Fredag, Trettondedag Jul

Fem en fredag v. 1: In med det nya

Besök Elisamatilda.se och var med och klura kring hennes frågor den här veckan liksom alla fredagar. Här är veckans frågor:

 1. Vilken är din närmsta nya plan för året?
 2. Vad är något du vill göra under 2023?
 3. Vilka tre ledord har du för 2023?
 4. Har julen åkt ner än?
 5. Hur brukar januari kännas för dig?

Vilken är din närmsta nya plan för året?
Jag har märkt att det är lite jobbigt att gå och att jag inte går så fort längre, det är också lite jobbigt att sätta sig i bilen för att inte tala om att stiga ur bilen. Minns att en tidigare arbetskamrat, Jenny Folkesson, pratade om friskvård på Pensionärernas dag, där jag var med och pratade om SeniorNet och framförallt hur mycket både nytta och glädje man hade av en smart mobil.
Jenny förklarade hur viktiga våra lårmuskler var och att de tappar mycket av sin kraft när du åldras och det börjar rätt tidigt. Hon rekommenderade att man varje dag gjorde 10 knäböjningar.

Jag började med detta i mitten på december och jag märkte direkt skillnaden, nu gör jag tjugo knäböjningar och det är min plan att fortsätta med detta. Dessutom gör jag tjugo tåhävningar också. Jag går lättare och fortare redan.

Vad är något du vill göra under 2023?
Jag vill göra fler utflykter. Det börjar med nästa helg, min dotter fyller år nästa lördag och nästa fredag åker vi till Köpenhamn och stannar där till söndag. På lördag äter vi frokost på Café Sorgenfri, det är en favorit som vi besökte årligen fram till 2015.

Vilka tre ledord har du för 2023?
Jag ska ha roligt, vilket innebär att jag ska vara aktiv, umgås med vänner och bekanta.
Jag ska motionera mer än tidigare, promenera och cykla.
Jag ska lära mig att inte stressa, framförallt inte irritera mig på andra i trafiken.

Har julen åkt ner än?
Nej, men det kommer att ske innan nästa helg.

Hur brukar januari kännas för dig?
Lite seg och tråkig månad, ska försöka göra fler roliga saker i januari det här året. Men jag längtar redan efter våren och jus nu känns den rätt lång bort. Men tiden brukar gå fort så vi är där snart!

Teknikutvecklingen

Det var väl inte så länge senDen här bilden har jag hållit studiecirklar, kurser, föreläsningar om. Jag älskar bilden.

TV-apparaten
För mig är det så lätt att se tjock-tv’n med sina alla kontakter som gjorde att det krävdes en specialist för att ansluta andra enheter (dvd-spelare mm) till TV’n. Idag har vi stora platta TV-apparater med  enormt skarp bild och enkla HDMI-anslutningar (både ljud och bild i samma kontakt), uppkopplad trådlöst eller med kabel via min router till internet.
Appar i TV’n för SVT play, Netflix, Disney+, Discovery+, YouTube mm.

Kassett- och VHS-bandspelare som jag använde dagligen för inte så länge se’n. Idag har jag Spotify för musik, i datorn, mobilen och surfplattan. Filmer streamar jag från Netflix eller Disney plus. I apparna Apple-TV, Google TV, Microsoft Store har jag köpt eller hyrt filmer som jag streamar.

Telefoni. Hur länge dröjer det innan vi slutar prata i telefon? Med dottern videochattar jag flera gånger i veckan. Min vän Maj-Britt (92 år) som jag hjälper med surfplattan (iPad) och smartmobilen (iPhone) använder Facetime ibland när hon har problem med sin iPhone. Själv ser jag min iPhone mer som en dator än en telefon.

Annons
Detta inlägg publicerades i Foto, Kultur, Motion, Musik, Nostalgi, Resor, SeniorNet, Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Fredag, Trettondedag Jul

 1. dags för knäböj; sätt i på köksstolen, res dig upp och ner tio gånger 🏋️‍♀️

 2. Violen skriver:

  Bra tips! Mina lårmuskler behöver också jobba mer så jag ska försöka komma igång med det.
  Trevlig helg!

 3. Hannas krypin skriver:

  Så bra att knäböjen och tåhävningarna verkligen gör skillnad. Jag försöker också få till knäböj några gånger i veckan. Julen har inte åkt ner här heller men det börjar verkligen bli dags.

  • p169sun skriver:

   Jag märkte inte hur styrkan i benen försvann förrän det började bli ”besvärligt” att ta sig in och ur bilen. Men jag har fått tillbaka rätt mycket styrka i benen på kort tid. Nu gäller det bara att hänga i över tid också.

 4. bokdamen skriver:

  Håller med om att januari kan kännas lite seg. Eller om det är jag som är seg efter ledigheten 😉 Ha en skön helg!

 5. Paula Merio skriver:

  Jag ska bli bättre på att följa Sofias tv-jympa, så himla svårt att få rutin på

  • p169sun skriver:

   Jag har sett den några gånger, hustrun är med på den ibland. Den verkar klokt upplagd för att passa många.
   Ha en skön helg!

 6. BP skriver:

  Kul att din nyligen påbörjad gymnastik redan gett resultat. Då blir man ju sporrad att fortsätta och kanske till och med utöka programmet.
  Att lära sig att inte stressa borde vara lätt. Jag menar du är ju ändå pensionär, och som pensionär varken vill eller behöver man stressa. Tycker jag. För mig hör stress det förflutna till, tiden där man fortfarande jobbade. Men inte ens då brukade jag stressa. Mitt motto har alltid varit att allt ordnar sig. Å det gjorde det ju alltid också.

  PS. Roligt med den nostalgiska återblicken vad gäller tekniken. Nu är jag ju varken intresserad eller duktig vad gäller teknik. Men tjock-tvn tyckte jag var betydligt enklare att hantera än dagens smart-TV. Detsamma gäller kassettbandspelaren. VHS har jag aldrig använt, den var min mans bebis;-) iPhonen använder jag som telefon, till surf och till BankID. That’s it.

  • p169sun skriver:

   BP, stressa är idiotiskt! Men det är faktiskt svårt att låta bli, men nu ska jag låta bli att bli arg och stressad på bilister som kör i 85 på 90 väg. Det hjälper ju inte.
   Det finns massor med SeniorNet föreningar i Stockholm. Gå med i någon, det finns massor med appar som är både nyttiga och roliga.
   Ha en skön helg!

 7. Tack, ska köra lite knäböj och tåhävning snarast, självklart behövs det.

  • p169sun skriver:

   Undrar hur länge jag kommer att hålla på? Det är lätt i början särskilt när man märker en effekt, men efter ett tag…
   Ha en skön helg!

 8. Susjos skriver:

  Toppen att din gymnastik har gett resultat, bra idé av mej att fortsätta var aktiv ledare på F&S förstår jag nu! Flera utflykter och resor, det vill jag också inför detta år!
  och ja…tekniken går fort framåt nu!
  Jag som hör dåligt är väldigt tacksam för sms !
  Ha en bra start på veckan!

  • p169sun skriver:

   Alla säger, och det stämmer, motion är väldigt nyttigt och ändå är det så svårt att motionera kontinuerligt och inte bara en liten tid.
   Du gör rätt som leder F&S!
   Tekniken förändrar livet, VHS försvann, DVD försvann – nu är det bara streaming som gäller. Bättre och bättre blir det också, jag har ju tillgång till massor av filmer och musik idag. Det kunde jag inte drömma om för 20 år se’n.
   Ha en skön helg Susjos!

 9. A ROOM OF MY OWN skriver:

  ska omedelbart börja med knäböjningar. väldigt svårt att vara ihärdig med de egna övningarna idiotiskt nog. vi har ju upplevt väldigt mycket av tekniska förändringar. stress är svårt att behärska. särskilt den inre stressen. fler utflykter är jag helt med på. det är roligt. god fortsättning på 2023!

  • p169sun skriver:

   Jag håller med dig, jag börjar ofta men har lika ofta svårt att vara uthållig, det är verkligen idiotiskt. Precis som för ganska många andra ökar stressen ofta när jag hamnar bakom någon som kör ”för sakta”…
   God fortsättning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s