Fredag den 21 april

Fem en fredag v. 16: Borta men inte glömd.

Som varje fredag lägger Elisa, Elisamatilda.se, ut fem roliga frågor för oss att fundera och klura kring. Tack Elisa, jag tycker det är roligt när jag sätter på datorn på fredagsmorgonen och hittar dina frågor. Här är frågorna den här fredagen och sedan mina funderingar.

 1. Vilken handling som du gjort i veckan vill du gärna få ogjord?
 2. När senast raderade du något?
 3. När har du varit glad över inställda planer?
 4. Vad glömmer du oftast på väg ut genom dörren och som du får vända tillbaka för?
 5. Hur ser du till att komma ihåg något du ska göra dagen efter?

Vilken handling som du gjort i veckan vill du gärna få ogjord?
Inget allvarligt men jag spelade poker i onsdags, vi är 6 gubbar som spelat kort 10 gånger om året i mer än 40 år. Vi spelar olika former av poker, stötpoker, öppen poker, en märklig form av Texas Holdem, men väldigt snällt. Vi spelar med mynt, 1, 2, 5 och 10 kronorsmynt. Så om jag vinner så blir jag inte rik på det men jag blir ändå glad och förlorar jag en hundring eller möjligen två en kväll så kan jag leva med det också. Men det var ett par spel jag önskar att jag gjort annorlunda i onsdags, så hade jag nog förlorat en tia mindre…

När senast raderade du något?
Det var igår, jag hade skannat ett gammalt foto (från 50-talet) för att få det digitalt. Det blev inte bra så jag raderade det från hårddisken och började om och då blev det bättre.

När har du varit glad över inställda planer?
Just nu känns det bra att vi fick ställa in vår weekend i Köpenhamn i januari eftersom både hustrun och jag blev förkylda. Nu ska vi snart åka dit och det är ju mycket roligare att gå och ströva i Köpenhamn när det är varm och man kan stanna till och ta öl och en gammeldansk på någon uteservering.

Vad glömmer du oftast på väg ut genom dörren och som du får vända tillbaka för?
På väg ut, när jag tryckt för att få upp hissen och har låst ytterdörren, då upptäcker jag ganska ofta numera, det hände aldrig före pensioneringen, att jag har glömt min iPhone. Upptäcker jag det när jag kommit en bit hemifrån då är det bara att vända. Jag använder ju mobilen till så mycket idag, mitt bankkort finns i den – Apple Pay – så jag kan ju inte betala över huvud taget om jag inte har mobilen med mig. Jag köper bussbiljetter i mobilen, jag parkerar med mobilen om jag kör bil.

Hur ser du till att komma ihåg något du ska göra dagen efter?
När jag var yngre behövde jag inte tänka på det? Det kom jag självklart ihåg, möjligen glömde jag något som var ganska oviktigt. De viktiga sakerna kom jag alltid ihåg.
Idag är det annorlunda så när jag kommer på något jag ska göra imorgon då skriver jag upp det i min kalender. Kalendern är digital, vi använder Google Kalender och tar jag upp min kalender så ser jag förutom mina bokningar och påminnelser även hustruns. Givetvis är det samma när hon tar upp sin kalender, då ser hon mina noteringar. Fördelen är att jag har alltid våra kalendrar med mig, de finns ju på nätet så jag ser kalendern i mobilen, surfplattan och datorn. En bra funktion är förstås att jag ställer in påminnelser på bokningar i kalender. Beroende på vad det gäller så plingar det till i mobilen, en halvtimme, två timmar, eller en dag i förväg.

Jag har säkert berättat det här tidigare, men jag gillar det så jag skriver det igen.
Bodil Jönsson, Boken ”Tio tankar om tid” bland annat, professor emerita, hon sa i ett radioprogram för några år sedan: ”Om du glömt var du lagt osthyveln, så är det inget att bekymra sig över, det händer alla. Men, om du hittar den och inte vet vad du ska använda den till, då har du ett problem.” Det var apropå att man inte kom ihåg vad någon hette eller att man lagt ifrån sig något och inte hittade det senare.

Ha en skön helg!

Annons
Detta inlägg publicerades i Humanism, IT-teknik, Kultur, Nostalgi, Resor och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fredag den 21 april

 1. Hannele skriver:

  som tur så har jag nästan lika bra minne som min 90-åriga mor har haft 🙂

  • p169sun skriver:

   Det är något att vara tacksam för. Men jag lider inte så mycket av min brist på minne, det går bra att hantera det.

 2. BP skriver:

  Älskar Bodil Jönssons ”syn” på åldern – hahaha:-)
  Vad gäller fråga tre så skrev jag ett liknande svar som du. Utan iPhone är man ju handikappad trots att jag använder mobilen inte lika frekvent som du. Det gäller även kalendrar. Jag tror på min gammal papperskalender än idag. Den funkar än:-)

  • p169sun skriver:

   Hustrun hade svårt att överge sin papperskalender, men när hon vant sig vid Googles kalender så visade det sig att hon förstod fördelarna. Så BP, testa får du se vad du tycker.

 3. A ROOM OF MY OWN skriver:

  mobilen blir allt viktigare känns det som. ändå är det den jag ofta glömmer och får gå tillbaka och hämta. jag skriver lappar och gör listor i min alldeles vanliga papperskalender. jag raderar ofta i mobil och dator

  • p169sun skriver:

   Ja och samtidigt blir vi mer och mer sårbara. Tänk om den inte fungerar…
   Men det är ju så himla bekvämt med mobilen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s