Långfredag den 15 april

Elisamatilda’s Fem en fredag v. 15: Påsk 2022

Som vanligt får vi fem frågor att klura över av Elisa. Jag gillar det här, vill du vara med så klicka på länken i rubriken så kommer du till Elisamatildas sida idag.
Här är den här veckans frågor:

 1. Vad vill du helst ha i ett påskägg?
 2. Hur skiljer sig ditt påskbord från julbord?
 3. Är det någon skillnad på musten?
 4. Tar du fram något pynt?
 5. Hur kommer du fördriva långfredagen?

Vad vill du helst ha i ett påskägg?
En äggula och en vita… Nä, jag förstod vad du menade så det är förstås godis och helst då choklad.

Hur skiljer sig ditt påskbord från julbord?
Det är nog rätt stor skillnad, julbordet är mycket mer, för oss är påsken framförallt mycket mer ägg men sill, köttbullar och prinskorv finns ju förstås även på påskbordet.

Är det någon skillnad på musten?
Jag är måttligt förtjust i must men jag har förstås smakat och jag känner ingen skillnad. Samma sak med Julöl och Påsköl, jag håller mig till min vanliga lager.

Tar du fram något pynt?
Det gjorde vi förr, då var det påskris med fjädrar men inte nu längre.

Hur kommer du fördriva långfredagen?
Nu kom jag att tänka på min barndoms långfredagar. Vilken långsam och tråkig dag detta var på 50-talet. Bara klassisk musik på radion, inga affärer var öppna inte ens kioskerna, som det fanns massor av då. Men idag finns inte många kiosker kvar, på 50-talet stängde ju vanliga butiker kl. 17 eller 18 så då fanns kioskerna som var öppna till kl. 22. Biograferna var stängda, det fanns inget att göra över huvud taget. Tanken var väl att vi skulle ägna hela långfredagen åt religionen.
Kanske ska jag se om Ben-Hur ikväll, den filmen handlar ju bland annat om  korsfästelsen av Jesus i slutet av filmen.
Idag är långfredagen som vilken fredag som helst för mig. I eftermiddag ska jag bada bastu som vanligt med brorsan och ikväll blir det ”lördagsmat” vilket betyder rött kött och goda tillbehör och dryck till. Påskmaten får anstå tills imorgon.

Här är ett i mitt tycke roligt YouTube-klipp, Johan Glans om påsken.

Den här bilden publicerades i Smålandsposten igår, foto Ola Aronsson i Gemla som gett mig tillstånd att använda bilden. Gemla ligger strax väster om Växjö.
Bildtext: Tragisk krasch rakt in i väggen på Hembygdsgården i Gemla.
Påsk-krasch

Detta inlägg publicerades i Foto, Kultur, Nostalgi och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Långfredag den 15 april

 1. lagrad must är ok, inte så sött, lager bäst men nu är det ju påsk. Lite lustigt att man äter samma till jul, påsk, midsommar… (mämmi är finska, och memma finlandssvenska, svart söt råggröt med malt, äts med ovispad grädde).
  Min man minns de långsamma långfredagar, jag har inget sånt minne, kanske duktig på att sysselsätta mig själv… nja, vill inte säga att långfredag är som vilken dag som helt… känns annorlunda.

  • p169sun skriver:

   Nja, memma låter inte som något i min smak. Just att tänka på hur långfredagarna var på 50-talet visar hur mycket som har ändrats sedan dess. Det räcker egentligen med att tänka på hur mycket som förändrats sedan 1985 så kan man bli betänksam.
   Det gäller att hänga med och försöka förstå.
   Ha en skön påsk!

 2. bokdamen skriver:

  Låter som en bra påsk. Ganska vanlig fredag här också, frånsett att jag är ledig – det är jag inte alla fredagar. Men nu andra korta veckan och nästa blir det också. Trevlig påsk!

  • p169sun skriver:

   Jo, det var skönt med bastun. Dessutom tror jag det är väldigt nyttigt får min och brorsans relation. Det finns inget ställe som vi blir så avspända på som i bastun och idag satt vi nog och pratade efter bastun i drygt en timme tillsammans med en stor kanna iskallt vatten.
   Ha en trevlig påsk!

 3. A ROOM OF MY OWN skriver:

  inte must. men gärna öl och en liten snaps. långfredag skulle en hålla sig lugn. när jag blev lite äldre var det körsång i kyrkan med pappa. skulle gärna se om Ben Hur. jag associerar till Charlton Heston. väldigt tragisk krasch!

  • p169sun skriver:

   Charlton Heston var drivande medlem i vapen-lobbyn om jag läst rätt. Det gjorde honom inte till en sympatisk människa i mina ögon. Men jag tycker att han var en bra skådespelare och jag har flera filmer på dvd med honom. Och filmen Ben-Hur håller fortfarande för mig. Ibland tycker jag det är skönt att se en film där det är de goda mot de onda. Så är det väldigt sällan i verkligheten men vissa filmer kan vara så och det är ibland en lisa för själen. Ha en skön påsk!

 4. Kina Hellquist skriver:

  Det finns vissa hinder på vägen till Blåkulla! Glad Påsk!

 5. Vilken härlig påskkäring! Så makabert roligt….. *fniss*
  GLAD PÅSK/Susie

  • p169sun skriver:

   Ja, jag gillade verkligen bilden och det var roligt att fotografen svarade på mitt sms och gav mig tillåtelse att publicera hans bild.
   Jag tycker också att Johan Glans skämt om påsken är lysande. Men jag har förståelse för att inte alla uppskattar det. Ha en skön påsk!

 6. Susjos skriver:

  Oj, vilken krasch rakt in i husväggen! Oops!
  Hoppas din långfredag varit fin med god mat och bastu! Minns min barndom på 60 och 70 talet, det var bara klassisk musik på radion, och tror minsann att biograferna var stängda då också.
  Glad Påsk!

  • p169sun skriver:

   Det var en ruskigt tråkig dag långfredagen, i slutet på 50-talet. Det var ju bio och danser som var nöjet på den tiden och det var stängt långfredagen. Inte fanns det dvd-filmer eller Netflix och inte heller Spotify. Det var INTE bättre förr – det är bättre NU. Jo, förresten nu kom jag precis på en sak som var bättre förr. Dansen i Folkets Park och på Folkan, attan vad kul det var att dansa då. Ha en skön påsk!

 7. BP skriver:

  Men visst har Johan Glans en poäng… eller fler. Jag minns mycket väl äggen som påskharen hade glömt i trädgården och som jag fick leta upp. Det var både målade, hårdkokta ägg med gula och vita och chokladägg.
  Även långfredagen minns jag. Inte som tråkigt och ”religionsorienterad” i mitt föräldrarhem, men väl hos mina fastrar som var riktigt religiösa med fasta med mera… Usch!
  Vilden med påskkärringen som kraschade in i väggen – hahaha! Hon borde ha tagit snapsen först vid landningen på Blåkulla, inte innan flyget;-)
  Glad Påsk!

  • p169sun skriver:

   Jag gillar verkligen Johan Glans, han är nästan som en liten barnunge men han är vass och rolig i repliken. Påskharen har jag ingen relation till alls, han fanns inte i mitt hem. Det var inte särskilt religiöst där heller även om jag tror att det fanns lite tro någonstans.
   På tal om påskkärringen ”Don’t drink and drive” måste väl gälla påskkärringar också. Jag tycker det är en snygg installation de gjort i Gemla hembygdsgård. Glad Påsk BP!

 8. Paula Merio skriver:

  Det blev en rejäl krasch där! Som tur är ju påskkäringar av segt virke så hon återhämtar sig nog till nästa påsk! Johan Glans har verkligen en poäng där, en av hans bättre nummer! Jag äter min påskmat ensam i år, därför blir det inget påskbord utan lite olika varje dag, en sill- och laxdag, en skinkdag, en lammdag och sen är väl påsken slut?
  God fortsättning

  • p169sun skriver:

   Vi hade påskbuffé med dottern ikväll. Ganska länge sedan vi träffades så det var kul. Hon hade covid för ett par veckor sedan, det tog drygt en vecka innan hon fick börja jobba igen. Hon jobbar inom vården.
   God fortsättning!

 9. Pingback: Fem en fredag v. 16: Ysch - elisamatilda.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s