Andra semesterresor

2003 London
2004 Mallorca
2004 Mön, Danmark
2005 Malta
2007 Alghero, Sardinien
2014 Barcelona

Klicka/tryck på bilderna så blir de större.

2003 London
Ia skulle fylla 30 år och vi kom överens om att fira det genom att resa till London. Vi tog tåget från Växjö till Kastrup på kvällen den 11 januari, först blev det buss till Alvesta sedan X2000 från Alvesta till Malmö och där fick vi byta igen för att komma till Kastrup. Vi var framme halv tolv på kvällen så vi hann ta en öl och en gammaldansk innan det var dags att hitta en bekväm plats att tillbringa natten på. Klockan sex på morgonen checkade vi in och när klockan var halv åtta lyfte vi mot Heathrow. Från Heathrow åkte vi Heathrow Express in till Paddington, snabbtåg är suveränt, det tog 15 minuter sedan var vi framme. Eftersom vi inte visste var vårt hotel, Henry VIII Hotel låg så tog vi taxi. Det var inte långt.

07-BigBen_1920x1080Trots att vi var så tidiga fick vi vårt rum direkt. Söndagen blev rätt slapp, vi var nog lite trötta efter natten på Kastrup. På måndagen åkte vi med på en rundtur med buss för att få se så mycket som möjligt på ett enkelt sätt. Vi steg av i West End och vandrade omkring lite. Vi hittade förstås en mysig pub där vi åt lunch. Ia hade förstås fått bestämma vilka sevärdheter vi skulle besöka. Cabinet War Rooms tyckte jag var fantastiskt roligt att få se liksom Shakespeare Globe Theater där vi dessutom fick en suverän guidning. På onsdagen var 16-GlobeTh_Ia_1920x1080vi och tittade på Tower Bridge. I närheten var vi och åt lunch på en pub, precis som vanligt. Vi kom dit strax före tolv och det fanns gott om plats. Efter en halvtimme var det överfullt, massor av människor stod upp och åt och drack. Jag undrar hur många liter öl som serverades under en timme, det var enorma mängder så mycket begrep jag.

På tisdagskvällen var vårt huvudnummer på resan, vi skulle se Mama Mia. Vi åkte tunnelbanan ut mot West End och Soho. Efter lite letande på kartan hittade vi till Old 22-TowerBridge_1920x1080Compton Street där Prince Edward Theater ligger, men först stannade vi på en restaurang och åt en bit mat. Vilken suverän organisation på teatern från mottagandet i foajén där vi blev visade fram till en lucka där vi skulle byta våra biljetter mot andra, till mottagandet inne på teatern där det fanns massor av personal som visade alla tillrätta. Helt suveränt!
Mama Mia, vilken show, härlig musik och bra artister. Det är inte billigt att gå på teater i London men detta var värt hela slanten!

03-Publunch_1920x1080På torsdagen skulle vi åka hem. Vi packade och gav oss iväg mot Paddington, nu hittade vi själva. Att checka in på flyget redan på Paddington tyckte jag var suveränt. Snabbtåget gick inte lika fort den här gången, vi fick ett långt stopp på vägen så nu tog det 25 minuter att komma fram till Heathrow. Vi hade ingen brådska så det gjorde oss ingenting. Flyget till Kastrup avgick i tid så vi fick tid över på Kastrup i väntan på tåget som avgick klockan 19. Men det finns ju öl och gammeldansk så det gick ingen nöd på oss. Kvart i tio på kvällen var vi hemma i Växjö igen efter en härlig Londonresa.

Här finns lite foton från Londonutflykten

2004 Palma Nova på Mallorca
Vi hade bokat en vecka på Mallorca med avresa från Sturup den 24 april 2004 klockan 9 på morgonen. För att slippa åka bil på natten så bokade vi rum på hotellet vid flygplatsen. Det fungerade utmärkt, dessutom fick 50% rabatt på parkeringsavgiften. Nu kunde vi äta frukost i lugn och ro innan vi checkade in på flyget. Den här gången åkte vi med Ving flygbolaget My Travel, men eftersom jag är ganska långbent var jag tacksam att flygresan inte varade mer än två och en halv timme. Det var väldigt trångt mellan stolarna. Men maten var bra och servicen helt okej. När vi kom ner till Palma – det är en stor flygplats – så tog det en stund innan alla kommit in i bussen. Sedan åkte vi till Palma Nova, givetvis var vårt hotell, Vista Sol, det sista på transfern från flygplatsen. Men det var ett fint hotell och det låg fint på en höjd precis mellan Palma Nova och Magaluf.

MallorcaVi fick en utmärkt lägenhet på femte våningen, två rum, ett litet kök och en stor balkong. Ia fick soffan vardagsrummet. Längst ned i hotellet fanns en supermarket och en inom- huspool och gick man ut kom man till utomhuspoolen. Även om det bara var 17-18 grader i havet så tillbringade vi hellre tiden på stranden än vid poolen. Trots att vi var här så tidigt på året så Mallorcahade vi tur med vädret, vi hade strålande solsken från lördag till onsdag efter-middag och från torsdag eftermiddag tills vi åkte hem. Söndagen var vi på Magaluf-stranden, den var utmärkt med många trevliga barer.

På måndagen åkte på utflykt till Drakgrottorna, vi hade en utmärkt guide med på den här utflykten som lärde oss mycket om Mallorca. Hon kom ursprungligen från Finland men Mallorcahade nu bott här nere i 30 år.

Tisdagen var det åter dags för Magalufstranden. På onsdagen hyrde vi bil och körde utmed kusten upp mot bergen i väster. Otroligt vacker natur, vi stannade på flera utsiktsplatser och fotograferade och njöt av utsikten. Lite närmare Sollèr stannade vi och åt lunch. Det var väldigt smala vägar överallt tävlingscyklister, det är tydligen väldigt populärt att köra tävlingscykel den här vägen. Vi vandrade runt en stund i Sollèr innan vi körde den stora vägen tillbaka till Palma Nova. Det tog säkert fem timmar att komma till Sollèr men tillbaka tog det bara en timme. På hemvägen mulnade det upp och det regnade också lite.

MallorcaNär vi vaknade på torsdagen var det fortfarande mulet så vi tog lokalbussen in till Palma. Det är en stor stad så vi vandrade runt en hel del. Vi åt lunch på en uteservering sedan fortsatte vi ett tag till att utforska staden. Vid tretiden tog vi bussen tillbaka till Palma Nova och nu kom solen tillbaka.

MallorcaFredagen var det strålande väder igen så vi passade på att sola på stranden. Ia badade faktiskt men Kerstin och jag avstod det ”nöjet”. Det ska vara minst 25 grader för att jag ska uppskatta att bada.

Lördagen var det dags för hemresa så det var inte tid för annat än att packa och göra sig i ordning för hemresan. När vi kom till Sturup var det samma visa som vanligt, batteriet i bilen var totalt slut, men jag fick låna batteriet av två damer som kom till parkeringen samtidigt som oss. Jag har alltid laddkablar med mig numera.

Lite foton från Mallorca

2004 Mön Danmark
OLYMPUS DIGITAL CAMERADet blev en minisemester 2, 3 och 4 augusti 2004. Vi åkte till Danmark via Helsingborg – Helsingör sedan körde vi lite längre in på Själland. Vi stannade i Roskilde och åt frokost, det är lunch på svenska, på en restaurang i hamnen. Danmark är ett härligt land, inte minst mat är de suveräna på. Okej, biltrafik och vägar är de inte bra på. Har man semester är det väl ok att köra så sakta som man får göra i Danmark, men det tar sin tid att komma Danmarkssemesterfram. Men vi kom fram till vårt mål på eftermiddagen, Kerstin hade hittat ett hotell som hette Klintholm Söbad och det var vårt mål. Vi frågade om de hade något rum ledigt och det hade de, 695 kronor natten inkl. frukost var ju billigt. Rummet var inte stort men det var rent. Toalett och dusch fanns i hallen att dela med övriga gäster, men det var bara tre rum så det fungerade utan några som helst problem.
Maten på hotellet var förstås utmärkt, på kvällen åt vi en trerättersmeny, lax, oxstek och slutligen fikon brända i Sambuca. Det var suveränt gott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPå tisdagen hade vi strålande solsken så vi solade och badade nästan hela dagen. Sent på eftermiddagen åkte vi till Möns Klint, det måste man tydligen se. Det var en lång trappa ned till stranden, men upp var den mycket längre. 500 trappsteg är tungt! Men det var värt besväret, det är mäktigt att stå på stranden och se kalkklipporna resa sig 100 meter rätt upp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOnsdagen åt vi frukost på hotellet sedan åkte vi på lite mindre vägar utmed kusten och vid ett-tiden stannade vi vid en krog i Köge. Kolla bilderna under länken här nedan så kan du se platten vi åt där. Sedan blev det bron över till Sverige och en liten omväg via Österlen hem till Växjö.

Några bilder från minisemestern till Mön

2005 Buggiba-Qawra på Malta
MaltaDen 1 oktober 2005 körde vi från Växjö vid 8-tiden på morgonen till Sturup, flyget till Malta gick tidtabellsenligt tidigt på eftermiddagen. Solresor arrangerade och SAS stod för flygresan som var både på gott och ont. Det goda var våra platser, vi satt på rad 1 som är underbart för långbenta. Det onda var att de var underbemannade i kabinen så det tog lång Maltatid att servera mat och kaffe, men det störde inte oss så mycket.
Solresor tog emot på flygplatsen och transfern till Buggiba tog en halvtimme. Vi fick vårt rum på Sunny Coast på 7:e våningen, det var ett dubbelrum så Ia fick sova i extrasängen i ”köket”. Vi hade en stor balkong som vette mot havet, ganska mysigt med andra ord.

Alldeles utanför hotellet låg ett stort poolområde som hotellets gäster hade tillgång till. En stor utomhuspool, en mindre inomhus, båda med havsvatten, dessutom fanns badstegar så man kunde bada i havet också om man ville. Naturligtvis fanns där en bar också som jag traditionsenligt besökte exakt klockan elva varje dag precis som vanligt på semestern alltså. Det fanns också solstolar utplacerade under tak vilket jag uppskattade eftersom jag inte är mycket för solande. Jag gillar när solen skiner och det är varmt, men jag ska då befinna mig i skuggan och gärna med en god bok och en öl.

MaltaVädret var omväxlande, söndag och måndag var det klarblå himmel men när vi vaknade på tisdagsmorgonen så åskade det rejält och regnet öste ned. Efter några timmar vid 11-tiden hade det klarnat upp och då tog vi lokalbussen till Valetta. Den bussresa är värd några extra rader, bussen var inte ny och fjädringen var uttjänt. Men priset, 23 cent dvs 5:50 i svenska kronor för 50 minuters bussresa. Vi promenerade runt en stund i Valetta innan vi åt lunch på en uteservering. Sedan promenerade vi huvudgatan fram tills vi kom till en biograf som visade bildspelet ”Malta, the experience”. Det fanns hörlurar vid varje plats så man kunde lyssna på sitt eget språk. Bildspelet varade i 50 minuter och beskrev Maltas spännande historia. På vägen tillbaka från biografen stannade vi och fikade på en utesevering innan det blev en ny hisnande bussfärd för 23 cent.

MaltaPå onsdagen fyllde jag 60 år så jag blev uppvaktad på sängen med champagne och vin- druvor. Det är en fin start på dagen! Vädret var strålande hela dagen så vi höll till på pool- området. På kvällen promenerade vi till andra sidan byn där vi hittade en fin restaurang. Vi åt en alldeles utsökt måltid innan vi gick hemåt igen. På vägen stannade vi som vanligt vid en bar och drack varsin gin och tonic. Varför bryta goda traditioner? Den drinken är inte bara god, den gör gott för både kropp och själ.

Torsdagen var det mulet så då lärde jag mig spela sodoku, det var riktigt roligt. Fredagen var det fint väder igen så då blev det poolområdet. På lördagen var det hemresa ganska tidigt så vi åt en tidig lunch sedan hämtade bussen oss strax efter ett. Vi var på Sturup kl 21 och hemma i Växjö vid 23-tiden.

Här är några bilder från Malta

2007 Alghero på Sardien
Vi skulle åka den 5 september klockan 7 på morgonen så vi tog tåget från Växjö till Kastrup den 4:e och eftersom vi sparade pengar på parkeringen så lyxade vi till det och bokade rum på Hilton. Vi sparade ganska mycket på parkeringen eftersom vi 2006 när vi åkte till Platanias hade parkerat på helt fel parkeringsområde på Kastrup, 14 dagars parkering kostade oss 1 750 danska kronor! Undra på att det var gott om lediga platser på den parkeringen.

När flyget skulle gå klockan 7 på morgonen så hade inte cateringen levererat någon mat – precis som förra året – det är riktigt dåligt. Vi missade ”sloten” också så kaptenen fick beställa en ny, först fick han en ny om 2 timmar och 45 minuter, senare fick han en ny efter 30 minuter. Så vi kom iväg strax efter halv åtta. Vi hade rejäl medvind så flygresan tog bara 2 timmar och 5 minuter.

Alghero
AlgheroAlghero var en fin stad med många bra restauranger, men det var rätt dyrt. Vi är ju vana vid Grekland och här var det nästan dubbla priserna. Hotellet San Marco var bra och det låg bra till, restaurangen på hotellet var också bra.

Badet var underbart, sandstranden som låg tvärs över gatan från hotellet var väldigt bra. Där fanns också två små barer, men de var Algheroväldigt små och inte lika mysiga som de brukar vara i Grekland. På kvällarna gick vi oftast in till gamla stan, det var en bit att gå men det var en fin promenad utmed havet. I gamla stan fanns alla sorters restauranger, min favorit låg högt uppe vid muren mot havet. De hade god mat, trevlig personal och de var inte bland de dyraste, ca 600 kronor för oss två för förrätt, OLYMPUS DIGITAL CAMERAhuvudrätt och dryck.

 

 

 

Vi åkte med på tre utflykter. Den första var till en berömd strand – Stintino. Klicka på Algherolänken här nedan, där finns några bilder från Stintino också bland alla andra bilder från Sardinien. Vi åkte tidigt på morgonen när vi åkte till Stintino, det var nog tur för hade vi kommit senare hade vi inte fått plats. Det var en suverän strand men det var trångt! Samma dag på kvällen var vi med på något som kallades Agriturismo vilket är en restaurang på en lantgård. Kravet är Sardinienatt 60% av det som serveras ska produceras på lantgården. Det som gjorde den här kvällen till en höjdare var det sällskap vi fick till bordet. Det var ganska många långbord, vi var 71 personer bara från Fritidsresor. Vid vårt bord jämte mig satt en härlig norrman vars mun gick i ett, han hade sällskap med ett ungt nygift norskt par, jämte dem satt ett annat ungt nygift par från Göteborg. Mitt emot oss satt ett mycket trevligt par från Enköping. Det blev en riktig höjdarkväll med massor av mat och inte minst vin. Slutligen var vi också med på en bussutflykt kring norra Sardinien som var ganska trevlig den också.

Hemresan
AlgheroHemresan skulle gå tidigt, redan 10:10 på morgonen den 19 september skulle vi lyfta från Alghero. Det gjorde vi också, men jag märkte att planet slutade stiga ganska snart efter starten. Efter en stund meddelade kaptenen att han hade lite varningslampor som lyste, dörrarna till noshjulet stängdes inte och då fick han inte flyga vidare. Vi cirklade runt i cirka en timme för att göra av med bränsle (det är vikt man måste göra sig av med) sedan landade vi igen på samma plats som vi startat ifrån. Efter tre och en halv timmes väntan kom vi iväg med ett annat plan så när vi kom till Kastrup var vi fem timmar försenade. Våra tågbiljetter hem var förstås förbrukade. Det var två par till på samma plan som skulle med samma tåg mot Växjö. På inrådan från informationsdisken på Kastrup tog vi första bästa tåg mot Malmö utan några giltiga biljetter. Men i Malmö var vi tvungna att skaffa nya biljetter. Jag träffade en trevlig flicka med SJ-uniform och hon låste upp biljettkontoret och fixade biljetter till oss alla sex.

Vi var hemma halv elva på kvällen istället för klockan fem på eftermiddagen och det var väl inte så farligt. Alghero var ett fint ställe att semestra på med suveränt bad och fin mat, men jag trivs bättre i Grekland så det får bli en grekisk ö nästa år.

2014 Barcelona
hotel-foaje_1920x1080Vi har pratat om Barcelona i 5-6 år minst men vi har aldrig kommit iväg. Men nu bestämde vi oss. För en gångs skull bokade vi inte själva på nätet utan vi gick till Ticket och bokade hela resan där. Fördelen är att de känner till hur hotellen är. Nackdelen är att tiden för eftertanke blir kort. Så det tog inte så lång tid förrän vi var bokade, Kerstin, Ia och jag. Vi åkte från Kastrup onsdagen den 23 april på kvällen, det första jag gillade skarpt var incheckningen via en automat, det betydde att vi slapp stå och vänta tills incheckningen öppnade. Vi blev av med bagaget direkt och kunde gå och Barcelonasätta oss med öl och gammeldansk utan en massa bagage att hålla reda på. Ticket hade bokat privat transfer åt oss, när vi kom fram till Barcelona skulle det stå en taxichaufför med en skylt ”Sundh” och vänta på oss. Shit, där fanns ingen som väntade på oss. Efter en halvtimme ringde jag ett nummer som fanns på vouchern. De lovade att fixa det, efter ytterligare en halvtimme ringde jag. Nej, de hade inte fått tag i någon taxi ännu men de skulle ordna det med detsamma. När jag ringde 3:e gången så fick jag reda på att taxin var på väg. En mycket trevlig och sympatisk ung taxi-chaufför kom med en skylt med vårt namn. Vi kom till vårt hotell, Medinaceli, som låg centralt vid ett-tiden på natten. Tyvärr var det strul med rummen så Ia fick ett rum på 5:e våningen där vi skulle bokats medan Kerstin och jag fick ett rum på bottenvåningen första natten, det var ett sunkigt rum. Men på torsdags-morgonen fick vi ett nytt fräscht rum på 5:e våningen direkt. Bilderna visar foajén och utsikten från rummet på 5:e våningen.

BarcelonaFörsta dagen i Barcelona köpte vi biljetter till ”Barcelona CityTour” och klev på en sådan där buss där man kan sitta på ”taket” och så har man hörlurar där man får guidningen på sitt eget språk. Vi köpte biljetter för två dagar, dels för guidningen dels för att kunna ta en sådan här buss för att ta oss ”hem” till vårt hotell när vi tröttnat på att gå. Det är ett bra sätt att se en stad att åka med på en sådan här guidad tur tycker Barcelonavi. Vi åkte den västra turen på torsdagen och på fredagen åkte vi den östra turen. Vi steg av vi några ställen för att titta lite mer, ett stopp gjorde vi vid ”La Sagrada Familia”. Men att ställa sig i den kön för att komma in, det fanns inte i vår värld, kön var enormt lång och den rörde sig inte. Men det är en mäktig kyrka så vi gick runt och tog kort. Sedan steg vi på en buss igen och så höll vi på. Vi åt lunch och drack öl på restauranger på torget vid Katedralen i Barcelona. Självklart hade vi vackert väder hela tiden.

BarcelonaFörsta kvällen hittade vi en liten uterestaurang ganska nära vårt hotell, det var en trevlig tjej som lockade in oss och det var tur att hon lyckades med det. Vi kollade menyn och valde paella med lobster. En väldigt glad ständigt leende kille med asiatiskt utseende kom och serverade oss, han var helt suverän och maten var fantastiskt god. Ett lyckokast både restaurangen och valet av mat. På fredagen valde vi Barcelonaen lite finare restaurang i hamnkvarteren. Det var också gott men det var inte lika gott som på torsdagen så vi bestämde oss för att gå tillbaka på söndag kväll till vår lilla restaurang och äta paella med lobster en gång till. Lördagen promenerade vi mycket, vi tittade på ett chokladmuseum och vi gick lite på La Rambla. På söndagen besökte vi Barcelona Akvarium, det var häftigt och mycket stort. Vi hittade en restaurang i samma område där vi åt lunch sedan strosade vi omkring och kollade omgivningarna. Det är en fantastiskt vacker stad med många vackra byggnader bevarade. På kvällen gick vi tillbaka till vår lilla restaurang, tyvärr var inte vår suveräna servitör i tjänst den här kvällen så vi fick inte lika bra service den här gången men gott var det förstås.

BarcelonaPå måndagen skulle taxin komma och hämta oss, jag tror det stod att han skulle komma tre timmar före flygets avgång. Vi steg upp och vi gick och åt frukost i god tid. När vi kom upp till rummet efter frukosten så ringde telefonen ”Your transfer is here, he will wait 5 minutes”. Va fan, han kom en timme för tidigt och han skulle vänta fem minuter. Vi hade packat så jag tog den ena väskan och gick ned till receptionen, på vägen knackade jag på hos Ia och meddelade att nu var det bråttom. Vi kom iväg och i Barcelona fungerade inte incheckningsautomaterna så vi fick vänta till incheckningen öppnade och vi hade ju god tid på oss.

Men det gick förstås bra och vi kom hem efter en härlig minisemester i Barcelona.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s