Fredag den 8 december

Elisamatilda och Fem en fredag om Yttranden

  1. Vilka ord använder du för ofta?
  2. Vilka ord använder du inte tillräckligt?
  3. Vilket ord har du nyligen lärt dig?
  4. Vilka ord älskar du att höra?
  5. Vad är ditt favorituttryck?

Här de fem frågorna från Elisamatilda den här veckan. Får se om jag kan hitta några svar på dem.

Vilka ord använder du för ofta?
Det får jag nog fundera ett tag på. Jag vet några andra som har speciella ord. På Sparbanken hade vi en kamrer som ofta sa Attsingen, det var nog det grövsta ord han använde. Min bror använder ofta ordet Icke istället för inte. Yes, tror jag är ett ord jag använder ganska ofta. Sedan finns det några ord jag verkligen gillar: Humanism, Gränssnittslogik och Civil olydnad.

Vilka ord använder du inte tillräckligt?
Eftersom jag är rätt hetlevrad av mig, jag blir kvickilsk och biter ifrån ordentligt så är förlåt ett ord som jag använder rätt ofta men jag borde nog använda det ännu mer. Jag hade lätt för att umgås och gillade att umgås och att diskutera med några medarbetare vi hade i banken som kom från länder med sydländskt temperament.

Vilket ord har du nyligen lärt dig?
Kanske inte nyligen men de här orden är ganska nya för mig. Epadunk, Döstäda och Putinpris.

Vilka ord älskar du att höra?
Tack, det var snällt av dig. Hör jag ibland när jag hjälper någon med tekniken i SeniorNet. Det är därför jag är med i den föreningen, det är så fantastiskt att se någon lära sig och även förstår vilken både nytta och glädje de kan ha av tekniken.

Vad är ditt favorituttryck?
Jag har nog något, men jag kan inte komma på det.

Har ni tänkt på att vi har en lång härlig weekend framför oss nu, så härligt! Det sa en tågvärd i högtalarna en gång för många år sedan när vi var ett gäng som var på väg till Malmö. Sedan kom han in i vår kupé, han var mörkhyad och lång och han sken hela han av välvilja. När han såg oss sitta med öl och baguetter så ville han gärna vara med. Sedan stannade han en stund och lekte med barnen i kupén. Han fick mungiporna att dras uppåt på hela kupén. Några år senare läste jag om den här tågvärden som då hade värvats till ett annat tågbolag, han var välkänd i hela Skåne.

IMG_1810Igår hade SeniorNet i Växjö ordnat Jullunch för alla medlemmar som ville. Lokalen, Öjaby församlingshem, tog max. 80 personer och så många anmälde sig. Tyvärr fick vi 8 återbud på förmiddagen pga av förkylningar. Men vi som kom hade trevligt lunchen avslutades med sång av Växjö Ladylights förstärkta med några herrar från Dacke Drängar.

Så ha en skön härlig helg!

Detta inlägg publicerades i Foto, Humanism, IT-teknik, Kultur, SeniorNet och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Fredag den 8 december

  1. Janerik Sundh skriver:

    Jag förstår att det inte bara är jag som inte kan kommentera Klimakteriehäxan så jag gör det här istället.

    Det bor en solkatt i varje skärva, var ett favorituttryck.
    Det är ett fantastiskt uttryck tycker jag också.

  2. Döstäda är ett bra ord, snällt mot efterlevande 💚 gillar julsånger.

    • Janerik Sundh skriver:

      Ja, det är det nog, men jag hade svårt för det ordet och har det kanske fortfarande. Hörde vid något tillfälle någon som sa att kvinnor säger NÄR jag dör och män säger ofta OM jag dör. Det kanske ligger något i det att män skjuter döden ifrån sig. Ha en skön helg!

  3. Susanne (Susjos) skriver:

    Vilken härlig jullunch ni fick med sång och musik också!
    Döstäda ja, ett ganska nytt ord för mej också, och det är inte ett så dumt ord! Epadunk har jag också nyss hört, i programmet Allt för Sverige!
    Ha en fin helg!

    • Janerik Sundh skriver:

      Jo, det var kul fast jag blev lite stressad när jag kom dit. Jag hade gjort en spellista med julmusik på Spotify. När jag kom dit gick det inte att koppla upp sig mot deras wi-fi. Kyrkan har ju blivit hackade, det kom jag ihåg nu. Men jag kopplade upp min laptop mot min iPhone så det löste sig.
      Växjö Ladylights har jag inte hört tidigare, de var mycket bra och underhållande precis som Dacke Drängar som jag kände till lite bättre sedan tidigare.
      Imorgon ska vi gå till PM & Vänner, vår Guide Michelin restaurang i Växjö. De serverar Dansk Julefrokost. Kolla här:
      MENU
      1:a servering:
      Christiansö sild, Hvide sild, Karry sild, Lättkokt ägg, PM:s gravlax med ”rævesovs” och dill. Bröd, smör och krydderfett
      2:a servering
      Lun fiskefilet med remoulade och citron
      3:a servering
      Lun leverpostej med torrsaltat bacon, stekt svamp och friterad persilja
      4:e servering
      Ribbensteg af gris med spröd svål och rosastekt andebryst med rödkål, katrinplommon och två sorters potatis
      5:e servering
      Ostvagn med Stilton rört med portvin och goda ostar från Arla Unika
      6:e servering
      Ris à la Mande med lun körsbärsås från konditoriet

      Ha en skön helg!

  4. boklysten skriver:

    Förlåt är ett ord som många, även jag, borde använda oftare.

  5. bpz3 skriver:

    Döstäda är ett klockrent uttryck, liksom ”novent” och ”smygflation”. Det sistnämnda ordet lärde jag mig idag hos Paula. Och ”Putinpris” hade jag heller inte hört talas om. Blogglandia är världens bästa databank:-)
    Att säga förlåt är inte lätt, för ofta har man kanske inte gjort nåt fel och motparten bara missförstått det hela. Då har jag himla svårt att be om ursäkt för.

    ”Tack, det var snällt av dig” – är glad att jag fick höra det ganska ofta medan jag fortfarande jobbade. Nu som pensionär kan jag no kanske säga det till mig själv. Men istället för ”snällt” brukar jag använda ”omtänksamt”. Snäll för mig är lika med dum…

    • Janerik Sundh skriver:

      Håller inte med dig om snäll. Jag tycker det är viktigt att vi är snälla mot varandra. Tror att världen skulle bli mycket bättre då. Omtänksam är också ett bra uttryck.
      Ha en skön helg!

  6. Hannas krypin skriver:

    Jag har inte en ledig helg framför mig, jag ska roa mig med att jobba. 🙂 Är man hetlevrad kan man få använda förlåt ofta. Det får jag göra titt som tätt när jag råkat fräsa åt någon.

  7. Paula Merio skriver:

    Gränssnittslogik får jag ta o googla på, aldrig hört ordet och får inte ihop betydelsen heller. Annars är jag något av en ordbajsare, löser mycket korsord och gillar ord på alla språk jag kan. Attsingen lät rätt fjantigt, ursäkta…
    men det var ju inte du som sa det. Det pyser ur öronen på mig rätt ofta, men tycker inte jag är hetlevrad, mest tjurig. Håller definitivt med om att det är skoj att få höra ordet tack!

    • Janerik Sundh skriver:

      Min tolkning är att man utvecklar appar så att du nästan omedvetet förstår hur de fungerar. Användargränssnittet dvs hur appen ser ut gör att det är logiskt för dig hur den fungerar. På ett ungefär.
      Många appar är ju så väl byggda så att barn som inte börjat skolan ändå förstår precis hur de fungerar. Ha en skön söndag!

Lämna en kommentar