Fredag den 11 november

Elisamatilda och Fem en fredag v. 45: Mörker

Mina fredagar börjar oftast med att jag besöker Elisamatilda som på fredagarna bjuder på fem frågor att klura kring. Veckans frågor är:

 1. Vad tycker du om att vrida klockan åt det ena eller andra hållet?
 2. Vad innebär mörkret för dig?
 3. Har den här hösten varit mörk eller ljus för dig?
 4. När famlade du senast i mörker?
 5. Av vilken anledning var du senast uppe mitt i natten?

Vad tycker du om att vrida klockan åt det ena eller andra hållet?
Jag är inte speciellt engagerad i frågan, men jag gillar när det är ljust på kvällarna. Men helst skulle jag nog ändå önska att vi låter bli att ändra från normaltiden.

Vad innebär mörkret för dig?
Det har skett en stor förändring med mörkret för mig. Tidigare, ja ja för 20 år sedan då, då älskade jag att köra bil i mörkret. Tyckte att det var suveränt för jag såg ju om det kom ett möte bakom kurvan där framme eftersom den mötande bilens belysning lyste upp långt innan jag såg den.
Nu är mörkret ett h…e, idag måste jag verkligen skärpa mig när jag kör bil när det är mörkt för mitt mörkerseende är inte i närheten av vad det var när jag var ung. Mer än en gång har jag fått bromsa häftigt för mörkklädda människor som cyklar eller går ut på övergångsställen. Är de unga så är det inte så lätt för dem att förstå hur mörkerseendet är för oss som är ”lite” äldre. Men annars är mörkret rätt mysigt t ex på konserten eller på bion.

Har den här hösten varit mörk eller ljus för dig?
Både ock, mycket är mörkt just nu i världen och även i Sverige enligt min mening, jag tänker främst på miljön och populistiska politiker. Men jag kan bara protestera och säga min mening. Jag kan inte att gå och tänka på detta hela tiden.
På det personliga planet har hösten varit ljus, jag älskar livet även nu.

Hörde häromdagen: ”Vet du vem som var först på nätet?” – ”Spindeln!”

Positiv_inställning

När famlade du senast i mörker?
Det var väl när jag försökte svara på förra frågan.

Av vilken anledning var du senast uppe mitt i natten?
Det har du inte med att göra (fniss).

Ha en härlig helg!

Annons
Detta inlägg publicerades i Foto, Humanism, Miljö, Moral, Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Fredag den 11 november

 1. Hannele skriver:

  ljusa kvällar i november blir det inte oavsett hur vi vrider på klockan, jättedumt att gå ut utan reflexer

  • p169sun skriver:

   Ja, det är det verkligen. Det skulle finnas ett sätt att visa unga människor hur mycket sämre man ser i mörker när man blir äldre. Då skulle de ta på en reflexväst.

 2. BP skriver:

  Hahaha! Där satt det – ditt svar på sista frågan alltså:-)
  Är också kvällsmänniska och håller med dig vad gäller daltandet med tidsomställningen.
  Mitt mörkerseende har aldrig varit bra om jag ska vara ärlig, men nu är det nästintill bedrövligt. Sedan kan jag tycka att fotgängare och cyklister borde ha reflexer på sig (kanske borde det vara lag på det…) så att vi bilister ser dom i tid. Nästan så att jag tänker att de får skylla sig själva om de blir påkörda. Ja, jag vet att man inte får tänka så;-)

  • p169sun skriver:

   Jag gillade mörkerkörning när jag var ung. Idag undviker jag det så långt det går. Bortsett från mörkerkörning är det ibland rätt mysigt med mörker kan jag tycka.

 3. Susjos skriver:

  Håller med dig, inte lika kul med mörkerkörning numera, det har alltså med åldern att göra! Att cykla i mörker är inte heller kul märker jag när jag ska till jobbet på kvällarna.
  Gillar bilden med positiv inställning, håller med fullständigt!
  Ha en fin helg!

  • p169sun skriver:

   Jag gillar att cykla men framförallt när det är ljust ute. Så på sommaren kan man ta en cykeltur klockan 21 på kvällen och det är ljust. Nu är det mörkt redan vid 16-tiden. Men det går att ha mysigt i mörkret också.
   Ha det bra!

 4. Paula skriver:

  Jag har tyvärr alltid haft taskigt mörkerseende och det var väldigt besvärligt när jag var ung och körde bil. Numera spelar det ingen större roll men jag känner mig inte bekväm i skum belysning.
  Hoppas din helg blir ljus, om inte utombords så inombords

  • p169sun skriver:

   Ja, det är viktigt att ha det ljust inombords. Det kan vi ju själva påverka åtminstone till viss del. Så det önskar jag dig också.

 5. Anna i Portugal skriver:

  Att vara i mörkret utan reflexer är ju otroligt dumt. Förstår det ställer till det extra när en sitter bakom ratten. Jag kör ytterst sällan när det är mörkt, håller mig helst hemma då, vilket inte är några problem här då det är ljust i många timmar per dag.

  • p169sun skriver:

   Det händer förstås att jag tvingas köra när det är mörkt. Normalt tycker jag om att köra bil, men numera är jag verkligen på tårna när jag kör i mörker och det är ingen njutning. Men jag förstår yngre människor som inte bär reflexer, det gjorde inte jag heller när jag var ung. Men då visste jag inte hur dåligt mörkerseende framförallt äldre har.

 6. Helen skriver:

  Mörkerkörningen är verkligen öken! Jag är glad att jag bor i stan just nu men människor som går omkring utan reflexer fast det finns gatubelysning syns inte särskilt bra ens där. Att försöka ha en positiv livssyn gör livet lite lättare, tror jag i alal fall. Att gå och grubbla på allt elände i världen kan göra en deprimerad och det förbättrar knappast situationen för någon. Vi får göra vårt bästa och försöka hålla modet uppe.

 7. Pingback: Fem en fredag v. 47: Inflation - elisamatilda.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s