Fredag den 10 februari

Torsdag och Internetkafé Tallgården

Igår var det andra Internetkaféet på Tallgården den här vårterminen. Jag har gjort det rätt lätt för mig den här terminen. Min studiecirkel ”Bekvämare med en smart mobil” kör jag på måndagarna, 1:a gruppen på fm 9:30-12 och 2:a gruppen på em 13:30-16. En förberedelse och två studiecirklar. Inte nog med det, på torsdagarna på Internetkafé Tallgården kör jag nästan precis samma program. Har jag blivit lat eller vad är det? Här är en bild som jag säkert använt tidigare här som visar hur det ser ut på Tallgården.
Tallgården

Fredag och Elisamatildas Fem en fredag v. 6: Tiden går

Som vanligt på fredag morgon kollar jag på bloggen Elisamatilda, där det på fredagarna finns fem frågor att klura kring. Den här veckans frågor är:

 1. Vad gjorde du för 10 år sen?
 2. Vad är ett minne för fem år sen?
 3. Vad har du gjort om tre år?
 4. Vad går fortast, veckan eller helgen?
 5. Hur mycket ledig tid har du om dagarna?

Vad gjorde du för 10 år sen?
Det var alltså 2013. Jag var nybliven pensionär sedan någon gång i mitten på december. I mitten på januari vaknade jag att det blödde rejält ur näsan, ett blodkärl hade brustit. Det går inte att jämföra med näsblod, detta var fjärde gången det hänt mig (2009 nov, 2011 jan, 2012 feb och 2013 jan). Så det blev ambulans in till Öron näsa hals på lasarettet. De fick förstås stopp på eländet och jag fick ligga på AVA (akutvårdsavdelningen) två nätter.
Detta var fjärde gången ett blodkärl brast i näsan för mig, det började 2009 och senast 2013. Som väl är har det inte hänt sedan dess.

Jag gick med i föreningen SeniorNet i samband med pensioneringen och jag körde en egen kurs Internet och e-post som startade i slutet på januari. Jag konsultade dessutom lite åt Swedbank. Jag körde utbildningar för PRO om vår internetbank.

2013 var ett riktigt besvärligt år för mig, i början på september fick jag riktigt ont i höger höft och ben, på vårdcentralen sa läkaren att det troligen var ischias. Sjukgymnasten jag träffade efter ett tag var inte säker på det, hon trodde mer på en inflammation i bäckenet. Jag hade i alla fall ett rent h-e fram till slutet på november. Jag sov korta stunder på nätterna, gick upp och satte mig på en stol, det hjälpte en stund, sedan tillbaka till soffan. Så lycklig som jag var när det släppte efter nästan 3 månader det har jag inte varit sedan vår dotter föddes.

Vad är ett minne för fem år sen?
IMG_8644_1920x1080Den 18 juli 2018 blev det otäckt tydligt hur vår miljö förändrats. Bilden här till höger är tagen den dagen och träden utmed Kampastigen fäller redan sina löv. Det en riktigt otäckt torka, när det sedan efter några veckor äntligen regnade så sprudlade jag av glädje.

Några större framsteg när det gäller miljön har jag inte sett ännu, men det finns i alla fall tecken på att en del mäktiga politiker börjar reagera. 1972 såg Olof Palme miljön som det farligaste hotet och sa att det är bråttom nu. 1972, det är mer än 50 år sedan!

Vad har du gjort om 3 år?
Jag har säkert köpt en el-bil. Kanske har jag också skrotat min Aprilia (italiensk skooter) och köpt en eldriven. Förhoppningsvis har jag inte skaffat någon elcykel utan använder min vanliga cykel med 5 växlar.

Vad går fortast, veckan eller helgen?
När jag började arbeta på Sparbanken i början på 60-talet, då tyckte jag det tog lång tid innan det var dags för fikat klockan 10. Det var en evighet innan jag fick gå hem för dagen klockan 16:30. Arbetsveckan från måndag till lördag lunch, den var lång, helgen från lördag lunch till söndag kväll det var som en piss i Atlanten. Rolig var den men den försvann snabbt.

Idag går veckan fortare än helgen gjorde på 60-talet och helgen går också fort men idag räknar jag helgen från fredag kväll till söndag kväll.

Hur mycket ledig tid har du om dagarna?
Jag har nog rätt mycket ledig tid, ändå tycker jag att jag har mycket att göra ibland. Ska förbereda en studiecirkel och ett internetkafé. Ska hjälpa några vänner med deras tekniska problem.

Jag har det fantastiskt bra, hade tur och fick jobba med datorer och smartphones i mitt jobb. Vilken nytta jag haft av detta kanske framförallt nu som pensionär. Träffar en del som idag får börja från början med att lära sig framförallt en smartphone som de inte förstår över huvud taget, och idag är ett krav för att det ska fungera bekvämt. Att parkera i stan med en p-app, att åka buss och tåg med Länstrafiken Kronobergs app, att betala med bankkort (helst med Apple Pay eller Google Pay dvs med kortet i din smartphone), att använda Swish. Att kunna köpa biljetter till konserter, till bio, med din smartphone.

Annons
Detta inlägg publicerades i Foto, IT-teknik, Miljö, SeniorNet, Sjukvård, Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Fredag den 10 februari

 1. Skönt att du har blivit av med dina besvär. Förr i tiden när jag höll i olika studiecirklar i olika ämnen; fotoframkallning, sammanträdesteknik och annat, så turades vi om att hålla var sin ”lektion”. Man lär sig mer om man är aktiv själv 🙂 mycket av kärnan i en studieCIRKEL.

  • p169sun skriver:

   Du har så rätt, jag lär mig nya saker hela tiden främst genom frågor jag får från deltagarna. Det är givande på många sätt att delta i studiecirklar!

 2. Karoleen skriver:

  Tänkte inte ens på att helgen förr i tiden var tom kortare än den är nu. Givietvis jobbade man även halva/hela lördagen. Jag tycker att veckan ör för lång och helgen för kort. Jag gillar verkligen studierna som gjorts på fyra dagars veckor, effektivitet och produktivitet går upp trots att man jobbar ”mindre timmar”. Men jag känner igen det själv, då jag är mycket mer produktiv hemma än på jobbet, och då kan jag jobba färre timmar om jobbet är ”klart”. Ha en fin helg!

  • p169sun skriver:

   Det gjordes försök främst i New York med att arbeta hemifrån för 20 år sedan, det är ju inte riktigt relevant idag eftersom vi idag kan delta i sammanträden på distans, dela dokument med varandra och mycket mer.
   Men, jag tror ändå att man ska hålla sig till det man kom fram till då, max 2 dagar av 5 hemma. Jag lärde mig mycket av mina medarbetare när vi fikade, när vi träffades i korridoren.
   Jag tror att fyra dagars vecka är rätt ur en annan synvinkel. Vi måste skapa fler jobb och en väg är kanske att vi är flera som delar på arbetet.
   Ha en skön helg du också!

 3. A ROOM OF MY OWN skriver:

  jag minns att tiden var längre förr. och att den gick sakta. tänk bara när en plockade potatis och dagarna tedde sig som evigheter. särskilt när korgkamraten var tråkig. och nu rullar veckorna iväg utan en riktigt hinner med. och jag tror att det är bra att ha möjlighet att arbeta hemifrån ett par dagar i veckan. mycket arbete görs effektivare om en sitter hemma i lugn och ro. men arbetskamraterna behöver en ändå att bolla idéer med. den sociala samvaron är också viktig

  • p169sun skriver:

   Jag håller med dig om en del, men jag skulle nog inte jobba hemifrån mer än någon dag i veckan och troligen inte ens varje vecka.
   Det är lärorikt att prata med arbetskamrater, det beror förstås på vilket jobb man har. Samtidigt tror jag att vi behöver jobba mindre framöver så att fler får jobb. Det finns nog inga enkla lösningar på dagens problem.

 4. BP skriver:

  Ja, 2013 var ju inte ett direkt lyckat år för dig. Men en himla tur att allt ordnade upp sig för dig. Idag verkar du ju må hur bra som helst – tack och lov:-) Fortsätt med det! Märkligt dock att allt hände när du var nybliven pensionär…
  Det märks att du älskade ditt jobb och har stor nytta av det även idag. Kul att du delar med dig av dina kunskaper i cirklar på biblioteket. Gissar att kommunen tackar och tar emot. Ja, bankerna också. Jag tycker synd om alla som varken vill eller kan använda mobilen för att du nämner. Personligen tycker jag att man borde ha ett val. Det gäller även kontantbetalning. Så sårbart samhället är vid t ex ett strömavbrott tänker jag. Då går det visst rätt bra att betala med kontanter. Det insåg många för ett år sedan, när det blev strömavbrott i Täby Centrum, som är ett av landets största gallerior. Även om jag betalar så gott som allt med kort har jag alltid kontanter med mig. Många som jag känner och som är betydligt yngre än jag tänker likadant – som tur är;-)

  • p169sun skriver:

   Ja, det borde finnas ett val men inte för dig och mig men för personer med handikapp som gör det svårt eller till och med omöjligt att hantera en smart mobil.
   När det gäller kontanter är det nog lite svårare än många tror. Det finns små affärer där man nog kan handla med kontanter vid ett strömavbrott men de stora COOP, ICA, CityGross m fl de kan inte ha öppet vid ett långt strömavbrott. De kan inte ta betalt! Det finns inga prislappar på varorna, det är bara streckkoder och deras kassor har skannrar som läser av streckkoderna. Men kassorna fungerar inte utan ström. Dessutom utan ström är det mörkt i butiker och varuhus, det går knappast att ha öppet då. Hur länge håller en del av maten sig fräsch när frysarna inte fungerar?
   I en av böckerna om Damernas Detektivbyrå säger Botswanas president ”Alla vet vad som är rätt och vad som är fel, bara de tänker tillräckligt länge. Problemet är bara att de flesta slutar att tänka när de kommer till en lösning som gynnar dem själva.” Det är ett bra uttalande, tycker jag.

 5. Paula Merio skriver:

  Mitt intryck av dig är att du trivs som fisken i vattnet. Lagom stimulerande aktiviteter, det händer något och du träffar människor vilket du gillar. Inte illa alls. En sån eldsjäl har många glädje av!

  • p169sun skriver:

   Det är nog ganska rätt, för det mesta så trivs jag väldigt bra med livet. Är det besvärligt brukar jag alltid hitta något positivt i det och koncentrera mig på det. Försöker undvika att gnälla. Men, det går sällan när jag kör bil. Blir alldeles för irriterad på förare som inte använder bilens blinkers, eller kör i 40 när det är 40 och alla andra kör i 55…
   Läste för länge sen om fotbollsspelaren Torbjörn Nilsson i Göteborg, han var tydligen precis sådan han också. Han botade sig genom att istället för att bli irriterad säga ”jisses vad skönt att jag inte kör lika illa som…”. Har försökt detta jag också utan att lyckas.

 6. Susjos skriver:

  Så härligt att läsa om alla dina aktiviteter, och jag har också hört om pensionärer som undrar hur de hann jobba förut, haha! Underbart att få äga sin tid!
  Smärta är verkligen inte kul, så bra att det blev bättre!
  Pinsamt nog har jag en elcykel, men jag älskar den! Tog fram den för första gången i torsdags och cyklade till jobbet (bara 3 km) på morgonen när jag skulle hem blåste det hemska kalla vindar…och motvind och fler backar på hemvägen, då var det inte dumt med elcykel! Nu står cykeln i källaren igen, och igår kväll kunde ja gta bilen till jobbet, väldigt bekvämt!
  Ha en fin lördagkväll!

  • p169sun skriver:

   Elcykel är ett suveränt transportmedel. Min livskamrat har en och min f.d. granne som är 92 år har en trehjulig elcykel. Men jag behöver mer motion och jag tycker om att cykla. Men ibland händer det att det går så lätt att cykla men sedan när man vänder tillbaka är det motvind och uppför och det är så j..la tungt. Då önskar jag att jag hade el. Du har ju F&S så du får säkert din dos av motion där.
   Apropå Mello, Tone Sekelius, från Rottne (Ola Salo kommer också därifrån) ligger 2 mil norr om Växjö, Tennesse Tears kommer från Åseda, 5 mil norr om Växjö. Vi är ju musikens Mecka…
   Ha en skön söndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s