Fredag den 20 januari

Fredag betyder besök hos Elisamatilda och fem frågor

Det har blivit ett fredagsnöje för mig att svara på Elisas frågor och kolla vad andra svarar. Här är den här veckans frågor:

 1. Vem skrev du senast ett brev till?
 2. När skrev du senast under ett kontrakt?
 3. Har du någonsin skrivit dagbok?
 4. Har du en läslig handstil?
 5. Vad brukar du oftast skriva på din inköpslista?

Vem skrev du senast ett brev till?
Jag kan inte minnas att jag skrivit något brev det här århundradet, men jag har skrivit tusentals mejl. Jag har svårt för det ordet, oftast skriver jag mail och ibland e-postmeddelande men det är så långt.

När skrev du senast under ett kontrakt?
Det var när vi köpte bostadsrätten 2017. Smart val, som hustrun gjorde. Dels att hon fick mig att förstå att det är klokt att flytta medan man orkar men också att hon valde den bostad vi nu bor i. Bra förening, trevliga grannar. Bra läge, högt upp vi har nedförsbacke åt alla väderstreck, och vi bor rätt högt, på fjärde av fem våningar. Mindre än 10 minuter på cykeln så är jag i centrum, 2 minuter så är jag och handlar på Willys.

Har du någonsin skrivit dagbok?
Ja, men aldrig för hand. Under några år skrev jag en dagbok i min dator och sparade filen krypterad, det var ju min och ingen annans. Sedan tröttnade jag men jag tittar på den någon gång per år i alla fall. Rätt kul att läsa i efterhand och ibland mindre kul…

Har du en läslig handstil?
Ja, det tycker jag. Men jag vet inte när jag använde skrivstil senast, förmodligen på 60-talet. Jag har textat rätt vackert, i skolan läste jag bl a ritteknik och då tränade vi mycket på att texta på ett visst sätt. I lumpen var jag telegrafist och då fick jag träna på att skriva snabbt. Men, de senaste 20 åren har det nästan uteslutande blivit datorn, mobilen och surfplattan. Jag hade en kamrat som jag växte upp tillsammans med, han skrev mycket vacker skrivstil. När jag låg i lumpen 1966 blev jag inlagd på sjukan en dryg vecka och då fick jag ett handskrivet brev av honom. Jag minns än idag det brevet, innehållet minns jag inte men handstilen minns jag glasklart.

Vad brukar du ofta skriva på din inköpslista?
Dansk röd pölse brukar jag köpa när vi veckohandlar. Croissant köper jag nästan varje fredag, men idag bytte jag ut den mot fastlagsbullar. Cola har jag alltid hemma, men jag köper 20-pack och den varar rätt länge. Vicks halstabletter har jag köpt varje besök i butiken i fyra veckor snart, hoppas jag slipper ha dem på inköpslistan snart.

På torsdag den kommande veckan arrangerar vi (SeniorNet) en föreläsning om Smart-TV i Biblioteket. Intresset är stort för det är tydligen många som har en Smart-TV men inte vet vad de kan använda den till.

Fil 2016-11-27 18 26 34Hittade en rolig bild från 40-talet. Jag säger inte vem gossen är, men märkliga kläder har han.

Jag önskar förstås alla en skön helg!

Annons
Detta inlägg publicerades i Foto, Humanism, IT-teknik, Nostalgi, SeniorNet, Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Fredag den 20 januari

 1. mail finns inte i SAOL… bra minnesträning att ha inköpslista i huvudet 🙂

  • p169sun skriver:

   Nej, jag vet, men det finns i SO. Jag vet inte varför men jag tycker att mejl är ett fult ord. Skriver ofta e-postmeddelande trots att det är ett så långt ord.
   Minnesträning är viktigt. Jag löser ofta lokalblaskans korsord på kvällen när jag lagt mig (i min surfplatta). På morgonen kollar jag sedan att jag minns allt. Ibland fungerar det, men inte alltid. Jag tycker det är jobbigt när jag inte minns sådant som jag vet att jag har i minnet. Men det kommer ju fram men ibland tar de så lång tid.
   Ha en skön helg!

  • lokalblaskan är så nedsättande ord, vi ska vara glada att nån orkar skriva annat än om huvudstaden

   • p169sun skriver:

    Ja, det har du rätt i, även om jag tycker den är tunn ibland så är det orättvist och dumt att skriva blaskan.

 2. A ROOM OF MY OWN skriver:

  vad gör forskningen när det inte finns några brev och dagböcker längre. tyvärr har jag också lämnat dagboks- och brevskrivandet trots att jag skrev flitigt i unga år och hade brevvänner överallt i världen. kul och lärorikt. nej, några fastlagsbullar blir det inte i det här huset förrän det är dags!

  • p169sun skriver:

   Ja, frågan är vad som händer med all information som finns i ”molnet” och på hårddiskar överallt. Kommer de bara att försvinna?
   Fastlagsbullar kan jag inte låta bli, det är ju så gott!
   Ha en skön helg!

 3. BP skriver:

  Ja, du har ju din blogg som på något sätt också är en dagbok. Samma här, men jag tänker aldrig på bloggen som en dagbok. Bra eller dåligt – vet inte.

  Precis som du har jag svårt för ordet mejl. Mail, e-post e dyl. är ju rätt, men som så ofta ”försvenskas” ju engelska ord (tyvärr), och då ligger ”mejl” bäst till. Återigen, tyvärr.

  Hur skriver du om du inte använder skrivstil? Textar du eller skriver allt i versaler. Som grafisk formgivare skriker jag högt här – så svårläst;-)

  • p169sun skriver:

   Nja, jag tycker inte att bloggen är någon riktig dagbok. En riktig dagbok är, i mina ögon mycket mer personlig. Jag textar, vi är helt överens om versaler, jag håller med dig bara versaler är svårläst – och fult.

 4. Paula Merio skriver:

  Min teve talade idag om för mig att jag nu kan ratta in Tiktok på teven! Jag har facebook, instagram, twitter och följer några på Youtube, men Tiktok, nä nu räcker det faktiskt…och inget av dessa använder jag teven till.. Trevlig helg

 5. Susjos skriver:

  Visst är det väl du på fotot, så söt så!
  Håller med, jag skriver mail och inte mejl….
  Är dålig med att följa med i den nya tekniken…smart-tv t.ex….borde komma på din föreläsning!
  Ha en fin helg!

  • p169sun skriver:

   Visst är det jag på bilden, slutet på 40-talet, det var en helt annan värld nästan svårt att föreställa sig idag. Hade de radio då? TV hade de absolut inte och telefonen går inte att jämföra med dagen smarta telefoner.
   Du är välkommen till biblioteket i Växjö på torsdag kl 14 Susanne! Det är varuhuschefen på Elgiganten i Växjö som ska förklara för oss vad en Smart-TV kan göra. Riktigt spännande, jag använder en av våra två TV-apparater helt och hållet utan antenn, parabol eller box. Den är ansluten till mitt bredband (routern) och jag kan se alla TV-kanaler jag har tillgång till även på den TV’n. Dessutom ser jag YouTube, Netflix mm också.
   Ha en skön helg!

   • Ruth i Virginia skriver:

    Jag reste till USA i oktober -51. Då fanns det inte TV i Sverige.
    Nyheter fick man om man gick på bio – nyheter före föreställningen.
    Sveriges Radio hade ”moderna dansmusiken” på lördagskvällarna
    10-midnatt. Om man ville ha musik, fick man spela själv. Vi hade ju flera super ”big bands” på den tiden. Och grammofon med vev! 🙂

    Ruth i Virginia

 6. Lottens Bokblogg skriver:

  Vi flyttade till lägenhet 2016, och jag är fortfarande nöjd med det. Nu har barnen flyttat ut (de bodde fortfarande hemma när vi flyttade), vi gjorde oss av med saker och nu har vi nära till allt. Det kontraktet kan nog vara det senaste jag skrev under för hand privat, annars är det ju BankID på allt numera.

  • p169sun skriver:

   Det är smart att flytta till lägenhet nära centrum när man bara är två tycker jag. Vi väntade tills vi pensionerats, det var förstås rätt jobbigt att flytta, men det känns så rätt idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s