Fredag den 14 oktober

Elisamatilda och fem en fredag v. 41: Dagens ord

Varje fredag morgon får vi fem frågor av Elisamatilda som vi får försöka besvara, klicka på länken och häng med.

 1. Sover du sämre vid fullmåne?
 2. När var du senast vaken mitt i natten?
 3. Sover du tungt eller lätt, och hur märks det av?
 4. Vad lyser upp i höstmörkret?
 5. Vad gör dig överlycklig*

Sover du sämre vid fullmåne?
Jag märker ingen skillnad när det är fullmåne, men min mamma gjorde det definitivt.

När var du senast vaken mitt i natten?
Det är en fråga som skiljer äldre från yngre. Ofta sover jag hela natten, men just nu har jag en period då jag vaknar mitt i natten och behöver gå på toaletten.

Sover du tungt eller lätt, och hur märks det av?
När jag var yngre sov jag väldigt tungt. Jag vaknade inte ens av väckarklockor, hustrun fick ruska mig för att jag skulle vakna. En gång var det inbrott i en kiosk utanför vårt hyreshus och larmet gick igång. Alla i huset hade vaknat men inte jag. När vi var på Zakynthos på semester pratade alla en morgon om att det varit skottlossning under natten. Jag hade inte hört något!
Idag vaknar jag när väckarklockan i mobilen ringer och jag sover mycket lättare än tidigare. Men jag märker ingen skillnad om det är fullmåne.

Vad lyser upp i höstmörkret?
För mig är det absolut alla vackra färger i naturen. Jag fotograferar nog allra mest från slutet av september och en bit in i oktober. Men när vi kommer in i november är jag inte så förtjust i mörkret längre. Jag upplever årstiderna starkare idag än när jag jobbade, före pensioneringen alltså.

Vad gör dig överlycklig?
Jag har lätt för att bli glad och lycklig, precis som jag har lätt för att bli arg eller ledsen. Igår morse på Internetkafé Tallgården blev jag riktigt lycklig när mitt program för träffen blev så uppskattat. Alla deltog med liv och lust i diskussionen. Jag visade lite ur Internetstiftelsens årliga rapport Svenskarna och internet, som släpptes i veckan.
Tidigare i veckan blev jag glad när några av mina höstbilder fick uppskattande kommentarer i Facebookgruppen Växjöbilder.

Här är några av mina höstbilder. Den tredje bilden är Piladiket i år och den fjärde bilden är samma plats för 11 år sedan. Övriga bilder är från september-oktober i år.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annons
Detta inlägg publicerades i Foto, IT-teknik, Miljö, SeniorNet och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Fredag den 14 oktober

 1. Vilka härliga bilder i ditt collage…
  KRAM- Susie

 2. tänker på det där att sova tungt, jag har oerhört bra luktsinne, men har läst att när man sover så känner man inte brandlukt… läskigt. En fungerande brandvarnare ska man ha!

  • p169sun skriver:

   Ja, det hoppas jag du har. Jag har en precis utanför sovrummet. Å andra sidan är inte mitt luktsinne över hövan. Jag rökte som en borstbindare fram till 2009 så jag har fått tillbaka lite av det i alla fall.

 3. Susjos skriver:

  Ja, det där med att sova har blivit ett gissel för mej som är nattarbetare, jag har svårt att ställa om dygnet när jag väl är ledig, och har då även svårt att sova, ack ja! Men har inte så många år kvar som nattarbetare, så jag kämpar på, gillar ju att jobba natt!
  Trevlig helg!

  • p169sun skriver:

   När jag hade skadat axeln för 2 år sedan så var min sjukgymnast mer orolig för min sömn än skadorna i axeln. Så länge jag hade värk sov jag stor del av natten i en vilfåtölj. Så Susjos, vårda din sömn, den är viktig!
   Ha det gott i helgen!

 4. A ROOM OF MY OWN skriver:

  fullmånen kan ställa till det. förutom det är sömnen inget vidare ändå. höstens färger är fantastiska, men jag tycker att det blir mörkt väldigt tidigt. många små saker kan göra en glad. gladast blir jag av barnbarnen

  • p169sun skriver:

   Den gör ju inte det för mig, jag bara njuter av den. Men jag märkte på min mamma, hon mådde inte bra när det var fullmåne.
   Vi ska glädja oss åt alla små saker som är roliga. Min väninna Maj-Britt 92 år som är min granne och som jag hjälper lite med iPad och iPhone, hon säger att det är inte så farligt att bli arg på saker som händer. Det är mycket värre när man bli ledsen. Det tycker jag hon har rätt i.
   Ha en skön helg!

 5. BP skriver:

  Bildspelet är helt enastående. Otroligt vackra foton.
  Visst är det skillnad mellan sömnen när man var ung och nu när man är ”lite” äldre. Måste dock säga att jag för det mesta sover som en stock, speciellt under vintern när morgnar är mörka. Sedan trodde jag ju att det där med toalettbesök under nätterna var en typisk ”kvinnogrej”, men så verkar inte vara fallet;-)

  • p169sun skriver:

   BP, jag trodde det var en mansgrej. För mig går det i sjok, i september tror jag inte jag var uppe mer än två eller tre nätter på hela månaden. Nu i hittills i oktober har jag säkert varit uppe hälften av nätterna. Men jag somnar ju om direkt så det stör mig inte.
   Tack för att du gillade mina bilder, jag tycker det är riktigt roligt att fota så här års. Ha dé!

 6. bokdamen skriver:

  Fina bilder. Sömnen ja, sover inget vidare lite för ofta, men som ung sov jag nästan för mycket, balansen? Nåväl det är som det är, livet går upp och ner. Jobbigast är att inte vara utsövd i jobbet men som tur är jobbar jag ”bara” med böcker… tänker på de som inte är utsövda och eventuellt kör bil (jag gör inte det öht). Ha en fortsatt skön helg!

  • p169sun skriver:

   Ibland får jag problem med sömnen, har svårt att somna, vaknar mitt i natten. Men det är inget stort problem, jag känner mig relativt utsövd när jag stiger upp ändå.
   När detta händer så brukar jag, om det inte är för dåligt väder, ta cykeln och cykla runt sjöarna jag har utanför mitt fönster, det blir 12 km. Sedan ser jag till att inte somna på em eller kvällen. När jag lägger mig vid 12-tiden på kvällen, då somnar jag och jag sover hela natten. När jag gick hos Aktiv rehab efter axelskadan då tjatade han på mig om hur viktig sömnen var för läkningen av skadan.
   Ha dé gött!

 7. Paula Merio skriver:

  Vilka vackra planteringar i din stad! Och fina foton! Jag har också fotat massor, men nu får jag rikta kameran mot marken för det är mest där alla löven ligger…trist
  Jag sover också tungt, för en vecka sedan var det ett sent och oväntat åskväder här, inget jag hörde eller vaknade av. Trevlig helg

  • p169sun skriver:

   Ja, vi har suveräna trädgårdsmästare i Växjö och dem tänkte kommunen konkurrensutsätta för ett par år sedan. Det blev ett j…la liv på insändarsidorna och på sociala medier så kommunen backade som väl var.
   Ha en skön söndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s