Fredag den 24 februari

Fredag betyder alltid Elisamatilda‘s fem frågor

Här är Elisa’s fem frågor den här veckan:

 1. Blev det någon semla (i någon form) i veckan?
 2. Hur firade du din senaste födelsedag?
 3. Vilken var den senaste listan du gjorde?
 4. När väntade du senast på en hantverkare?
 5. Vilken serie eller film har du senast börjat titta på?

Häng gärna med och klura och kolla vad andra har svarat på frågorna. Här är mina funderingar.

Blev det någon semla (i någon form) i veckan?
Självklart, jag har säkert ätit 15-20 fastlagsbullar hittills i år och den här veckan åt jag nog 3 stycken. Förresten är det bara i Småland man säger fastlagsbullar istället för semlor?
Men jag har inte gjort några själv utan mest ätit de jag köpt på ICA (2 för 43 spänn) och några från Hovs Bageri där de kostade över 40 kr styck, men de var förstås rätt mycket större. När jag gör dem själv så gröper jag ur bullen rätt rejält och blandar sedan det här urgröpet med grädde och mandelmassa.

Hur firade du din senaste födelsedag?
Det var mycket enkelt, det är ju ingen stor dag längre. Dottern kom på besök förstås och så åt vi en god middag och drack lite gott den kvällen. Framåt våren blir det en utflykt till Danmark och då får vi festa till det lite ordentligt.
Det är nog 7 år sedan jag besökte vårt dejliga grannland. När de införde en lag som tillät polisen att beslagta invandrares värdesaker, då var måttet rågat för mig. För mig luktade detta Tyskland och 30-talets nazism.

Vilken var den senast listan du gjorde?
I Spotify har jag börjat på en spellista ”Minnesvärda melodier”. Jag hörde ”Maria Elena” på radion och då inspirerades jag till den här spellista. Det är bara 14 låtar än, men den kommer att växa. Du kan hitta den under profilen P169SUN på Spotify.
Sedan skapar Google Forms just nu en lista i Excel åt mig över personer som anmäler sig till vår (SeniorNet) föreläsning om e-hälsa den 2 mars. Just nu 111 anmälda, så det blir säkert fullsatt – 130 pers.

När väntade du senast på en hantverkare?
Det gör jag just nu. jag har felanmält vår bostadsrätts bastu. Den blir bara 45⁰ C och då är det ju ingen bastu.

Vilken serie eller film har du senast börjat titta på?
Igår kväll var dottern och jag på en Marvel-film, Ant-Man and the Wasp: Quantumania. SciFi som vi båda två gillar. Den här filmen sågades totalt av SVT’s filmkritiker om jag inte missminner mig, men på filmsajten IMDb har den fått hyfsat betyg. Det betyget sätts att både kritiker om de som har registrerat sig på IMDb, kritikernas betyg väger tyngre än mitt t ex. Vi gillade filmen och det var ju huvudsaken.

Jag tittar väldigt sällan på serier på TV men en serie har jag fastnat för, den går i C More och heter Transplant. Just nu går 3:e säsongen.
Den senaste serien, bortsett från miniserier (6, 7 avsnitt), jag fastnade för var Game of Thrones. Bortsett från sista säsongen var den en riktig höjdare i mina ögon.

Karl Emil Nikka

Förra fredagen sände SeniorNet Sweden en föreläsning av Karl Emil Nikka som handlade om säkerhet förstås, han är en av Sveriges bästa experter på området. Den här föreläsningen sändes via Zoom till SeniorNets medlemmar i hela Sverige, vi var 700 medlemmar som var med. Det var nog den bästa föreläsning jag hört på flera år. Den handlade om två områden Säker webbhandel och säkra lösenord. Dessutom fick han mig att testa, det gör jag fortfarande en sökmotor som heter duckduckgo.
Duckduckgo är en söktjänst som fokuserar på användarnas personliga integritet och anonymitet. Potentiell personidentifierande information sägs varken lagras vid besök på webbplatsen eller associeras med söktermer, vilket även gäller IP-adresser. Inget skickas heller till någon tredje part.Wikipedia (SV).

Säkra lösenord = långa, riktigt långa lösenord. Unika lösenord på varje konto! Skriv upp dina lösenord eller skaffa en lösenordshanterare.

haveibeenpwned.com är en sida som visar om din e-postadress är läckt. Testa din e-postadress här. Är den läckt så byt lösenord omedelbart.

Detta inlägg publicerades i Foto, IT-teknik, Kultur, Musik, SeniorNet, Sjukvård, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Fredag den 24 februari

 1. Paula Merio skriver:

  Det verkar finnas hundra olika sätt att äta semla, jag är imponerad,,,och äter själv inga. Men i finland heter det fastlagsbulle och äts med varm mjölk (som svensk hetvägg) Jag tror mer på tittarnas åsikter än kritikernas vad gäller filmer o serier, detsamma gäller för böcker förresten. Så besviken man kan bli när man läser eller tittar på något tokhyllat som inte alls faller i smaken. Trevlig helg, hoppas bastun snart blir fixad

  • p169sun skriver:

   Ja, men ibland sammanfaller smaken även med kritikerna, Gudfadern, den första med Marlon Brando. Jisses vad jag tycker den är bra.
   Jag längtar efter ett bastubad nu, tror de fixar den nästa vecka.
   Ha en skön helg du också!

 2. Susjos skriver:

  Missade en semla just denna vecka, men har ätit någon redan tidigare, du är som min man…väldigt förtjust i semlor!
  Får kolla in din lista på Spotify!
  Ha en fin helg!

  • p169sun skriver:

   Han har god smak, din man! Det är kanske för gamla låtar för dig? Har lagt till en del låtar idag. 23 låtar 1 timme och 7 minuter är lista nu.
   Ha en skön helg!

 3. it_is/Anette skriver:

  Skoj o intressant att läsa dina svar, gillar när det är mer än 3 ord… visst är det ganska stor skillnad på semlorna man köper på konditori mot t ex Ica. Dom är ju såååå mycket godare, även om dom är dyrare.
  Spotify, ja kanske skulle ”ta tillbaka” mitt konto, min äldsta dotter lånade det ett tag o sen har det mest kommit dit hennes listor 🙂 Men det finns ju plats för många listor där. Ha en fin helg.

  • p169sun skriver:

   Jaha du, Spotify det är nästan det bästa jag vet med internet. Så mycket musik jag kan spela och göra spellistor av. När jag skaffade Spotify fick jag tillbaka mitt musikintresse som varit borta i 20 år nästan.
   Ha en skön helg!

 4. Pingback: Fem en fredag v. 9: Säsongsbyte - elisamatilda.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s