Dan före dan

Dan före dan och Elisamatildas Fem en fredag

I år är det inte många helgdagar vid jul, julafton är en lördag, juldagen följaktligen en söndag och så annandagen på en måndag. Som pensionär spelar det ju ingen som helst roll, men för de som fortfarande är yrkesverksamma är det ju lite tråkigt.

Men det är fredag idag och då besöker jag förstås Elisamatilda.se för att se och klura lite över hennes fem frågor den här veckan.

 1. På vilket sätt kommer julen vara som den brukar?
 2. Hur kommer du spendera juldagarna?
 3. Vad är det godaste på julen?
 4. Vad önskar du dig för något?
 5. Är du en rimmare, eller inte?

På vilket sätt kommer julen vara som den brukar?

MadlyckanDan före julafton kör vi till Mariestad med en fullpackad bil, inte med julklappar utan med mat. Julklappar slutade vi med när det inte längre var några barn med på julafton längre. Numera köper vi 9 Trisslotter var, vi är 9 som firar jul tillsammans, sedan lägger vi alla lotterna i en skål och så tar vi varsin i tur och ordning. Lite tävling blir du ju, vem som vinner mest. Det har inte blivit någon storvinst än. Bilden är från Mariestad och julen 2010 då det var mycket snö.

Hur kommer du spendera juldagarna?
Äta gott och umgås, det är huvudsyftet numera. Kommer säkert att promenera med kameran rätt mycket också.

Vad är det godaste med julen?
Sedan några år tillbaka är det tveklöst att rätt sent på julafton äta risgrynsgröt med sirap, kanel och kall mjölk. Det är så sanslöst gott just då. På julbordet tidigare på dagen är sillen numera nr 1 och som nr 2 kommer dopp i grytan. Det fanns inte i hustruns hem förrän jag kom med, i mitt barndomshem var doppet alltid med. Julskinkan är förstås också god. Det viktigaste är att inte äta för mycket utan äta sakta och njuta.

Vad önskar du dig för något?
Att det ska bli lika trevligt i år som det brukar vara när vi träffas i Mariestad. Att väglaget inte ska bli alltför besvärligt är förstås en önskan också, idag kan det bli lite besvärligt eftersom det kommer att pendla runt nollan. Men vi har inte någon brådska.

Är du en rimmare?
Nej, verkligen inte. Tidigare, det är ganska många år sedan nu, när hustruns morbror Lars levde då skrev han rim på alla julklapparna han gav. Han var en riktig poet, vid ett tillfälle när någon tidning hade en tävling vem som kunde skriva bäst slogan för något så skickade han in ett tävlingsbidrag. Han vann och priset var en resa till USA. En del har lätt för detta, men jag tillhör inte dem.

Jag önska alla en God Jul!

Annons
Detta inlägg publicerades i Humanism, Kultur, Nostalgi, Trafik, Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Dan före dan

 1. Lottens Bokblogg skriver:

  Just ja, risgrynsgröten är god. Märkligt att den är så god just på julafton! Hoppas körningen gick bra, det verkar vara eländigt väder här och var i vårt land.

  • p169sun skriver:

   Jag tror att det är för att jag äter risgrynsgröt så sällan som jag tycker det är så gott.
   Det var bra väglag hela vägen så det gick bra att köra.

 2. Jag tillhör också gänget som doppar i grytan, inser att vi blir allt färre! Men så gott det är!

  • p169sun skriver:

   Jag fattar inte detta? Det är ju så gott, fast det var ännu godare förr, när det fanns Gunhammars kavring. Men Gunhammars bageri la’s ner på 70-talet. Men jisses vad det brödet var gott att doppa. Eller är det kanske minnet som glorifierat det.

 3. tog bussen och draMaten till sonen, lämnat min del till knytis. Promenerade hem så det blev 9 km igår, nöjd 🙂 Köpt bingolotter av scout-barnbarn men de fick behålla dem, kanske spelar de och vinner… Önskar fina juldagar! 🎄⭐️

 4. Susjos skriver:

  Dopp i grytan var länge sedan, men tror att min mamma och pappa hade det på jularna när jag växte upp, dock var jag inte så förtjust i det. Risgrynsgröt är gott, gillar faktiskt den färdiga risgrynsgröten som finns i ”korvar” att köpa! Hm ,har inte köpt någon i år!
  Kör försiktigt och God Jul!

  • p169sun skriver:

   Jag har alltid gillat dopp i grytan och när jag var liten (mindre) så hade vi en stor gryta med doppspad och två sorters kött till doppet.
   Det gick bra att köra hit, men det var ömsom solsken och ömsom snöblask, men väglaget var helt okej.
   God Jul!

 5. A ROOM OF MY OWN skriver:

  dopp i grytan hade vi alltid hemma i Blekinge. jag sparar alltid skinkspadet så den som vill har möjlighet att doppa. risgrynsgröten gör jag ris à la Malta av på juldagen. Brantevikssillen är viktig. inte den i burk utan i lös vikt. Jansson är också viktig. och någon julklappsbok, förstås. hoppas att julen blir precis som du vill ha den!

  • p169sun skriver:

   Brantevikssill har vi (i burk), Janssons är jag inte förtjust i men jag brukar smaka lite i alla fall.
   Tack, hoppas din jul blir till belåtenhet!

 6. Paula Merio skriver:

  Nämen nu tror jag….risgröt med sirap!!! Jag kokar min gröt utan minsta sötma, men ett solöga ska finnas mitt i prick! Idén med trisslotter låter toppen, framför allt att ni sedan plockar ur gemensam skål så slumpen verkligen avgör. Lycka till säger jag och tillägger att kommer inte storvinsten så har ni en mysig jul i alla fall

  • p169sun skriver:

   Jag gillar ju sötsaker och sirap, kanel och kall mjölk gör risgrynsgröten ljuvligt god för mig.
   Hoppas du får en skön och trevlig jul!

 7. Hannas krypin skriver:

  Dopp i grytan har jag nog aldrig ätit. Kul idé det där med trisslotterna. Håller tummarna att det blir storvinsten den här gången.

  • p169sun skriver:

   Jag har varit med om ”plötsligt händer det” men det är rätt länge sen nu. Mitt pokergäng, vi är sex gubbar, vi vann 10 000, sen tyckte någon att vi skulle kolla hur många ggr också. 10 gånger 10 000! Det var rätt häftigt.

 8. bokdamen skriver:

  Sirap i gröten? det var nytt för mig, njae vet inte om det lockar…men låter lite spännandet 😉 Ha en skön jul!

 9. BP skriver:

  En riktigt rolig idé med trisslotterna. Hoppas på storvinst – typ plötsligt händer det;-) Dessutom är det skoj att göra en knytis om man är så många personer. Då slipper värden att jobba ihjäl sig.
  Hoppas resan gick bra, och kör försiktigt på vägen hem också.
  Önskar dig och familjen en riktigt God Jul!

 10. Karoleen skriver:

  Risgrynsgröt är verkligen inte min grej, men jag klara inte av smaken sv varm mjölk. Men jag vet att många gillar det, synd för mig. Jag tycker det låter så gott med sirap och kanel! Er jultradition med trisslotter låter superkul! Julklappar är egentligen ganska överreklamerat för vuxna, samtidigt är det kul att gå en massa önskningar på en och samma gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s