Fredag den 18 november

Torsdag och Internetkafé Tallgården

20221117_223105128_iOSIgår var det för kallt för Aprilian så jag fick ta bilen till Tallgården och parkeringsproblemen där. Det fick bli en felparkering, enda platserna inom rimligt avstånd var P-platserna vid butikerna och där gällde max 2 timmar, jag behövde 2,5 timme. Men jag klarade mig, lite spännande var det, en av deltagarna hade gått ut och flyttat sin bil när vi hade fikapaus men jag struntade i det och det fungerade – den här gången.
Vi pratade om mobilfoto den här torsdagen och jag gick igenom de inställningar man kan göra. Att man kan välja mellan format 4:3 och 16:9 när man tar kort det var det inte många som visste. Någon undrade varför det alltid blir 10 kort när hon tar 1 kort. Det är när man valt att ha fördröjning vid avtryckningen, avaktiverar du fördröjningen så blir det bara ett kort. Ja, ja, kul hade vi i alla fall. Bilden till höger visar appen Kamera i min iPhone, högst upp i mitten (ett upp och nedvänt v) tryck där så kommer en del nya val. Det var många som inte upptäckt detta.

Elisamatilda och fem en fredag

Den här veckan är temat Inflation, här är frågorna:

 1. Vad har det blivit för mycket av hemma?
 2. Vad skulle du gott kunna göra av med?
 3. Vad har tillkommit i ditt hem som inte passar in?
 4. Vad har du lagt mest pengar på i år?
 5. Vad har mest ökat i pris som du vanligtvis köper?

Vad har det blivit för mycket av hemma?
Tveklöst, jag behöver inte ens tänka efter, PAPPER, PAPPER, PAPPER! Jag producerar en eländig massa papper när jag förbereder kurser, kaféer och andra möten. Skriver och skriver ut, sedan kommer jag på något som jag vill ha med och skriver till det och så utskrift igen. Högen på skrivbordet bara växer, tills den blir så stor så jag inte står ut med den först då slänger jag pappren.

Vad skulle du gott kunna göra av med?
Kläder, framförallt skjortor! Jag har massor av skjortor, kollade i garderoben och där hänger nu 38 skjortor och så är det väl några i tvätten också. Men jag har 4-5 favoriter, jag tror att 25 av de 38 skjortorna hängt där hela året utan att jag någonsin använt dem. Varför är det så svårt att köra iväg dem till Kupan (Röda Korset). Ska göra det den här veckan!?

Vad har tillkommit i ditt hem som inte passar in?
Jag kan inte se att det finns något här som inte passar in.

Vad har du lagt mest pengar på i år?
Bortsett från hyran så är det transporter (bil, buss, tåg) sedan är det ett hopp ned till Elektronik och Underhållning. Hustrun har merparten av matinköpen så jag gissar att de kommer högt upp också.

Vad har mest ökat i pris som du vanligtvis köper?
Bensin till bilen och Aprilian (skotern). Det är skönt att jag inte kör så mycket längre. Tidigare körde jag mellan 2 000 och 2 500 mil om året, nu kör jag 700 – 800 mil om året. Frågar jag hustrun så blir det nog en del livsmedel som ökat mest i pris.

Nu har det helt plötsligt blivit vinter här nere i Småland också. Från att ha varit 11-12 grader har det helt plötsligt blivit minusgrader, åtminstone på nätterna, så jag har fått skrapa rutorna på bilen. Jag tyckte det var otäckt att det var så varmt i november men samtidigt var det förstås skönt att kunna köra skoter och cykla så sent på året. Men mest oroande är det trots allt. Det är för mig helt obegripligt att det finns människor som nonchalerar detta hot.

Ja, ja, ha en härlig helg i alla fall!

Annons
Detta inlägg publicerades i Foto, IT-teknik, Miljö, SeniorNet och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Fredag den 18 november

 1. du som är sån datanörd behöver väl inte så mycket papper, man skriver väl i sin dator och projicerar på väggen…? Vi har e-räkningar och mappar i datorn, sagt ifrån i Skatteverket att jag inte vill ha direktreklam (de har adresserna), och läser månadsmagasin i Readly, osv

  • p169sun skriver:

   Just det, så sa man på 80-talet, nu blir det mycket mindre papper vi skulle läsa på bildskärmen istället. Pyttsan, det blev tvärtom, vi skrev ut för det var lättare att läsa på papper! Sedan när vi skulle leta upp det så hittade vi inte det och så skrev vi ut det igen.
   Men, det är ju enklare att skicka brev – e-post – idag och jag får svar mycket fortare än förr när man skickade brev.

 2. Susjos skriver:

  Ja, nu har kylan kommit hux flux, så då passar det bra att åka till varmare breddgrader en stund!
  Visst har ”soppan” dvs bensin och diesel blivit dyrt, det tänkte jag inte på när jag skrev mina svar, det är maken som mest använder bilen till och från jobbet, och det är en bit ut till Arlanda från oss i Solna…så det kostar!
  Ha en fin helg!

 3. Karoleen skriver:

  Pappershögarna är dödens död. Jag slänger allt. Utan det man måste spara. Sklnt att nli av med det och jag gotsr det jsg vill ha kvar!

  • p169sun skriver:

   Papper som ligger osorterat på skrivbordet är stressande, så nu sätter jag mig och sorterar det och slänger allt onödigt.

 4. Papper blir det lätt för mycket av, hur datoriserad man än är!
  Visst är det märkligt att det finns folk som inte fattar att något händer med klimatet och världen?

  • p169sun skriver:

   Det går väl an när det gäller oss vanliga, men när människor vi satt i riksdagen vägrar se det då blir jag rädd.

 5. BP skriver:

  Stort tack för infon om ”pilen” i mitten på kameraappen. Det visste jag inte heller, än mindre förstår jag vad allt betyder när det väl kommer upp. 4:3 och 16:9 – vad är det för något? Vågar inte leka med inställningarna. Är rädd för att jag sedan inte hittar tillbaka till ”basic”.
  Du som är datanörd borde ju ha lätt att bli av med pappershögar, respektive inte skriva ut papper längre. Det har jag faktiskt lyckats med (konstigt nog). Du tänker väl på att pappersindustrin också vill leva;-)

  • p169sun skriver:

   BP, 4:3 och 16:9 är bildförhållandet. 4:3 är som en gammal TV nästan fyrkantig bild. 16:9 är som en ny TV ”bredbild” 16 i bredd och 9 i höjd. 16:9 är i en modern TV 1920 pixlar i bredd och 1080 pixlar i höjd. Ställ du in 16:9 nästa gång du tar en bild så ser du skillnaden. Gillar du det inte så ställer du in 4:3 så blir det som tidigare.

 6. A ROOM OF MY OWN skriver:

  mängden pappaer har ökat rent häpnadsväckande trots att det borde blivit tvärtom. du borde ha någon liten iPhone-kurs på nätet

 7. Paula Merio skriver:

  För tillfället är jag nöjd att jag har mitt pensionärskort på Dalatrafik för 330 kr i månaden. Visst svär jag över dåliga förbindelser och för få avgångar men jag skulle inte ha råd att ha bil. Visst kommer du iväg till Kupan med dina avlagda skjortor? Jag handlar gärna på loppis, köpte två kjolar a´40,- förra månaden. Ha nu en skön helg bland pappershögarna

  • p169sun skriver:

   Jag har ofta planer på typ skjortor till Kupan, ofta kommer det något roligare att göra i vägen. Men jag ska försöka den här veckan.
   Ha en skön söndag du också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s