Fredag den 17 februari

Elisamatilda och Fem en fredag v. 7: Positivitet

Så är det dags igen att klura över Elisa’s frågor, precis som vanligt på fredagarna. Här är den här veckans frågor.

 1. Vad har du gjort för dig själv i veckan?
 2. Vad gör du för att må bra?
 3. Hur livar du upp en tråkig dag?
 4. Vad skrattar du för tillfället åt?
 5. Hur kan idag bli en riktigt bra dag?

Här följer mina funderingar kring ämnet.
Vad har du gjort för dig själv i veckan?
Jag har haft kul, precis som vanligt. Jag har kört två kurser och jag har varit värd på Internetkafé Tallgården. Dessutom har jag hjälpt min tidigare granne som är 92 år och nyligen flyttat till en ny lägenhet.
I onsdags gjorde jag som Wolfgang Pichler, det kom droppar ur ögonen på mig när Hanna Öberg och Linn Persson kom 1:a och 2:a på 15 km individuellt i skidskytte-VM. Direkt efter loppet körde jag till Hovs Bageri och köpte en fastlagsbulle till mig, hustrun ville inte ha. De har riktigt stora fastlagsbullar med mycket grädde.

Vad gör du för att må bra?

IMG_1191_1080B

Apropå film. Vet du vilka det är på bilden?

Det viktigaste är att träffa andra människor, det får jag ju göra på måndagar och torsdagar varenda vecka. Men också att titta på filmer och lyssna på musik, jag har 691 filmer, på DVD eller streaming. Jag tittar på dem på min vanliga TV, både DVD-filmerna och de jag köpt rätten att streama (Google TV resp Apple TV). Jag har några riktigt gamla filmer också, The Philadelphia Story från 1940 med Katharine Hepburn, Cary Grant, James Stewart en riktig höjdare i min värld. I förgår såg jag en annan gammal film ”Moonlight Serenade” från 1954 The Glenn Miller Story är orginaltiteln.
Musik är ju suveränt idag med Spotify där jag idag har 171 spellistor (jmf favorit-kassettband). Allt från Disco, rock, soul, jazz, tradjazz, country, klassisk, marschmusik, filmmusik, smörsång, dansband, swingeran (Glenn Miller, Tommy Dorsey, Artie Shaw mm). En av många favoriter är Svend Asmussen och June Night och Whispering, det var när jag hörde Svend Asmussen som jag förstod att fiol kunde låta vackert.

Hur livar du upp en tråkig dag?
MadlyckanUnder den varma årstiden sätter jag mig på cykeln eller Aprilian med kameran runt halsen och så ger jag mig iväg och letar fotomotiv. Så här års så är det nog hörlurarna och musik och ska jag liva upp mig blir det nog soul och kanske lite disco också. Kan också bli en romantisk komedi på film. Apropå det, jag har en kompis, i min ålder, han skrev på Facebook för en månad sedan, han var sjuk då. Han fördrev dagarna genom att se igenom sina dvd-filmer och han undrade varför han hade så många actionrullar och så få romcom (romantiska komedier) som är så mycket roligare. Han undrade om det inte hade med åldern att göra.

Vad skrattar du för tillfället åt?
Jag skrattar nog inte så mycket, går nog mest omkring och småler. Nu minns jag, senast jag skrattade riktigt mycket det var den 3 februari, jag tittade på På spåret och det var 49:15 in i programmet när de funderade på frågan om vilket grundämne som var det vanligaste i halvledare. De funderade länge men kom inte på något, då utbrast Jonatan Unge ”Ulf Kristersson”!

Hur kan idag blir en riktigt bra dag?
Det är en riktigt bra dag, det är ju fredag. Ikväll kommer dottern på besök och har pizza med sig, det var länge sedan vi åt. Sedan är det ju På spåret, det är nog bortsett från direktsänd idrott det bästa programmet. Visst, det regnar idag men både imorgon och på söndag ser det ut att bli strålande sol!

I övrigt idag

Mellan klockan 10 och 12 i förmiddags lyssnade jag på en Zoom-föreläsning, det var SeniorNet som bjöd sina medlemmar i hela Sverige på en digital föreläsning med Karl Emil Nikka, en auktoritet på IT-säkerhet som tidigare arbetat på Internetstiftelsen men nu driver ett eget bolag. Medgrundare till  Facebookgruppen Säkerhetsbubblan. Föreläsningen koncentrerade sig kring e-handel och lösenord.

Vi var 700 deltagare som var med och tittade och lyssnade idag. Det var den bästa föreläsning SeniorNet har arrangerat och det säger en hel del tycker jag. Samtidigt som han pratade om falska sidor på nätet ex.vis en sida ser ut att vara Clas Ohlson men det är en falsk sida och dess syfte är att få tag på ditt kortnummer, så visade han en sådan falsk sida och hur vi ganska enkelt kan se att den är falsk. Om du tittar på adressen URL:en och kollar domänen så kan du se om den är okej, min ser ut så här: https://wordpress.com/post/janeriksundh.wordpress.com/19338
Domänen är wordpress.com som står före det första enkla /.
En falsk adress kan se ut så här istället: https://wordpress.com.bovstreck.nu/post/janeriksundh.wordpress.com/19338
Här är domänen bovstreck.nu men vi luras av wordpress.com som står framför domännamnet.

Sedan visade han pedagogiskt något som jag har haft svårt att övertyga mina cirkeldeltagare om. Det viktigaste lösenordet du har, det är det som du har till din e-post! Om någon bedragare kommer åt din e-postadress och lösenordet dit så kan hen byta lösenord på ALLA dina konton där du är registrerad med användar-id och lösenord. Hen klicka på länken Glömt lösenord på t ex en Facebookinloggning. Har han då ”snott” ditt lösenord till din e-post då får han en länk från Facebook som leder till en sida där hen kan välja ett nytt lösenord till DITT Facebookkonto! Så har han kontroll över det och kan skriva vad han vill och dina vänner tror att det är du som skrivit det…

Annons
Detta inlägg publicerades i Foto, Humanism, Idrott, IT-teknik, Kultur, SeniorNet och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Fredag den 17 februari

 1. det blev promenad i regnkläder, draMaten till mataffären, skratt ät nyttigt.

  • p169sun skriver:

   Promenader är bra motion, det är synd att jag tycker det är så tråkigt att gå, jag cyklar mycket hellre. Men cykel kräver bättre väder åtminstone för mig.

 2. Paula Merio skriver:

  Jag har större behov av egentid än av att träffa andra. Ingen ensamvarg men ändå…njuter av tystnad och att pyssla ensam. På spåret har jag faktiskt ledsnat på, men jag ska ändå se finalen ikväll. Ha en skön helg

  • p169sun skriver:

   Jag tycker också det är skönt att vara ensam ibland, under ett år av mitt arbetsliv jobbade jag måndag – tisdag i Stockholm. Åkte upp med tåget kl 6 på morgonen från Växjö och var i Stockholm lagom till ett möte kl 10. Jobbade sedan måndag em och tisdagen med ett projekt jag ledde. Åkte hem så jag var hemma tisdag kväll. Det var rätt skönt att ha det så under en tid, det tyckte både hustrun och jag. Ha en skön helg du också!

 3. Susjos skriver:

  Missar finalen i På spåret ikväll…måste ju åka och jobba istället.
  Javisst känner jag igen skådisarna på bilden: Tom Hanks, Tom Cruise, Jack Nicholson, Harrison Ford, Brad Pitt, Edward Norton! Bra skådisar allihop!
  Nu mot jobbet…ha en fin helg!

  • p169sun skriver:

   Ja, men du kan ju se finalen imorgon. Behållningen tyckte jag var BAO med Tommy Körberg och Helen Sjöholm.
   Tom Hanks är nog favoriten, ska se Otto där han gör Rolf Lassgårds roll i En man som heter Ove. Den lär vara riktigt bra.
   Hoppas du får en bra natt på jobbet och en skön helg!

 4. bokdamen skriver:

  Låter som en bra vecka. Är lite som Paula med egentid, och På spåret. Är med massor av människor och i högt sorl hela dagarna och har stort behov av egentid men det där är ju olika. På spåret har jag lessnat lite på, men det blir så för mig att jag tröttnar när saker gått länge. Ha en skön helg!

  • p169sun skriver:

   Ja, när jag blev pensionär då fick jag rätt mycket egentid så då blev det viktigt att träffa folk. Många som kommer på våra studiecirklar gör det säkert åtminstone delvis av sociala skäl. Ha en fin helg du också!

 5. A ROOM OF MY OWN skriver:

  visst är det råkigt att promenera. men med en bok i öronen går det an. har tänkt att jag snart ska ta fram cykeln. inte för att det är mycket roligare att cykla. kände igen skådespelarna utom Edward Norton. jag gillar att brista ut i skratt när jag minst anar det. lättast händer det ihop med barnbarnen. inte helt överraskande

  • p169sun skriver:

   Jag har testat ljudböcker men det har inte fungerat för mig. Kanske skulle det fungera om jag promenerade. Hittills har jag satt mig i en skön fåtölj när jag lyssnat och då har jag alltid somnat. Men är jag ute och går eller cyklar vill jag ha uppmärksamheten på dem jag möter.
   Edward Norton kände inte jag heller igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s