dels köp/sälj och även grupper för olika medicinska åkommor jag har o som är bra att kunna ventilera med andra som har samma diagnoser. Ha en trevlig helg

  • p169sun skriver:

   De solskador jag har är helt ofarliga och några av dem som jag har på händerna är så gott som läkta idag med hjälp av medicin som aktiverar mitt eget immunförsvar. Suveränt tycker jag.
   Det finns fördelar med sociala medier, det gäller bara att undvika det andra som framförallt FB och Twitter har överflöd på – lögner, hat och hot. Det händer någon gång att jag tittar på Twitter och det slår aldrig fel, det gör mig ledsen, förbannad och näst intill deprimerad. Men det går att undvika om man vill. Facebookgrupper och hemliga sidor är suveränt bra och roligt. Ha en skön helg du också!

 7. Kina Hellquist skriver:

  Älskar hösten färger! Men se´n……

  • p169sun skriver:

   Hösten kan vara länge, hoppas det. Men se’n blöta vintrar är inget kul. Det kanske blir en lång höst och en kort vinter och lång lång vår! Det vore väl gott!

 8. BP skriver:

  Intressanta svar på Elisas frågor. Håller helt med dig och svaret på ettan. Jättekul att dina kurs är fullbokad. Ibland är Facebook riktigt användbart;-)
  Väntar också på att vår bil drar sin sista suck. Men hur det ser ut just nu funderar jag på privatleasing. Minns såväl ”flugan” från 1980-talet då man fick sänkt skatt när man köpte en diesel. Idag blir man ”bestraffad” istället. Det känns lite grand så med el- och hybridbilar idag. Å dessa fordon är ju inte billiga direkt heller. Då känns det aningen ”vettigare” att satsa på en leasad bil.

  • p169sun skriver:

   Jag tänkte också så i början men lutar mer åt att köpa en laddhybrid, men jag är inte klar över hur jag ska göra än. Diesel var ju hemskt, först var det det bästa vi kunde göra för klimatet och billig var dieseln också, men se’n…

 9. Helen skriver:

  Jag håller så helt med dig och önskar också att vi fick mer vänlighet och empati i vårt land. Vänlighet kostar så lite men har så stor betydelse för människans välbefinnande.

  • p169sun skriver:

   Ja, varför har det blivit så här? Men jag tänker fortsätta att försöka vara vänlig mot alla jag möter. Det ger så gott som alltid vänlighet tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s