Fredag den 14 juni

Fem frågor en fredag från Elisamatilda

Idag ställer Elisamatilda.se fem frågor kring ämnet Förbrukad.

  1. När senast kändes det som om du blivit överkörd?
  2. Vad i ditt hem saknar batterier?
  3. Vad är inne på sluttampen inför att bytas ut?
  4. Hur ofta byter du ut din tandborste?
  5. Vilken förbrukningsvara använder du mest under en månad?

När senast kändes det som du blivit överkörd?
Det var för 7 år sedan när vi precis flyttat vår bostadsrätt. Vi hade upptäckt att det var svårt med täckningen till vår klockradio i sovrummet. Här i Växjö finns en riktigt häftig radiohandlare, han har stereoanläggningar, högtalare, skivspelare, de flesta i riktigt höga prislägen. Jag förklarade min situation och han tog fram en dansk radio som han förklarade att den skulle nog lösa mitt problem. Fick låna hem den och testa. Tyckte att displayen var väldigt svag men jag lyckades ändå ställa in den och det stämde den klarade att få täckning i vårt sovrum. Så jag betalade den. När jag sedan efter att läst igenom bruksanvisningen konstaterade att displayen var kass besökte jag åter butiken och ägaren för att få rabatt eftersom displayen var sönder. Det var som att snacka med en vägg, inte en chans att han skulle ersätta det felet som radion var behäftad med.

Vad i ditt hem saknar batterier?
Det händer aldrig, vi har alltid gott om batterier hemma. Det är inte kul när fjärrkontroller inte fungerar till TV’n eller tangentbordet och musen inte fungerar till datorn.

Jag läser ofta för fort, då blir det så här. Jag läste är det något där batterierna tagit slut.
Det korrekta svaret är att jag har ett gammalt armbandsur utan batteri, ett sådan där man vrider upp klockan. Jag har också två högtalare som saknar batterier, de ansluts till elnätet.

Vad är inne på sluttampen inför att bytas ut?
Det är köket? Vi har pratat om det ett tag och nu är det nog dags. Ett par år innan vi flyttade från huset i Sandsbro hade vi bytt ut köket, när vi sedan kom till lägenheten på Kampen så bytte vi spis, ugn, micro och diskmaskin. Men det känns som det behövs lite mer, skåp och luckor är inte speciellt bra.

Hur ofta byter du ut din tandborste?
Min tandborste ger ett ljud ifrån sig när det är dags att byta, den är ganska ny så jag har inte behövt byta än. Hustrun har däremot fått göra det för ett tag sedan.

Vilken förbrukningsvara använder du mest under en månad?
Instämmer med Elisamatilda, det måste vara toalettpapper.


Lite säkerhet kring bankkort

Håller på att planera lite smått inför höstterminens kurs jag ska köra, den heter ”Digital ekonomi och Säkerhet”. Vi skickade ut en enkät till våra medlemmar i våras där vi ville höra vad de var mest intresserade av och just det här ämnet var det många som ville lära sig mer om.

Jag kan ju inte tala om hur andra ska sköta sin ekonomi men jag kan förklara för dem hur jag hanterar min ekonomi idag och varför jag tycker att det är bekvämare och enklare än någonsin för mig och jag har ju levt länge, jag jobbade ju 50 år i bank.

  • Jag använder inga kontanter över huvud taget, jag betalar alltid med bankkortet eller Swish.
  • Bankkortet har jag idag anslutet till ett nytt konto som aldrig har mer än 3 000 kr i behållning. När saldot sjunker så fyller jag på. Vitsen är att det ska vara ett lågt saldo.
  • Mitt Bankkort är spärrat mot internetköp och även mot automatuttag. Jag gör ju aldrig några automatuttag, dessutom är ju det ett vanligt bedrägeri att någon ser din kod, snor kortet och springer till uttagsautomaten.

När Swedbank skickar ut ett nytt bankkort eller ett ersättningskort när bankkortet gått ut, då är det nya kortet spärrat mot internetköp. Det fungerar inte för internetköp förrän du själv gått in på internetbanken eller mobilbanken (appen istället för http://www.dinbak.se) och öppnat kortet för internetköp. Nordea gör på samma sätt sedan flera år tillbaka.

När jag ska göra ett internetköp (köpa biobiljetter t ex) så loggar jag in på mobilbanken och öppnar mitt bankkort för internetköp, omedelbart efter internetköpet går jag tillbaka och stänger kortet för internetköp igen. Det går mycket både enkelt och snabbt när jag gjort det några gånger.

I och med att mitt kort alltid är spärrat för internetköp så kan en bedragare som känner till mitt kortnr, giltighetstid och CVC-kod (koden på baksidan av kortet) ändå inte handla på internet med de uppgifterna. I mina ögon mycket lite extrajobb för att skapa stor trygghet. Idag när jag gjort detta länge tar det mindre än 30 sekunder att öppna resp spärra bankkortet för internetköp. Jag gör detta alltid i mobilen och i appen alltså.

Igår läste jag på Facebook att en kamrat köpt en nödradio (en sån där transistorradio med solpanel och även vev för att ladda batteriet). Hon köpt den, 500 kr, på nätet och betalade direkt, företaget som sålde hade hon inte hört talas om tidigare. Någon nödradio kom förstås aldrig.
Jag har inget emot att betala direkt om det är ett välkänt företag som säljer på nätet, jag väljer ändå ibland att betala via Klarna dvs få varan först och betala sedan. Är det ett okänt företag för mig då väljer jag alltid Klarna och finns inte det alternativet för betalning då gör jag inte köpet.

Detta inlägg publicerades i IT-teknik, SeniorNet, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Fredag den 14 juni

  1. Vi har väggklockor i varje rum, gillar att varje vår och höst flytta på visarna, men skulle bli överlycklig om vi återgick till Normaltid ⏰

    Äger ingen fjärrkontroll, nyttigt att lyfta på baken ibland, sätter mig inte i tv-stolen förrän jag kollat i Göteborgs-Posten om det finns nåt bra att se.

    • Janerik Sundh skriver:

      Jag la av med armbandsur när jag köpte första smarta mobilen, där finns ju exakt tid. Vi har bara en väggklocka, den är i köket. Men sedan ska jag ju ändra tid på ugnen och på micron när vi byter mellan normaltid och sommartid och vice versa. Håller med dig, jag förordar att vi har normaltid året om.

      När det gäller fjärrkontroll så skulle jag inte klara mig utan den, inte en chans i världen. Jag undrar om det går att byta kanal utan fjärrkontroll på min TV, tror inte det. I en av våra 2 TV-apparater har jag ingen antenn, vi tittar bara via internet, TV’n är ansluten till vårt wi-fi (trådlöst internet). Den andra tittar vi oftast via en parabol, men ganska ofta via internet på den också.

      Jag var med på ett pensionärskollo som PRO ordnade för ett par år sedan. När jag pratade om TV så fick jag mothugg av några stycken, jag sa att många köper inte TV för den de har inte fungerar. De köper ny TV därför att de nya är större och framförallt är de bättre.
      Men trots det så har jag en TV från 2018, den andra lite mindre, som är i köket, är något år nyare.

    • mitt lilla armbandsur berättar om jag sovit bra, hur långt jag gått, vädret, väcker mig mm, kostade 400 kr för några år sedan, äkta plast.
      Barnbarnen kan skicka mejl och annat med sin klocka, prata till den…

      Vi har inte ens tv, jag kan titta på film i min lilla iPad i sängen, läsa Göteborgs-Posten i trädgården, betala räkningar på spårvagnen
      (gör exakt samma sak även med min mobil) lyssnar på musik.

      • Janerik Sundh skriver:

        Kristian Lejon som är chef på Elgiganten i Växjö höll en föreläsning hos oss om smarta klockor. Han berättade att hans fru hade köpt en sådan. Den talade om för henne hur hon sovit bland annat. När hon vaknade första morgonen hon hade den på sig så kände hon sig så utvilad och hon mådde så bra. Klockan sa att hon sovit dåligt. Hon slutade direkt att använda den.

  2. Batterier måste man ha hemma, det gälle bara att ha rätt sort … Fattar att du blev ilsken på radiohandlaren. Fult agerat.

    • Janerik Sundh skriver:

      Jag blev inte så värst arg på honom men jag tyckte han var sniken.

      Tänk så många sorters batterier det finns, så var det väl inte förr? Jag tror vi har alla sorter hemma.

  3. Karoleen skriver:

    Klarna tycker jag är ett måste om man inte känner till bolaget, eller bara inte vill lämna ut sina uppgifter. Det är helt enkelt dumt att göra något annat.

    • Janerik Sundh skriver:

      Jag gillar den tjänsten, jag ger Klarna mina uppgifter och slipper lämna ut dem till säljaren. Och framförallt får jag inte varan sä får jag besked från Klarna vad jag ska göra, när det inte hjälper meddelar de mig att fakturan är makulerad.

  4. evycallmer skriver:

    nej, det är sällan en använder kontanter numera. ibland kan en faktiskt bli lite ställd när en inte har några. vi har två gamla väggklockor som tickar och slår och jag måste ha armbandsklocka och den har jag ställt så att den går lite före. avskyr att komma för sent. vill jag verkligen veta vad klockan är är det mobilen som gäller. har ofta inte ens 3 000 på mitt bankkort. Klarna tycker jag fungerar utmärkt

    • Janerik Sundh skriver:

      Jag har aldrig kontanter på mig. Får jag kontanter av någon så sätter jag in dem näst intill omedelbart på mitt konto i en insättningsautomat.
      Senast jag besökte en insättningsautomat var i affärshuset Tegnér, där var en insättningsautomat och jämte en uttagsautomat. Det var 7 personer i kö till insättningsautomaten och ingen till uttagsautomaten.

      Det är tryggt att använda Klarna tycker jag.

  5. Susanne (Susjos) skriver:

    Smart det där med att inte kunna göra internet-köp med kortet hur som helst! Det måste jag kolla upp! Tack för tipset!

    Ha en fin helg!

    • Janerik Sundh skriver:

      Jag känner en person vars bankkort skimmades i en bensinautomat, bedragarna fick på det viset tag i kortnumret och giltighetstiden. De köpte varor i en fashionbutik i New York på nätet för 36 000 spänn från hans kort. Han var rätt orolig innan banken meddelade att han slapp stå för uttaget. Numera har han också sitt bankkort spärrat för internetköp då kan inte det här hända.

      Ha en skön helg!

  6. bpz3 skriver:

    Ja den handlaren tappade en ny kund direkt. Och med tanke på ”mun till mun reklamen” så tappade han troligen fler. Så osmidigt av personen.

    Ja, mitt kök skulle också behöva en total make over, men då jag sällan befinner mig där eller lagar mat så drar jag mig för det måste jag säga. Men förbrukat är det – köket alltså.

    Efter ett strömavbrott för några år sedan skaffade jag ett lager av olika batterier i olika utföranden/storlekar, så här är det bara solcellslamporna som inte har batterier;-)

    • Janerik Sundh skriver:

      Jo, det stämmer jag har inte besökt honom fler gånger. Men jag blev inte arg på honom. Han är har förmodligen den bästa affären när det gäller radio, stereoanläggningar, högtalare om inte i Europa så i alla fall i Sverige. Han har kunder från hela landet. Men han är också väldigt dyr.

      Nu blir det mycket fotboll framöver, synd att inte vi är med bara.

      Ha en skön helg BP!

  7. itismadeby skriver:

    Skoj läsa dina svar på Fem en Fredag.

    Och jag har också börjat göra så som du, jag har min lön, mina pengar överhuvudtaget på ett konto som jag inte har kopplat till något kort. Jag flyttar istället pengar om det behövs, har ett konto som jag betalar ifrån med kort eller swish. Jag har heller inte ”blipp” på mitt kort…

    Ha en fin helg

    (https://nouw.com/itismadeby)

    • Janerik Sundh skriver:

      Blipp har jag, har lagt in mitt bankkort i min iPhone – Apple Pay – det är t o m lite säkrare än att blippa med kortet. På det viset är det inte mitt kortnr som överförs till betalterminalen utan olika nr varje gång och giltighetsdatum är alltid dagens datum.

      Ha en skön helg!

Lämna en kommentar