Jag är född 1945 och har bott hela mitt liv i Växjö. Från 1946 till 1962 bodde jag på Västra Esplanaden 5, min mammas moster Linnéa Frieman ägde fastigheten som också bestod av Storgatan 32 och 34, mitt inne i centrala Växjö. Nu är fastigheterna förstås rivna och ersatta av en galleria. Tidigare, 50- och tidigt 60-tal, fanns KF Bageri på V Esplanaden, på Storgatan 34 fanns Fogelbergs som sålde damkonfektion och Grand Konditori samt Gullvivans blomsteraffär. Storgatan 32 bestod av lägenheter, i en av dem bodde Nils Fransson, vars son hette Nils-Erik och han och jag blev förstås kamrater. Inne på gården fanns ett antal garage under Folke Perssons Snickeri, från ett av dem levererades AGA gastuber av Nils Fransson, han var även gårdskarl och vid några enstaka tillfällen chaufför åt Linnéa Frieman, hon ägde en Oldsmobile men hon hade inget körkort. I ett annat garage stod en röd Chevrolet, den tyckte vi barn var riktigt häftig. Under Storgatan 34 fanns ett stort garage och ett antal förråd.
Min pappa Ragnar Sundh var charkuterist på Engelbrektssons Charkuteri som låg på Sandgärdsgatan, senare fick han jobb på KF Charkuteri som låg uppe vid Värendsvallen. Mamma, Brita Sundh var hemmafru under många år, sedan började hon jobba på KF Bageri som låg på bottenvåningen i samma hus som vi bodde i, senare flyttade de till samma fastighet som KF Charken, vid Värendsvallen. 1953 begåvades jag med en bror som heter Göran. Linnéa Frieman ägde också en fastighet i Frösakull där vi oftast tillbringade en del av somrarna. Det var en stor tomt på Doktorsgatan 5 i Frösakull, med ett boningshus och ett stort garage och bakom detta ett litet hus som hade ett par rum.
1962 sålde Linnéa Frieman fastigheten Västra Esplanaden 5 – Storgatan 32, 34 och köpte ett tvåvåningshus på Riddaregatan 32. Vi flyttade dit allesammans, moster bodde på bottenvåningen och vi bodde en trappa upp. Jag flyttade upp på vinden där det fanns ett inrett rum.
Under hela skoltiden gick jag på Ulriksbergsskolan, när jag gick i sjunde klass fick vi välja om vi ville gå om sjuan och på så sätt komma in i Enhetsskolan som infördes då och som ersatte realen. Vi var ganska många i min klass som gjorde det valet, men några valde att sluta skolan i sjuan.
Min pappa hade fyra bröder och en syster, pappa och alla hans bröder började spela bowling 1953. Pappa, Arne, Allan och Roland spelade i BK Järnringen och Sigge först i BK Globen sedan spelade även han i Järnringen. Själv började jag resa käglor på kvällar och helger, det var ett slitsamt jobb. Vi hade pass på 2 och ibland 3 timmar och ersättningen i slutet på 50-talet var kring 2 kronor i timmen.
1953 eller möjligen 1954 började jag spela klarinett i Växjöskolornas Musikkår, på den tiden tror jag den hette Växjö Folkskolors Gossorkester.
De första åren fick jag undervisning på klarinetten av Valter Allvin, senare fick jag öva på egen hand. En kväll i veckan övade vi hela skolorkestern tillsammans. Jag spelade i skolorkestern fram till 1963 och hela tiden under ledning av den dynamiske Carl-Johan Bergmarker.
1960 i mars var jag med och startade Växjö Kägelklubb, på den här tiden var det unikt med en ungdomsklubb i bowling. Vi var tio 16-åringar och en 15-åring som startade klubben.
1962 samma dag som jag slutade skolan i 9:e klass blev jag erbjuden jobb på Kronobergs läns Sparbank. Efter en helgs funderande gick jag till banken på måndagen och tisdagen den 12 juni 1962 började jag. När jag jobbat i banken i drygt 50 år så pensionerade jag mig i december 2012. Jag har haft många olika jobb under åren, jag började med att hantera posten och bankfacken och när vi 1992 blev Sparbanken Sverige då var jag ADB-chef och chef för ADB-avdelningen (idag hade det kallats IT-avd) i Sparbanken Kronan. Under några år på 70-talet var jag gruppchef för Upplysningen, som var en del av Redovisnings-avdelningen. I Sparbanken var lönesättningen ganska märklig sett med dagens ögon. När man började var man aspirant och lönen var mycket låg jämfört med andra yrken. Men man fick rätt bra löneförhöjning varje år. Blev man sedan kamrersassistent (gruppchef på Upplysningen t ex) då fick man lönen +20%. När man senare blev kamrer (då jag blev projektledare för ett par stora projekt) fick man 30% och som direktörsassistent (ADB-chef) då var det 40%. Så om man var tålmodig var det ett ganska bra yrke att satsa på. Men de första åren var det eländigt dåligt betalt.
1969 kom Kerstin till Sparbanken i Växjö från Sparbanken i Mariestad, det var ju tur för mig. Vi blev ett par i början på 1970 och vi gifte oss på Gyllene Uttern den 30 april 1971. 1973 föddes vår dotter.
1973 i december dog min pappa hastigt, bara 51 år gammal. Mamma dog i september 1999 78 år gammal.
1990 var jag med och startade en boulesektion i Sandsbro AIK, jag blev sektionens förste ordförande. Vi var 7-8 gubbar som varje lördagsförmiddag spelade på en liten grusplan i Sandsbro och vi hade väldigt kul. Gutta Lindh som var ordförande i huvudföreningen kom en dag och berättade att han spelat boule med Jean Amiot på en krog i Stockholm. Jean Amiot var då ordförande i Svenska Bouleförbundet. Nu berättade Gutta att det lutade mot att Sandsbro AIK skulle få arrangera Boule-SM 1992! Jaha, 7-8 gubbar och ingen av dem som kunde reglerna. Boule-SM innebar att det skulle komma 1 500 boulespelare och de skulle ha någonstans att bo, de skulle ha lunch och vi skulle ha minst 7 domare. Det löste sig, hela Sandsbro AIK blev engagerat och 7 man blev utbildade till domare. Men framförallt, det var strålande solsken hela veckan Boule-SM spelades i Växjö 1992. Allt går att fixa om man bara tror att det går.
Nu är jag engagerad i SeniorNet, en fantastisk ideell förening som finns över hela landet. Växjöföreningen är en av de största föreningarna, vårt syfte är att få med så många 55+are som möjligt i IT-samhället. Det gör vi genom vårt motto att ”äldre lär äldre”. Jag har hållt i en studiecirkel på måndagsförmiddagarna som hette Internet och e-post. Idag håller jag fortfarande i den kursen men nu heter den Bekvämlighet i en ny digital tid. På onsdagarna har jag kört en kurs om sociala medier. När jag startade den kursen var jag mycket positivt inställd till sociala medier, framförallt Facebook. Med tiden har jag blivit allt mer kritisk, inte minst till alla falska nyheter och den polarisering som är så tydlig där. Så de kurser jag kört under 2021 har handlat väldigt mycket om farorna med sociala medier. Jag har berättat om Jaron Lanniers bok 10 skäl att genast radera dina sociala medier. Så från 2022 får någon annan ta över den kursen. Jag är fortfarande rätt aktiv på Facebook, men framförallt är det i vissa Facebook-grupper som jag gillar. På torsdagsförmiddagarna håller jag i Internetkafé Tallgården, det är förstås på Tallgården som ligger i Arabyområdet.
Hösten 2014 körde jag en studiecirkel i Pensionärsuniversitetets regi, nu heter de Senioruniversitetet, som handlade om iPad. Det inspirerade mig att 2015 köra en ny kurs hos SeniorNet, iPhone grunderna. Här hittar du kurserna hos SeniorNet Växjö. Dessutom är jag med i SeniorNet Växjös styrelse och sköter vår hemsida www.seniornetvaxjo.se.
Under 2021 körde jag en föreläsning ”Bekvämlighet i en ny digital tid” ett antal tillfällen för PRO när de arrangerade Pensionärskollo på Sjöstugans Camping utanför Älmhult vid sjön Möckeln. Höll samma föreläsning för Osteoporosföreningen Kronoberg, i januari 2022 kör jag den för Hembygdsföreningen i Kalvsvik. Jag försöker åskådliggöra vilken enorm utveckling vi fått vara med om genom att visa ”gamla” och nya prylar och förklara varför jag upplever att jag har det bekvämare än någonsin tidigare. Kursen med samma namn är mer inriktad på vilka appar och andra saker jag tycker underlättar mitt liv.
Intressant. Jag är imponerad av hur mycket du hinner med. Det är förmätet av mig att bedöma det du skriver. Men jag tycker du skriver bra.
Hälsningar
Hans
Trevligt att läsa om en gammal skolkamrat från Ulriksbergs skolan tror det var klass 1 2 3 Jag bodde på storgatan 66 inte långt från din farmor och morfar
Mycket intressant läsning som väcker en hel del minnen till liv när man är uppväxt i huset bredvid på Storgatan 32 och som lekkamrat till bror din.
Har ett minne av du sov på balkongen vid nåt tillfälle av någon anledning, stämmer det ?
Hmm man borde kanske skriva ned lite själv emedans minnet är nåt så när intakt
Kul att du hittade hit Roger, jag minns dig väl, men jag har inget minne av att jag sov på balkongen.
Sätt igång och skriv du också, det är roligt att se hur mycket man kommer ihåg.
Hej Janerik,
Vet inte om du kommer ihåg mig, Bert-Gunnar Johansson, men vi var samtidigt med i skolorkestern under några år på 50- och 60-talet. Fann dig när jag sökte lite information just om skolorkestern, när jag såg att du lagt upp ett fotografi på denna framför Gamla Läroverket i Växjö. Jag spelade förstatrumpet och står framför Hans Norle’n och till vänster om Bengt Johansson. Det är många roliga minnen som komms ihåg, framför allt Skolorkesterns årliga resa till Tivoli i Köpenhamn.
Förmodligen gick vi även i skolan tillsammans, då jag som du gick på Ulriksbergsskolan från 1954 och några år framåt, dock ej i samma klass då jag är ett år äldre än dig. Ha det… /BG
Hej! Jodå, jag kommer ihåg dig när jag tittar på fotot men jag mindes inte ditt namn. Men du, jag tror vi är lika gamla, jag är född 1945 men jag har glömt att uppdatera min ålder på bloggen. Nu ska jag tagga dig också i fotot. Det var kul att höra från dig! Ha det bra /Janerik
Hej igen BG, på fotot av skolorkestern är det 5 orkestermedlemmar jag inte kommer ihåg namnen på. Tre av dem spelar trumpet, två bakom Göran Pettersson och en bakom Thomas Lindberg. Sedan är den en som spelar ventilbasun, han står jämte Håkan Tunér och slutligen en saxofonist, jämte Anders Axelsson. Kan du hjälpa mig med namnen på någon eller några så är jag tacksam. Norén förresten kommer du ihåg vad han hette i förnamn? Hälsningar /Janerik
Intressant och klart läsvärd blogg du har. Växjö är en trevlig stad och som jag vid flertal tillfällen besökt. Är själv bosatt i Vetlanda,så det är ju inte så långt bort från respektive städer.