Fredag den 9 september

Härligt – Elisamatildas 5 en fredag!

Här är Elisas fem frågor den här fredagen. Häng på, det är kul.

 1. Vad har ditt tema varit för veckan?
 2. Vad avviker du sällan från?
 3. Vad har du alltid med dig?
 4. Vad kommer du ofta tillbaka till?
 5. Vad kan du lita på i alla väder?

Här är mina funderingar kring frågorna.

Vad har ditt tema varit för veckan?
Föreläsning! Detta har tagit upp nästan all tid den här veckan. Vi (SeniorNet Växjö) ska köra en föreläsningsserie under höstterminen och temat ska vara Trygghet på Internet! Det ska bli 3 föreläsningar på temat och till våren en studiecirkel.
Första föreläsningen blir den 29 september och det blir Robert Loeffel, presschef region syd som håller föredrag om BLÅST PÅ NÄTET – Hur jobbar polisen med att trygga säkerheten.

Sedan fortsätter vi i slutet på oktober och slutet på november med de två övriga föreläsningarna.

Vad avviker du sällan från?
Kaffe på morgonen, det kan jag inte minnas när jag missade. Oftast blir det inte mer kaffé den dagen.
När vi går till sängs, det brukar bli vid midnatt ungefär, då sätter jag alltid på en av mina sov-spellistor på Spotify. De är oftast 60 minuter långa så jag hinner läsa lite i morgontidningen i iPaden innan jag släcker lampan. Sedan hinner jag somna innan spellistan är slut. Jag gjorde en för något eller några år sedan med André Rieu, den är skön att somna till. Smålandsposten kommer kl. 00:00 på nätet.

Vad har du alltid med dig?
Mobilen är nästan alltid med mig, det har hänt någon gång att jag glömt den men det är väldigt sällan. Har jag bara den med mig så klarar jag mig. Jag kan nå mina nära och mina vänner, jag kan åka buss, tåg, taxi och jag kan betala för käk på en krog om jag vill. Mitt bankkort behöver jag inte ha med mig, det är instoppat i appen Plånboken i mobilen, Apple Pay. Så jag blippar med mobilen istället för med kortet. Med hjälp av Google Maps kan jag hitta även om jag är i en stad jag aldrig besökt tidigare. Hur gjorde jag förr, innan smartphone fanns? Det fungerade ju då också, konstigt…

Vad kommer du ofta tillbaka till?
Mina spellistor från 60- och 70-talet, jag har säkert 60 spellistor i Spotify under rubriken Oldies. Dessutom ser jag ofta om gamla filmer som jag har köpt så jag kan streama dem och en del DVD-filmer har jag också. Jag känner några personer som säger att de aldrig ser om en film när de sett den. Själv har jag upplevt att en film som jag såg för några månader sedan och sedan ser om – det är inte samma film därför att jag är på ett annat humör idag, jag ser scener som jag inte la märke till första gången. Jag har dömt ut filmer som värdelösa, sedan ser jag om dem och då fattar jag inte hur jag kunde göra det. Samma sak gäller böcker för mig.

Vad kan du lita på i alla väder?
Att jag inte vet vad som ska hända imorgon! Det är aldrig någon som lyckats spå vad som ska hända i framtiden. Jag har en klassiker som jag visar ibland. Den visar en välutbildad och intelligent man, vad jag förstår i alla fall, som gör bort sig fullständigt, det ser vi nu många år senare. Men vi ska inte skratta åt det, när han sa det här så fanns inte internet. Kolla själva här, det är ett YouTube-klipp.

Detta inlägg publicerades i IT-teknik, Kultur, Musik, Nostalgi, SeniorNet, Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Fredag den 9 september

 1. kaffet tar jag till lunch, te på morgon… i England bara te, försöker lyssna på lite nyare musik också, vet inte om det är sant att man gärna fastnar i det man gillade i 16-års ålder? Inte farligt att göra bort sig. Väderprognoser är skapligt pålitliga. Efter en isig vinter går jag inte ut utan mobil, barn och barnbarn kan också ringa, och föreslå något trevligt 🙂

  • p169sun skriver:

   Jag dricker ofta en mugg te, med honung i, på kvällen. Det började för något år sedan och idag är det nästan nödvändigt.
   Det kanske ligger något i det att man fastnar i den musiken. Å andra sidan lyssnade jag inte på vare sig jazz eller klassisk musik då, det gör jag gärna idag.

  • (såg från hotellets morgon-tv hur drottningen välkomnade sin 15:e premiärminister – och köpte den sista kvällstidningen på Gatwick flygplats på hemvägen, jag härmade drottningen på min egen 25-års dag, jag var i London året innan när hon firade sin Silverjubileum, bra tema då)

 2. Paula Merio skriver:

  Spännande hur du upplever film och böcker annorlunda när du ser eller läser om efter flera år. Jag har just inte gjort det, vissa filmer som har varit favoriter har jag sett flera gånger men inga som jag inte gillat. Samma med böcker, det finns ju så många olästa, varför traggla igenom samma bok om igen? Men jag förstår din poäng, vi är inte konstanta och tycker och upplever saker lika genom livet…kanske en lärdom att ta till sig. Trevlig helg

  • p169sun skriver:

   Ja, sedan finns det några filmer som jag sett massor av gånger och de blir bara bättre och bättre. Motsatsen finns också, det fanns några, särskilt krigsfilmer, som jag tyckte var så bra 1958. När jag såg om en av dem på 90-talet så slutade jag att titta efter 45 minuter, vilket skräp. Så kan det också vara. Ha en trevlig helg du också!

 3. A ROOM OF MY OWN skriver:

  jag älskar att se om gamla filmer! visst stämmer det att både filmer och böcker upplevs olika i olika åldrar och är humörberoende. och visst kan en göra det mest med en smartphone. vissa saker känns dock osäkra. jag har ansiktsigenkänning och det känns inte riktigt bra. det känns slarvigt. kaffet på morgonen är ett måste. sedan behövs det inte mera kaffe resten av dagen. men om en ska bli människa på morgonen krävs det kaffe!

  • p169sun skriver:

   Ansiktsigenkänning är nog säkrare än lösenord. Nu håller de på med röstigenkänning, det påstås att det ska vara riktigt säkert. Men jag är fullt tillfreds med ansiktsigenkänning, det är ju så himla bekvämt.

 4. BP skriver:

  Hahaha! Klippet var en höjdare. Å han var absolut inte ensam om dessa åsikter. Å om jag ska vara ärlig, så tittar jag faktiskt då och då i en riktig kokbok. Påminner lite om Ines Uusmann, kommunikationsminister mellan 1994 och 1998 som påstod att internet bara var en fluga. Minns du? Det fick hon nog äta upp både en och två gånger;-
  Har inte kommit så långt än att betala via mobilen. Ligger lite efter vad gäller ”det tekniska”, eller så finns inte intresset. Men så länge det finns folk som betalar kontant med sedlar och mynt så känner jag mig inte så ensam;-)

  • p169sun skriver:

   Inez Uusmann, jag träffade en äldre dam som jobbade tillsammans med Inez Uusmann och hon påstår med bestämdhet att det uttalandet är ryckt ur sitt sammanhang. Hon ska ha varit riktigt framsynt när det gäller den tekniska utvecklingen.
   När jag bestämde mig för att över huvud taget inte använda kontanter, då blev mitt liv bekvämare. Senare lärde jag mig att just att stoppa in kortet i telefonen (Apple Pay, Samsung Pay m fl) det är säkrare att blippa med mobilen än med kortet. Det är ju inte svårt, alla måste göra det ett antal gånger först bara, inget är lätt de första gångerna.
   Ja, kokbok är ju okej, men telefonnummer är inte lätta att hitta i någon telefonkatalog.

 5. Susjos skriver:

  Äldsta sonen har visa toss det där med att ha bankkortet i mobilens plånbok, hm, det borde man ju ha!
  Att se om filmer, tänker direkt på min man som kan se ”Blade Runner” hur många gånger som helst, liksom Bourne-filmerna. Jag ser sällan om en film, förutom Sound of music och Dirty Dancing, hihi!
  Ha det gott!

  • p169sun skriver:

   Visa toss, det har jag aldrig hört. Jag har Apple Pay, har alltså lagt in mitt bankkort i appen Plånboken. Det blev lite installation och godkännande av min bank, inte speciellt svårt. Nu blippar jag med min iPhone istället för med kortet. Det måste du fixa, det är bekvämt, dessutom säkrare än kortet.
   Klok karl du har, Bourne-filmerna har jag också sett några gånger.
   Sound of Music så jag om för ett tag sedan, det är riktig feel-good film tycker jag. Ha det gott, du också!

   • Susjos skriver:

    Haha! Skrev ihop orden i mitt inlägg! Menade ju att sonen har visat oss hur man gör för att få bankkortet till plånboken i iPhonen, han får visa oss en gång till , kommer ju till oss idag!
    Ha det fint!

   • p169sun skriver:

    Det borde jag ju sett, undrade vad det var visa är ju ett kort, det var väl det som lurade mig.

 6. Helen skriver:

  Jag känner precis som dig att om jag har mobilen med mig då löser sig allt annat också. Lite sårbart kanske att förlita sig så mycket på en liten pryl men den är fantastisk att ha och det finns fler i butiken om jag skulle lyckas krascha den jag har.😊

  • p169sun skriver:

   Ja, vi är sårbara idag. Det är så fantastiskt bekvämt med betalningar i butiker och mellan oss med bankkort och med Swish. Men slås strömmen ut…

 7. Pingback: Fem en fredag v. 37: Val - elisamatilda.se

 8. Kul ändå med föreläsningar. Det är något jag brukar uppskatta 😀

  • p169sun skriver:

   Ja, det finns så mycket vi kan lära oss. I eftermiddags lyssnade jag på Henrik Evertsson, han är sportchef i Växjö Lakers. Det var intressant och lärorikt.
   Vi hörs imorgon/idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s