Skolorkestern

Växjöskolornas Musikkår, slutet på 50-talet och början på 60-talet

När jag gick i 3:e klass, det måste alltså vara omkring 1954 började jag i Skolorkestern. På den tiden övade vi på Norrtullskolan, på översta våningen. Efter något år flyttade vi till Gamla Läroverket, nere vid lasarettet. I början fick jag öva ensam på klarinett med Valter Allvin, jag tror det var en timme i veckan. En kväll varje vecka övade hela skolorkestern tillsammans och då med Carl-Johan Bergmarker. Efter något år var det bara övningar med hela orkestern, träna klarinett fick jag göra på egen hand.

Några som var med på den här tiden kommer jag ihåg, men långt ifrån alla. Börje Linnertz, Åke Lundblad, Tomas Lindberg, Göran Petersson alla spelade trumpet, Håkan Tunér, Håkan Bard spelade basun, Lars-Olof Rask, Skagvall spelade horn, Bengt Johansson tenorsaxofon, Ulf Ulfsax, Thomas Sjölin spelade klarinett, Axelsson altsaxofon, Bosse Ljungklint spelade bastuba, Rolf Jönsson tuba.

Carl-Johan Bergmarker var en oerhört dynamisk person, han gav själv 100% och han krävde detsamma av oss andra. Ve den som inte gjorde detta, han eller hon blev inte långlivad i skolorkestern. Han eller hon förresten, när jag varit med i några år kom det in en flicka i skolorkestern, det var Carl-Johans egen dotter. Från början hette orkestern Växjö Folkskolors Gossorkester.

Vi spelade förstås marschmusik och vi övade lite grand på att marschera, men det var inte ofta. Dessutom spelade vi mycket operettmusik och musik ur musikaler. Exempel på repertoaren: Växjöskolornas Marsch, Scouting, Kungl Kronobergs Regementes Marsch, musik ur Glada Änkan, Czardasfurstinnan, Around the world, South Pacific mm.

Veckan före jul marscherade vi varje dag Storgatan fram och spelade marschmusik, när vi stannade spelade vi julsånger. På julaftons förmiddag åkte vi runt bland HSB’s lägenheter och spelade julmusik på gårdarna.

Vi tävlade också vid ett tillfälle, det var skolorkestrar från Europa som ställde upp. Det var både marschmusik och konsert vi tävlade i. Vi kom 4:a men jag kommer inte ihåg hur många orkestrar som ställde upp. Men några kom efter oss. Dessutom minns jag att vi blev lite av publikfavoriter under konserten, vi spelade latinamerikansk rytmer och det gick verkligen hem. Vi bodde på Af Chapman under Stockholmsvistelsen för det var i Stockholm tävlingen gick.

En längre resa gjorde vi under den tid jag var med i skolorkestern (jag slutade 1963), vi åkte till Amsterdam. På vägen stannade vi i några städer och gav konserter. Efter jag slutat gjorde orkestern betydligt längre resor, de har besökt många länder i Europa och de har också varit i USA.

Jag tycker jag hade en fantastisk tid i skolorkestern. Carl-Johan Bergmarker försökte locka mig till regementsmusiken men det lockade inte mig.

Skolork1959-60_300dpi_1920x1080_taggad_BHär är en bild på orkestern 1959 +- 1 år

Klicka på bilden så får du upp den i högre upplösning. Jag har taggat bilden med namnen på dem jag kommer ihåg, kan du hjälpa mig med några ytterligare så är jag tacksam. Mailadress: janerik.sundh(at)outlook.com.

Annons

4 kommentarer till Skolorkestern

 1. Gunnar+Sandell skriver:

  Hej Janerik, God fortsättning på det här året.
  Verkligen kul att läsa. Jag spelade själv med i Skolorkestern och i en del andra grupper med bas i Skolorkestern. Var bland annat med i Stockholmstävlingen och resan till Tyskland Holland. Underbara minnen. Men när var det? Borde ju finnas högar av bilder. Letar själv bland min pappas efterlämnade filmer. Han och mamma var med i Stockholm. Men hittills har jag bara hittat en från invigningen av Öjabyscouternas nya stuga.
  Bästa hälsningar
  Gunnar

 2. p169sun skriver:

  Hej! Jag känner igen dig från inlägg på Facebook, men jag har ingen bild eller minne av dig från Skolorkestern trots att vi måste spelat några år tillsammans där. Vad spelade du för instrument? Bilden som finns här på sidan, Finns du med på den? Känner du igen någon av dem jag inte har taggat med namn?

  • Gunnar+Sandell skriver:

   Hej igen. Jag spelade trummor, tillsammans med den riktigt skicklige Sven Andersson. Umgicks mest med kompisarna Curt och Erik Forsgren, Håkan Bard och Anders Axelsson. Det fanns ju ett antal tradjazzgrupper i Växjö där vi spelade tillsammans i olika omgångar. De hade alla sin grund i Skolorkestern. Som Riverside Stompers (där Thomas Lindberg också var med), Jazz Esq och Darktown Jazzmen. Du hittar en del bilder på FB och Friends of Jazz Esq.
   Den härliga spelningen på Gröna Lund (Skansen?) och den efterföljande marschen i ett soligt Stockholm var ju ju ett minne för livet. Vi fick ju dessutom en liten fin medalj att fästa på bröstet.
   Vi hörs

   • p169sun skriver:

    Det var kul att höra från dig Gunnar och hittar du några bilder från Skolorkestern så är jag tacksam om du lägger ut dem eller skickar kopior till mig.
    Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s